Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στη χώρα | ενότητες, κόσμος


Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ κατά το επόμενο οικονομικό έτος, που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, φτάνοντας τους 125.000, ώστε να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή της, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα διαβουλευτεί με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και με το Κογκρέσο ώστε να αυξήσει αυτόν τον αριθμό, που είχε καθοριστεί στους 62.500 για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα.

Το σχέδιο αυτό έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και περιμένουν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Πολλοί ακόμη έμειναν πίσω στο Αφγανιστάν, μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα αυτή.

Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί ότι θα ανατρέψει την πολιτική του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε μειώσει τον αριθμό των προσφύγων που γίνονταν δεκτοί κάθε χρόνο σε μόλις 15.000, τον χαμηλότερο στην ιστορία του σύγχρονου προσφυγικού προγράμματος. Αρχικά ο Μπάιντεν είχε αφήσει αυτόν τον αριθμό, αλλά υπαναχώρησε μπροστά στις επικρίσεις που δέχτηκε.

Το προσφυγικό πρόγραμμα είναι τελείως ξεχωριστό από εκείνο της χορήγησης ασύλου. Συνήθως οι πρόσφυγες αιτούνται να τους χορηγηθεί βοήθεια ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, περνούν από εξονυχιστικό εξέταση και στη συνέχεια τους παρέχονται οι νομικές δυνατότητες και οι πόροι ώστε να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Οι αιτούντες άσυλο, από την άλλη, μπορούν να εμφανιστούν στα σύνορα και να ισχυριστούν ότι κινδυνεύουν αν επιστρέψουν στις χώρες τους, ξεκινώντας έτσι μια μακρά δικαστική διαδικασία μέχρι να εγκριθεί το αίτημά τους ή να απελαθούν.

Πηγή

www.real.gr

Next Post