• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 19 Μαΐου 2026, 9:51
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Κόσμος

Στους 1.160 οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Νοτιοανατολική Ασία

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
2 Δεκεμβρίου 2025
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Διασώστες και στρατιώτες, στην Ινδονησία και την Σρι Λάνκα, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανοίξουν τους δρόμους και να προσφέρουν βοήθεια στους κατοίκους, οι οποίοι επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 1.160, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι σε τέσσερις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ένας κυκλώνας στη Σρι Λάνκα και μια ισχυρή τροπική καταιγίδα στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία –ιδίως στο μεγάλο νησί της Σουμάτρας– έφεραν καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή, εν μέσω της εποχής των μουσώνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στέλνει ομάδες ταχείας επέμβασης και ιατροφαρμακευτικό υλικό στην περιοχή. Η τραγωδία αυτή «είναι μια πρόσθετη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή προκαλεί συχνότερα και πιο ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, με καταστροφικές συνέπειες», είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

This is absolutely heart-breaking! You could easily mistake it for the aftermath of a tsunami. 💔🇮🇩

At least 442 people are now confirmed dead after the devastating floods and landslides that hit Sumatra.

📍 Huta Garoga, North Sumatra, Indonesia

📹 Emis Iswandi Hutasuhut pic.twitter.com/SViUEk6Cx1

— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) November 30, 2025

Στη Σουμάτρα, ο απολογισμός από τις πλημμύρες αυξήθηκε σήμερα στους 593 νεκρούς και 470 αγνοούμενους, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

«Το νερό μου έφτανε μέχρι τον λαιμό» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μισμπαχούμ Μουνίρ, 28 ετών, κάτοικος του Βόρειου Άτσεχ, στο βόρειο άκρο της Σουμάτρας, που οδηγούσε το αυτοκίνητό του όταν τον παρέσυρε ένας χείμαρρος. Στο σπίτι του «το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα, όλα τα έπιπλα καταστράφηκαν. Το μόνο που μου έμεινε είναι τα ρούχα που φοράω», είπε ο νεαρός άνδρας, κλαίγοντας με λυγμούς.

Για τους κατοίκους που έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής «οι συνθήκες είναι ανησυχητικές, υπάρχουν έγκυοι γυναίκες και μικρά παιδιά» και «δεν υπάρχει ηλεκτρικό», είπε ο Μουνίρ.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο, που επισκέφθηκε το πρωί τις πληγείσες περιοχές, είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να στείλει αμέσως την αναγκαία βοήθεια».

Ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν αεροσκάφη και ελικόπτερα για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, μαζί με τρία πολεμικά πλοία που έχουν σταλεί σε περιοχές όπου οι δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι από τη λάσπη και τα συντρίμμια.

 

Massive Kindness in Tough Times 🐶🐱🙏 pic.twitter.com/EoVVaG3wkD

— Sri Lanka Tweet 🇱🇰 (@SriLankaTweet) November 30, 2025

Ο πρόεδρος δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φονικότερης φυσικής καταστροφής μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους στην Κελέβη, το 2018. Σε αντίθεση με τον Σριλανκέζο ομόλογό του, ο Πραμπόβο Σουμπιάντο δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρχών. Ο πρόεδρος Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε δεσμεύτηκε ότι θα ανοικοδομηθούν οι πληγείσες περιοχές μετά «τη σημαντικότερη καταστροφή στην ιστορία» της χώρας, όπως την χαρακτήρισε.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντισαναγιάκε μίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι που τον διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της χώρας του.

«Το σπίτι μου έχει βυθιστεί στο νερό, δεν ξέρω πού να πάω. Ελπίσω να βρω ένα ασφαλές καταφύγιο για την οικογένειά μου», είπε η 46χρονη Σέλβι, μια κάτοικος των προαστίων του Κολόμπο, που κουβαλούσε τέσσερις τσάντες με αντικείμενα.

Οι απώλειες και οι καταστροφές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στη Σρι Λάνκα μετά το τσουνάμι του 2004.

 

🚨 BREAKING: The death toll from the catastrophic, record-breaking storms across Southeast Asia now stands at:

🇮🇩 Indonesia: 503 with 508 missing
🇱🇰 Sri Lanka: 355 with 366 missing
🇹🇭 Thailand: 162
🇮🇳 India: 3
🇲🇾 Malaysia: 3

Recovery efforts are underway. pic.twitter.com/STKVFlk01y

— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) December 1, 2025





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Γιάννης Δαρδαμάνης: «Καμία αύξηση στο νερό για το 2026» – Ομόφωνη απόφαση της ΔΕΥΑ Πρέβεζας

Next Post

Ζελένσκι: ΗΠΑ – Ουκρανία κατέληξαν σε ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων

Next Post

Ζελένσκι: ΗΠΑ - Ουκρανία κατέληξαν σε ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.