Συμβούλιο Ευρώπης: Η Τουρκία να απελευθερώσει και τον Κούρδο Ντεμιρτάς | ενότητες, κόσμος


Related Posts

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Πιο συγκεκριμένα, «η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προέτρεψε και πάλι σθεναρά τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμίρτας».

Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η κράτηση του προσφεύγοντος είχε τον απώτερο σκοπό να καταπνίξει τον πλουραλισμό και να περιορίσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου, που είναι ο πυρήνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωσή του».

«Στην τελευταία της συνεδρίαση για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε ενδιάμεσο ψήφισμα εκφράζοντας τη βαθιά της ανησυχία ότι ο κ. Ντεμιρτάς στερείται συνεχώς την ελευθερία του από τον Νοέμβριο του 2016», επισημαίνεται.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι «η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ελπίδα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας θα ολοκληρώσει την εξέταση των καταγγελιών του προσφεύγοντος στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με τρόπο συμβατό με το πνεύμα και τα συμπεράσματα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή προέτρεψε και πάλι έντονα τις αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση του κ. Ντεμίρτας».

«Εκτός από αυτά τα μέτρα που αφορούν ειδικά τον κ. Ντεμίρτας, η επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση σχετικά με τα γενικά μέτρα που καλείται να λάβει η Τουρκία για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση αυτή, ιδίως προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος , να ενισχύσει την ελευθερία του πολιτικού διαλόγου και να εξασφαλίσει επαρκή προστασία από την αυθαίρετη εφαρμογή του άρθρου 314 του Ποινικού Κώδικα.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επαναλάβει την εξέταση αυτής της υπόθεσης στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο του 2022 για την εκτέλεση των αποφάσεων το αργότερο» καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

www.real.gr

Get real time update about this post categories directly on your device, subscribe now.

Next Post

Τελευταία Νέα

Μογγολία: Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινοσαύρου με «αεροδυναμικό» σώμα σαν του πιγκουίνου | ενότητες, κόσμος

Ένα νέο είδος μη ιπτάμενου δεινοσαύρου με «αεροδυναμικό» σώμα, παρόμοιο με εκείνο των πιγκουίνων, ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι στη Μογγολία.  Πρόκειται...

Διαβάστε Περισσότερα

Δημοφιλή Νέα