Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, διάρκειας 13 ετών, επανήλθε στο προσκήνιο με μια αιφνιδιαστική επίθεση των τζιχαντιστών και των συμμάχων ανταρτών τους στο Χαλέπι, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και ένα σημαντικό αρχαίο εμπορικό σημείο της περιοχής.
Όπως σχολιάζει το Associated Press στην ανάλυσή του, αυτή η κίνηση αποτελεί μία από τις πιο σφοδρές επιθέσεις των ανταρτών εδώ και χρόνια, σε έναν πόλεμο με αποσταθεροποιητικές συνέπειες που ξεπερνούν τα σύνορα της Συρίας.
Πρόκειται για την πρώτη επίθεση της συριακής αντιπολίτευσης στο Χαλέπι από το 2016, όταν οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, επανέκτησαν την πόλη. Η παρέμβαση της Ρωσίας, του Ιράν και συμμαχικών δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ, επέτρεψε στον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία, ελέγχοντας περίπου το 70% της χώρας.
Γιατί η μάχη στο Χαλέπι έχει σημασία
Η νέα σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο ενός ακόμα βίαιου μετώπου στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ στις μάχες του με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το AP αναφέρει πως ο Ρόμπερτ Φορντ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Συρία, θεωρεί ότι η ευκαιρία για την προέλαση των ανταρτών δημιουργήθηκε από συγκεκριμένους παράγοντες: τις πολύμηνες ισραηλινές επιθέσεις σε στόχους στη Συρία και από την προσωρινή εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Η σύγκρουση αυτή έχει τη δυνατότητα να γίνει «καταλυτική», σύμφωνα με τον αναλυτή Τσαρλς Λίστερ του Middle East Institute.
Όπως εξηγεί, εάν οι δυνάμεις του Άσαντ αποδειχθούν ανίκανες να υπερασπιστούν τη θέση τους, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά, με πιθανό κίνδυνο να επανεμφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος.
Ο ρόλος της Hayat Tahrir al-Sham (HTS)
Όπως υπενθυμίζει το AP, η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ηγέτιδα δύναμη της πρόσφατης επίθεσης στο Χαλέπι, αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες οργανώσεις της σύγχρονης Συρίας, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ έχουν κατατάξει τη ΧΤΣ ως τρομοκρατική οργάνωση εδώ και χρόνια, εξαιτίας του παρελθόντος της και της σύνδεσής της με την Αλ Κάιντα.
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, ηγέτης της ΧΤΣ, αναδύθηκε στο προσκήνιο το 2011, στα πρώτα στάδια του συριακού πολέμου, ως επικεφαλής του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη χώρα. Η εμπλοκή του και η στροφή προς τον βίαιο εξτρεμισμό ήταν ανεπιθύμητες από πολλούς στη συριακή αντιπολίτευση, οι οποίοι επιθυμούσαν έναν αγώνα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ χωρίς τη σκιά της τρομοκρατίας.
Στα πρώτα χρόνια της δράσης της, η ΧΤΣ και ο Γκολάνι ανέλαβαν την ευθύνη για φονικές βομβιστικές επιθέσεις, απείλησαν δυτικές δυνάμεις, κατέσχεσαν περιουσίες θρησκευτικών μειονοτήτων και επέβαλαν αυστηρούς νόμους, επιβάλλοντας, για παράδειγμα, περιορισμούς στην ενδυμασία των γυναικών.
Όπως αναφέρει ο ερευνητής Άαρον Ζέλιν, τα τελευταία χρόνια, η ΧΤΣ έχει επιχειρήσει να αναμορφώσει την εικόνα της.
Το 2016, η οργάνωση διέκοψε επίσημα τις σχέσεις της με την Αλ Κάιντα, ενώ ο Γκολάνι ξεκίνησε εκστρατεία καταστολής άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στην επικράτειά της. Παράλληλα, η ΧΤΣ επικεντρώθηκε στην προώθηση πολιτικής διακυβέρνησης στις περιοχές που ελέγχει, κατέστειλε κάποιες εξτρεμιστικές ομάδες στην επικράτειά της και προσπάθησε να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των θρησκευτικών ελευθεριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρώτη χριστιανική λειτουργία στην πόλη Ιντλίμπ εδώ και χρόνια.
Η αλλαγή της στρατηγικής της ΧΤΣ είχε αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα. Το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ σταμάτησε να στοχεύει άμεσα τον Γκολάνι, σύμφωνα με τον Ζέλιν. Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση συνεχίζει να παρέχει καταφύγιο σε καταζητούμενες ένοπλες ομάδες και διατηρεί προκλητική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, φτάνοντας να επιτεθεί σε Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ακόμη και το 2022.
Το ιστορικό Χαλέπι
Το Χαλέπι, με πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων πριν τον πόλεμο, ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα του εμπορίου και του πολιτισμού στη Μέση Ανατολή. Το 2012, οι αντάρτες κατέλαβαν την ανατολική πλευρά της πόλης, όμως το 2016 οι κυβερνητικές δυνάμεις, με ρωσική υποστήριξη, ανακατέλαβαν την περιοχή.
Σύμφωνα με ανεξάρτητες αναφορές, φετινές ισραηλινές επιδρομές στο Χαλέπι έχουν πλήξει αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και συριακές δυνάμεις, χωρίς το Ισραήλ να επιβεβαιώνει επισήμως τις επιθέσεις.
Η νέα επίθεση στο Χαλέπι έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 277 ανθρώπους και συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για την ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Πηγή
www.enikos.gr