Τα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν τα αφιερώματα στον «μεγάλο Έλληνα» Μίκη Θεοδωράκη | ενότητες, κόσμος


Τα γερμανικά ΜΜΕ συνεχίζουν και σήμερα τα αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, περιγράφοντας τον Έλληνα δημιουργό ως «το είδωλο του αιώνα», ως «φωνή της αντίστασης» και ως έναν «μεγάλο Έλληνα».

«Ήταν αυτό που ήθελε να είναι ο Μπετόβεν», γράφει η εφημερίδα «Die Welt» σε ολοσέλιδο άρθρο της, το οποίο προαναγγέλλεται στο πρωτοσέλιδο, με φωτογραφία από την ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας».

FAZ: «Νεκρολογία για ένα είδωλο»

«Το συρτάκι του Αλέξη Ζορμπά τον έκανε παγκοσμίως γνωστό και όμως ήταν μόνο μια στιγμή στην απίθανη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη. Πολέμησε ενάντια στους ναζί και τη στρατιωτική δικτατορία, θάφτηκε ζωντανός – και επανεφηύρε το λαϊκό τραγούδι. Νεκρολογία για ένα είδωλο», σημειώνει η εφημερίδα, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για τον «τραγουδιστή της Ελλάδας», ο οποίος «έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο, λαϊκή μουσική και συμφωνίες και, ως εκλεκτός του λαού, αποτέλεσε είδωλο μίας εποχής».

Seuddeutsche Zeitung: «Ο τραγουδιστής που έβλεπε μπροστά»

Η Seuddeutsche Zeitung τον περιγράφει ως τον «τραγουδιστή που έβλεπε μπροστά» και αναφέρεται στον «συνθέτη, αντιστασιακό, πολιτικό και λαϊκό ήρωα» Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος «θεωρείτο η φωνή του λαού».

Die Zeit: «Το είδωλο του αιώνα»

«Το είδωλο του αιώνα» είναι ο τίτλος του αφιερώματος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία κάνει λόγο για έναν «συνθέτη, μαχητή, μουσικό και έναν λαϊκό -αλλά και διχασμένο- Έλληνα ήρωα».

Tagesspiegel: «Ήταν δημοφιλής ως συνθέτης και άβολος ως λαϊκός ήρωας»

«Ήταν δημοφιλής ως συνθέτης και άβολος ως λαϊκός ήρωας», γράφει για τον Μίκη Θεοδωράκη η Tagesspiegel, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Der Spiegel: «Ένας ελεύθερος άνθρωπος»

Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του μεγάλου έλληνα μουσικού φιλοξενεί και το περιοδικό Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Ένας ελεύθερος άνθρωπος». «Η Ελλάδα θρηνεί για τον χαμό του Μίκη Θεοδωράκη, του θρυλικού συνθέτη. Αλλά αυτό που ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν ότι έφερνε κοντά τους ανθρώπους ξεπερνώντας τις πολιτικές συγκρούσεις», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Berliner Zeitung: «Μουσική και Επανάσταση – Αυτός που χορεύει με τον λαό»

H Berliner Zeitung, υπό τον τίτλο «Μουσική και Επανάσταση – Αυτός που χορεύει με τον λαό: Με τον Μίκη Θεοδωράκη πεθαίνει ένα είδωλο των ρήξεων και της καινούργιας αρχής», αναφέρεται στην «θλιβερή είδηση του θανάτου του Έλληνα μουσικού», η οποία, όπως λέει, «θυμίζει τη ζωντανή ατμόσφαιρα στην κοινωνία, την εποχή πριν από τέλος της Ιστορίας».

BILD: «Δεν θρηνεί μόνο η Ελλάδα»

«Όχι μόνο η Ελλάδα, όλος ο κόσμος θρηνεί για τον διάσημο συνθέτη», γράφει η BILD.

Πηγή

www.real.gr

Next Post