Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης, διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα παρουσιαστεί το σχέδιο «ReArm Europe» για την αμυντική ενίσχυση της Ε.Ε. ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Της Εύης Απολλωνάτου
Σε αυτή την στιγμή η Γερμανία παλεύει να είναι παρούσα αφού δεν έχει ουσιαστικά νέα κυβέρνηση και ο χρόνος των γεωπολιτικών εξελίξεων τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στη Σύνοδο Κορυφής θα παρουσιαστεί ο απερχόμενος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ο οποίος δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση, στην οποία πιθανότατα θα ηγηθεί ο Φρίντριχ Μερτς.
«Δεν πιστεύω ότι η Γερμανία θα κάνει ευρείες δεσμεύσεις σε κάτι γιατί η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί», τονίζει στο enikos.gr o πολιτικός επιστήμονας από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU), Αντώνιος Σουρής.
Ωστόσο υπάρχουν κοινές θέσεις του Όλαφ Σολτς και του Φρίντριχ Μερτς, οι οποίες πιθανότατα θα ακουστούν εντός της Συνόδου. «Νομίζω ότι η θέση αναφορικά με την στήριξη στην Ουκρανία και τον στρατό δεν είναι πολύ διαφορετική ανάμεσα στον Σολτς και τον Μερτς. Είναι αρκετά ίδια», αναφέρει ο Αντώνιος Σουρής.
Και προσθέτει: «(σ.σ. Λένε) Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή σε αυτές τις συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ρόλο. Όλα αυτά δεν είναι πολύ διαφορετικά».
«Ο Σολτς και οι υπόλοιποι πολιτικοί δεν θα μιλήσουν για την επόμενη κυβέρνηση. Αλλά σε αυτό το πεδίο δεν πιστεύω ότι οι απόψεις είναι πολύ διαφορετικές αλλά δεν θα κάνουν δεσμεύσεις γιατί θέλουν να το αφήσουν στην επόμενη κυβέρνηση», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας.
Σε αυτή την φάση η Γερμανία έχει αποφασίσει να ενισχύσει τον στρατό της και να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αναμόρφωσή του. Αυτό που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί είναι πώς θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα που θα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
«Αυτές οι αλλαγές παίρνουν χρόνο. Πρέπει να καινοτομήσεις, να αγοράσεις, να αλλάξεις τη δομή του στρατού. Θα πάρει κάποιο χρόνο αλλά θα ξοδέψουν χρήματα και θα ξοδέψουν πολλά χρήματα για να αναμορφώσουν τον στρατό στο πλαίσιο της Ε.Ε.», σημειώνει ο Αντώνιος Σουρής.
Ωστόσο αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει ο γερμανικός στρατός να ενισχυθεί στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού είτε εντός της Ε.Ε. είτε εντός του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία γνωρίζει ότι υπάρχουν βαθιές διαιρέσεις για το θέμα της άμυνας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη γι’ αυτό δεν είναι από τα επικρατέστερα σενάρια η δημιουργία ευρωστρατού.
«Η επιστροφή του μιλιταρισμού δεν είναι πολύ δημοφιλής στους Γερμανούς», σημειώνει ο Αντώνιος Σουρής. «Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να το κάνει μία ευρωπαϊκή προσπάθεια. Γιατί οι Γερμανοί δεν θέλουν πλέον να είναι μία στρατιωτική δύναμη», αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας.
Όπως εξηγεί αυτή την στιγμή στην Γερμανία συζητούν μία παλαιότερη πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία «συμφωνία των προθύμων» εντός της Ε.Ε. Αυτή η πρόταση περιελάμβανε συνεργασία τις Γερμανίας με διμερείς συμφωνίες με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σε αυτό το σενάριο η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να κληθούν να συμμετέχουν σε έναν τέτοιο συνασπισμό.
Η στροφή 180 μοιρών του Μερτς
Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, θεωρείται ο πιο φιλοαμερικανός πολιτικός στην Ευρώπη. Είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του φιλελεύθερου μοντέλου στην οικονομία.
Ωστόσο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και οι κινήσεις του στην γεωπολιτική σκακιέρα έχουν κάνει τον Μερτς να αλλάξει γραμμή πλεύσης. «Ο Μερτς πραγματικά άλλαξε την γνώμη του για την κυβέρνηση Τραμπ όχι για τις ΗΠΑ ως χώρα, ως ιδέα. Γιατί νομίζω ότι αναγνωρίζει ότι δεν μπορείς να συνεργαστείς σε ένα βιώσιμο επίπεδο με τον Τραμπ αναφορικά με την Ουκρανία», λέει ο Αντώνιος Σουρής.
Πράγματι ο Μερτς συμφώνησε με τους Σοσιαλιστές στο λεγόμενο «μπαζούκα», το οποίο έγινε δεχτό με χαμόγελα χθες από τις αγορές. Η συμφωνία που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα για έγκριση στην γερμανική Βουλή περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ταμείου υποδομών ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και την αναθεώρηση των κανόνων δανεισμού προκειμένου να ενισχυθεί ο γερμανικός στρατός και να βγει η γερμανική οικονομία από την ύφεση.
Αυτό αποτελεί μία στροφή 180 μοιρών για τον Μερτς αφού ήταν αυτός που πολέμησε την πρόταση του Σολτς να γίνει αναμόρφωση του λεγόμενου «φρένου χρέους» για να μπορεί να ξοδέψει περισσότερα η γερμανική κυβέρνηση. Η τρικομματική κυβέρνηση Σολτς κατέρρευσε εξαιτίας αυτού. Τώρα η νέα κυβέρνηση Μερτς ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις αλλαγές προκειμένου να μπορεί να διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην οικονομία και την αναμόρφωση του στρατού.
Πηγή
www.enikos.gr