Το Αλγέρι απαιτεί από το Παρίσι τον «πλήρη σεβασμό του κράτους της Αλγερίας» | ενότητες, κόσμος


Πιθανή επιστροφή του πρεσβευτή της Αλγερίας στη Γαλλία, μετά την ανάκλησή του στις αρχές του μήνα στο Αλγέρι έπειτα από επικριτικά σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, “εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του κράτους της Αλγερίας” από το Παρίσι, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar TV.

Η επιστροφή του πρεσβευτή της Αλγερίας στη Γαλλία “εξαρτάται από τον σεβασμό για την Αλγερία, τον πλήρη σεβασμό για το αλγερινό κράτος. Ξεχνάμε ότι (η Αλγερία) ήταν κάποτε γαλλική αποικία (…) Η Ιστορία δεν πρέπει να παραποιείται”, δήλωσε ο Τεμπούν μιλώντας στα αλγερινά μέσα ενημέρωσης, στην πρώτη του δημόσια δήλωση – αντίδραση σε δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

“Το κράτος στέκεται με όλους τους πυλώνες του, με τη δύναμή του, τη δύναμη του στρατού του και του γενναίου λαού του”, συνέχισε ο πρόεδρος Τεμπούν, που είναι επίσης ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Άμυνας.

Υπογράμμισε μιλώντας για την ιστορία της Αλγερίας και τη γαλλική αποικιοκρατία, ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα”.

Ως προς “τα υπόλοιπα, είναι εσωτερικές τους υποθέσεις”, είπε ο Τεμπούν υποδηλώνοντας πιθανούς εκλογικούς στόχους των επικριτικών σχολίων του Μακρόν.

Η Αλγερία στις 2 Οκτωβρίου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Παρίσι, επικαλούμενη σχόλια που αποδόθηκαν στον Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα Le Monde, ότι οι κυβερνώντες της Αλγερίας ξανάγραψαν την ιστορία του αποικισμού της βασισμένη σε “μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας”.

Την επομένη, η Αλγερία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη της επιχείρησης Barkhane κατά των τζιχαντιστών στο Σαχέλ, σύμφωνα με τον γαλλικό στρατό.

Με πληροφορίες των ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πηγή

www.real.gr

Next Post