Επίθεση κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου εξαπέλυσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητώντας να κλείσει το συγκεκριμένου δικαστήριο. Καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δικαστική κρίση, ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε το Συνταγματικό Δικαστήριο «σανίδα σωτηρίας των μελών του PKK και της FETO».
«Σε αυτό το στάδιο, έχουμε δύο επιλογές: Ή να κλείσει το Συνταγματικό Δικαστήριο ή να αναδιαρθρωθεί», είπε ο εταίρος του Ερντογάν. «Νόμος είναι το σύνολο των νόμων που διασφαλίζουν τα γενικά συμφέροντα της κοινωνίας. Ο νόμος είναι η ισορροπία και η τάξη της κοινωνικής ζωής προσανατολισμένης στη δικαιοσύνη. Το κυριότερο είναι η δικαιοσύνη. Ο νόμος είναι το μέσο της δικαιοσύνης. Η διαφωνία μεταξύ του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μια κατάσταση που δεν επιθυμούμε όσον αφορά το κράτος δικαίου… Οι διαφορές απόψεων και οι διαφορές ερμηνείας θα ενισχύσουν τον πλούτο της νομολογίας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η χολή και ο πόνος της έννομης τάξης. Το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις που θα καταστρέψουν την έννομη τάξη στις μεμονωμένες αιτήσεις είναι μια κατάσταση ολίσθησης», είπε ο Μπαχτσελί και συνέχισε:
«Όπου υπάρχει ένας εγκληματίας, όπου υπάρχει ένας προδότης που σπέρνει μίσος κατά της Τουρκίας, που προδίδει, που στρέφει το όπλο του κατά της Τουρκίας, που στοχεύει στη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας, της εθνικής ενότητας και του πνεύματος της αδελφοσύνης, αυτός επιβραβεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο με την πρόφαση της παραβίασης των δικαιωμάτων», είπε.
Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκε η θεσμική σύγκρουση στο δικαστικό σύστημα και βασικά η αντιπαράθεση μεταξύ του Ανωτάτου Εφετείου της Τουρκίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Η κρίση μεταξύ των δύο ανωτάτων δικαστικών οργάνων της Τουρκίας προέκυψε όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζαν Ατσαλάι.
Η υπόθεση Ατσαλάι
Ο 47χρονος, δικηγόρος, ο Τζαν Αταλάι, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης πέρυσι, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις του «Πάρκου Γκεζί» το 2013. Όμως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και όντας φυλακισμένος εξελέγη βουλευτής. Το 3ο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Εφετείου (που είναι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας, σαν να λέμε ο Άρειος Πάγος της χώρας, το λεγόμενο Γιαργκιτάι) προχώρησε την Τετάρτη στο πρωτοφανές βήμα να μην εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να ελευθερώσει τον Ατσαλάι, αλλά και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του τον περασμένο μήνα υπέρ της αποφυλάκισης του βουλευτή ήταν αντισυνταγματική. Έτσι, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Τζαν Ατσαλάι παραμένει στη φυλακή.
«Το γεγονός ότι η αίτηση Ατσαλάι ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα 3 μηνών έφερε στο νου γιατί δεν επιδείχθηκε η ίδια ευαισθησία κατά το κλείσιμο του HDP. Δεν υπάρχει ιεραρχικό πρόβλημα μεταξύ Συνταγματικού Δικαστηρίου και Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου παραβιάζουν τη συνείδηση του έθνους.», είπε ο Μπαχτσελί.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του, ο ηγέτης των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων έδωσε συνέχεια στις πιέσεις που ασκούνται από την κυβερνητική πλευρά κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έλαβε αποφάσεις ενάντια στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Ο Μπαχτσελί είπε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αναδειχθεί σε όργανο κατά του έθνους και του κράτους και έθεσε δύο επιλογές: «Είτε το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να κλείσει, είτε θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί». «Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η χολή και ο πόνος της δικαιοσύνης και του νομικού συστήματος» δήλωσε.
Πόντιος Πιλάτος ο Ερντογάν
Θέση επί του θέματος πήρε προ ημερών, στις 10 Νοεμβρίου, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κανένα θεσμικό όργανο δεν είναι υπεράνω κριτικής, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών για τις αρμοδιότητες των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά όπως υποστήριξε «το Σύνταγμά μας είναι ανεπαρκές από την άποψη αυτή», όσον αφορά δηλαδή στην επίλυση θεμάτων αναφορικά με τις αρμοδιότητες των ανωτάτων δικαστηρίων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι το ισχύον Σύνταγμα του 1982 είναι προϊόν του πραξικοπήματος του στρατηγού Εβρέν. Το Σύνταγμα πάντως έχει τροποποιηθεί από τότε 19 φορές, οι δύο από τις οποίες αφορούσαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε προσωπικά ο Ερντογάν. Και τις δύο αυτές τροποποιήσεις ενέκρινε ο λαός με τα δημοψηφίσματα του 2012 και του 2017. Θεωρητικά το Σύνταγμα έχει ήδη απαλλαγεί από το πνεύμα των πραξικοπηματιών.
Πηγή
www.enikos.gr