«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έχουν απομακρυνθεί από το κυριολεκτικό και εικονικό κέντρο του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο από τότε που αγοράστηκαν από τον Λόρδο Έλγιν το 1816», σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, ο οποίος σημειώνει ότι το 2025 αναμένεται να κλιμακωθούν οι συνομιλίες για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αν όχι και να μετακινηθούν.
«Οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους μπορεί να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Πολλά επιχειρήματα κατά της επιστροφής τους έχουν ανατραπεί. Η ιδέα ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο μόνος αρμόδιος θεματοφύλακας για τα μάρμαρα φαινόταν πάντα ελαφρώς ψευδής, ακόμη περισσότερο μετά την κατηγορία ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του έκλεψε σχεδόν 2.000 αρχαιότητες και τις πούλησε στο eBay.», γράφει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό και συνεχίζει:
«Εξίσου ισχυρή είναι και η αλλαγή στο κοινό αίσθημα: μια δημοσκόπηση της YouGov που διεξήχθη το 2023 διαπίστωσε ότι το 49% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους και μόλις το 15% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνουν.
Δείτε σχετική ανάρτηση
Economist article says Parthenon Sculptures may return to Greece in 2025https://t.co/Yv3ZA8jD9E pic.twitter.com/4ebZIomaan
— ANA-MPA news (@amna_newseng) November 20, 2024
Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση φαίνονται επίσης έτοιμοι. Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να χαρίζει τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να τον αναθεωρήσει. Αλλά τόσο ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και το μεταρρυθμιστικά σκεπτόμενο νέο αφεντικό του, Νίκολας Κάλλιναν, υποστηρίζουν έναν μακροπρόθεσμο δανεισμό των μαρμάρων, δανειζόμενοι ίσως και άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα. Ο πρωθυπουργός, Sir Keir Starmer, έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο», σημειώνει το περιοδικό.
«Η Ελλάδα έχει απορρίψει δημοσίως οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη κυριότητα, αλλά η ανταλλαγή κάποιου είδους παραμένει το πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο για το πώς το Μουσείο θα μπορούσε να διαχειριστεί το 99% του αποθέματός του που βρίσκεται σε αποθήκες. Η Dame Mary Beard, μια από τους διαχειριστές, έχει προτείνει ότι το μουσείο θα μπορούσε να γίνει μια “δανειστική βιβλιοθήκη” για τον κόσμο. Τα δάνεια θα του επέτρεπαν να μοιράζεται την ενίοτε αμφισβητούμενη συλλογή του, ενώ παράλληλα θα βελτίωνε την εικόνα του. (Το 2022 ένα μουσείο στη Σικελία δάνεισε στην Ελλάδα ένα θραύσμα των μαρμάρων με αντάλλαγμα ένα άλλο γλυπτό)», αναφέρει ο Econimist και καταλήγει:
«Μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελούσε επίσης την κορωνίδα ενός κύματος επιστροφών που έχουν γίνει στη σκιά των μαρμάρων. Τα μουσεία είναι “λιγότερο περιορισμένα” από την πολιτική σε λιγότερο προβεβλημένα αντικείμενα, σημειώνει ο Αλεξάντερ Χέρμαν, συγγραφέας ενός βιβλίου για τη διαμάχη. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστροφές έχουν γίνει ένα τακτικό γεγονός», υπογραμμίζει ο Economist.
Πηγή
www.enikos.gr