Το «πράσινο φως» για την πρώτη κλινική δοκιμή σε άνθρωπο έδωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στην εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink του Έλον Μασκ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ορόσημο με δεδομένη την μάχη που έδωσε στο παρελθόν για την απόκτηση της σχετικής έγκρισης.
Η απόφαση του FDA «αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», ανέφερε η Neuralink σε ένα tweet. Δεν διευκρίνισε τους στόχους της μελέτης, λέγοντας μόνο ότι δεν πραγματοποιεί ακόμη προσλήψεις και σύντομα θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Neuralink, η νεοτεχνολογική startup που συνιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ, και ο FDA δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!
This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…
— Neuralink (@neuralink) May 25, 2023
Ο Έλον Μασκ οραματίζεται ότι τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μια σειρά από παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, ενώ θα επιτρέπει την δυνατότητα περιήγησης στο διαδίκτυο και την τηλεπάθεια. Ο μεγιστάνας έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είπε ότι ήταν τόσο σίγουρος για την ασφάλεια των συσκευών που θα ήταν πρόθυμος να τις εμφυτεύσει στα παιδιά του.
Από το 2019, ο Μασκ προέβλεψε τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι η Neuralink θα ξεκινούσε δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε την έγκριση του FDA μόλις στις αρχές του 2022 και η υπηρεσία απέρριψε την αίτηση, είπαν επτά νυν και πρώην υπάλληλοι στο Reuters τον Μάρτιο.
Ο FDA είχε εκφράσει αρκετές ανησυχίες στη Neuralink, οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν επικυρώσει τις δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπαλλήλους. Τα σημαντικότερα ζητήματα αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να εισβάλουν μέσα στον εγκέφαλο και την πρόκληση της ασφαλούς εξαγωγής της συσκευής, χωρίς να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.
Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016, βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ομοσπονδιακών ερευνών. Τον Μάιο, Αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν, εάν η σύνθεση μιας επιτροπής που επιβλέπει τις δοκιμές σε ζώα στην Neuralink συνέβαλε σε λανθασμένα και βιαστικά πειράματα.
Το Υπουργείο Μεταφορών διενεργεί ξεχωριστή έρευνα, εάν η Neuralink μετέφερε παράνομα επικίνδυνα παθογόνα σε τσιπ, που αφαιρέθηκαν από εγκεφάλους πιθήκων χωρίς τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού. Η Neuralink βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για πιθανές παραβιάσεις της καλής διαβίωσης των ζώων.
Η Neuralink δεν έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις έρευνες.
Πηγή
www.enikos.gr