Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Άσραφ αλ Κίντρα είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «24 ασθενείς» πέθαναν «τις τελευταίες 48 ώρες» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, στο οποίο η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο πριν από τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς αυτοί πέθαναν, «διότι ιατρικά μηχανήματα ζωτικής σημασίας σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος» στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στον παλαιστινιακό θύλακα. Η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν διαθέτει πλέον κθόλου καύσιμα για την τροφοδότηση των γεννητριών τους.
Ο Κίντρα πρόσθεσε πως από χθες, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τρία κτίρια στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος: το κυλικείο του νοσοκομείου, το κτίριο υπηρεσιών συντήρησης και το τμήμα ανθρωπίνων πόρων.
Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μαχητών της «στη μάχη του Κατακλυσμού του αλ Άκσα στην Τζενίν»
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε επτά Παλαιστίνιους σε δύο ξεχωριστά επεισόδια, εκ των οποίων «πέντε τρομοκράτες» στην Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη , και δύο στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της περιοχής.
Στην Τζενίν, ο απολογισμός των πέντε νεκρών αμφισβητήθηκε το μεσημέρι. Η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατο τριών μαχητών της «στη μάχη του Κατακλυσμού του αλ Άκσα στην Τζενίν». Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του ανακοίνωσε «τρεις νεκρούς και 15 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση». Δημοσιογράφοι του AFP είδαν μια επικήδεια πομπή για τρία πτώματα τυλιγμένα με τα λάβαρα των ένοπλων παλαιστινιακών κινημάτων.
«Κατακλυσμός αλ Άκσα» είναι το όνομα που έχει δώσει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στην αιματηρή επίθεσή του της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δημοσιογράφος του AFP είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να εισέρχονται στους δρόμους του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, όπου στοιβάζονται 23.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που τον διαχειρίζεται.
Ισραηλινά drones πετούσαν πάνω από την περιοχή, ενώ Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες και εκσφενδόνισαν τουλάχιστον έναν εκρηκτικό μηχανισμό προς την κατεύθυνση των ισραηλινών οχημάτων. Οι στρατιώτες απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, την ώρα που στον καταυλισμό αντηχούσαν ανταλλαγές πυρών και υψώνονταν στήλες μαύρου καπνού.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρθηκαν από την Τζενίν το πρωί. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στον καταυλισμό όπου εντόπισε «αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθετημένους κάτω και δίπλα σε δρόμους με στόχο να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας».
Ανακοίνωσε επίσης ότι «έπληξε ένοπλο τρομοκρατικό πυρήνα», κάνοντας λόγο για «την κατάσχεση έξι όπλων» και «τη σύλληψη» περίπου δεκαπέντε «υπόπτων».
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανήρτησε στο διαδίκτυο εικόνες που δείχνουν ανθρώπους μεταξύ των οποίων νοσηλευτές της Ερυθράς Ημισελήνου να βγαίνουν από το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν υπό τις διαταγές Ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια της νυχτερινής επιδρομής τους.
Εξάλλου, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «δύο θανάτους Παλαιστινίων που επλήγησαν από σφαίρες του παλαιστινιακού στρατού στη βόρεια είσοδο της Χεβρώνας». Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον απολογισμό, λέγοντας πως οι δύο άνδρες «πυροβόλησαν προς τους στρατιώτες που επιχειρούσαν στη ζώνη και (εκείνοι) απάντησαν με πυρά».
Όπως είπε, οι στρατιώτες βρίσκονταν στη Χεβρώνα ώστε να «λάβουν τα μέτρα» των σπιτιών τριών επιτιθέμενων οι οποίοι την προηγουμένη είχαν σκοτώσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη και είχαν τραυματίσει άλλους πέντε σε ένα οδόφραγμα κοντά στην Ιερουσαλήμ. Το στάδιο αυτό προηγείται της καταστροφής των σπιτιών των δραστών μιας επίθεσης, ένα μέτρο που το Ισραήλ εφαρμόζει τακτικά.
Από τις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, ενώ έχει αυξήσει και τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, κυρίως στην Τζενίν και στον καταυλισμό προσφύγων που υπάρχει εκεί.
Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 11.500 Παλαιστίνιοι, τα δύο τρίτα από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακά έδαφος που έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967, περίπου 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς εποίκους και στρατιώτες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Πηγή
www.enikos.gr