G7: Οι υπουργοί Εξωτερικών παρουσιάζουν ενιαίο μέτωπο για να αποτρέψουν μια κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία | ενότητες, κόσμος


Η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) επιχείρησε να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εισβάλει στην Ουκρανία, συμπτύσσοντας ενιαίο μέτωπο για να προειδοποιήσει για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη εισβολή και καλώντας τη Μόσχα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπό την προεδρία της Βρετανής Λιζ Τρας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά συναντήθηκαν στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις συνομιλίες “εντατικές” και είπε πως υπάρχει ακόμη ο δρόμος της διπλωματίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία.

“Αν (η Ρωσία) επιλέξει να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, θα υπάρξουν μαζικές συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απόκριση, και η G7 είναι απολύτως ενωμένη σε αυτό”, είπε.”Το είδος του κόστους για το οποίο μιλάμε έχει σχεδιαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή πολύ πολύ γρήγορα.”

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρία των συνομιλιών, η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κάλεσε την G7 να μιλάει με μία φωνή.

“Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στις αυξανόμενες απειλές από εχθρικούς παράγοντες και πρέπει να ενωθούμε σθεναρά για να αντιμετωπίσουμε τους επιτιθέμενους που επιδιώκουν να ελέγξουν τα όρια της ελευθερίας και της δημοκρατίας”, δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης.

Η Ουκρανία είναι στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες προετοιμάζοντας ενδεχομένως μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, και λέει ότι χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.

“Πρέπε να κάνουμε κάθε κίνηση για την επιστροφή στον διάλογο”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους. Η Γερμανία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7 από τη Βρετανία το επόμενο έτος.

Οι υπουργοί έφθασαν στο Μουσείο του Λίβερπουλ όπου τους υποδέχθηκε μια μπάντα με χάλκινα που έπαιζε χριστουγεννιάτικα κάλαντα, προτού ξεκινήσουν τις κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις που θα καλύψουν θέματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης, γεωπολιτικής και ασφάλειας. Αργότερα έφυγαν από εκεί για να δουν τη μουσική κληρονομιά της χώρας σε μια έκθεση για την ιστορία των Μπιτλς.

Η Βρετανία καλεί τα μέλη της G7 να είναι πιο έντονα στην προάσπιση “του ελεύθερου κόσμου”, όπως τον αποκαλεί, και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συναντήθηκαν αργά χθες για να συζητήσουν πως θα προχωρήσουν με το Ιράν μετά την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Η αυριανή δήλωση αναμένεται να περιλαμβάνει μια κοινή έκκληση στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να αδράξει την ευκαιρία για αναβίωση της πολυμερούς συμφωνίας βάσει της οποίας το Ιράν περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Πηγή

www.real.gr

Next Post