H AUKUS και οι φόβοι για αναβίωση «ψυχρού πολέμου» – «Αντίποινα» από Γαλλία – Όλο το παρασκήνιο | ενότητες, κόσμος


Related Posts

ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία σχημάτισαν μέτωπο κατά της Κίνας, με πρώτη σημαντική πρωτοβουλία την παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η τριμερής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, γνωστή πλέον ως «AUKUS» από τα ακρωνύμια των τριών κρατών, θεωρείται, σύμφωνα με αναλυτές, ως μια από τις πιο σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ασφάλειας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το BBC. 

Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα και ενδέχεται να υπονομεύσει τη γαλλική παρουσία στην περιοχή, ενώ ήδη προκαλεί εντάσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, αναλυτές συνδέουν το νέο σύμφωνο και με την πρόθεση των ΗΠΑ να μετατοπίσουν το στρατιωτικό και πολιτικό τους επίκεντρο, από τη Μέση Ανατολή προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, πάντοτε με βάση τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με το Πεκίνο. 

Επιπλέον, η νέα συμφωνία προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς για το πώς θα επηρεάσει το τοπίο της πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Αντίποινα» από Γαλλία

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές Αρχές ακύρωσαν ένα gala που επρόκειτο να παραθέσουν την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον, με αφορμή το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο.

Η δεξίωση επρόκειτο να δοθεί στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. Το Παρίσι θα γιόρταζε την επέτειο μιας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Σημειώνεται ότι οι εξαγγελίες μοιραία οδήγησαν και στην ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παρισιού. 

Η Γαλλία διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για τη νέα «συμμαχία» της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα και το Λονδίνο, με βάση την οποία η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Η γαλλική πλευρά, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο άνω των 30 δισ. ευρώ να χάνεται για τη ναυπηγική βιομηχανία της, καταφέρθηκε αμέσως εναντίον μιας «λυπηρής απόφασης» η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Επομένως, μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ΗΠΑ θέλουν «να εργαστούν στενά με τη Γαλλία» σ’ αυτή τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας ζώνη, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, το Παρίσι φαίνεται να μένει «στα κρύα του λουτρού».

Για νέο «ψυχρό πόλεμο» έκανε λόγο το Πεκίνο

Το Πεκίνο έκανε λόγο για νέο «ψυχρό πόλεμο» καθώς ανησυχεί για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στην Αυστραλία. Ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερκιών της Κίνας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «χρησιμοποιούν τις πυρηνικές εξαγωγές ως εργαλείο γεωπολιτικών παιγνίων και υιοθετούν διπλά μέτρα και σταθμά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη».

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Δείτε αναλυτικά πώς επηρεάζονται οι διεθνείς ισορροπίες στο βίντεο του ANT1

Πηγή

www.real.gr

Get real time update about this post categories directly on your device, subscribe now.

Next Post

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Νέα