• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, 5:44
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
Home Κόσμος

Hive: Εξαρθρώθηκε ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα κυβερνοεπιθέσεων

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
28 Ιανουαρίου 2023
στα Κόσμος
Share on FacebookShare on Twitter


Οι αρχές των ΗΠΑ και της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα επιθέσεων με λυτρισμικό παγκοσμίως, το Hive, το οποίο φέρεται να έβαλε στο στόχαστρό του 1.500 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε 80 χώρες.

«Την περασμένη νύχτα, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξάρθρωσε ένα διεθνές δίκτυο που, χρησιμοποιώντας λογισμικό εκβίασης, έλαβε ή προσπάθησε να αποσπάσει λύτρα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τα θύματά του», είπε ο Αμερικανός υπουργός Μέρικ Γκάρλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι διακομιστές της οργάνωσης κατασχέθηκαν και η ομοσπονδιακή αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον ιστότοπό της στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), τον ανώνυμο διαδικτυακό ιστό που δεν χρησιμοποιούν οι απλοί χρήστες.

Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και τη Europol, ανέφερε ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, διευκρινίζοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται και όσοι εμπλέκονται με το Hive κινδυνεύουν να συλληφθούν. Ο Ρέι κάλεσε επίσης τους πολίτες να μάθουν τους κανονισμούς που αφορούν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες και να τις χειρίζονται καταλλήλως.

Η οργάνωση Hive εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021 και φέρεται ότι συγκέντρωσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από λύτρα. Τα μέλη της διείσδυαν σε πληροφοριακά συστήματα με παράνομο λυτρισμικό, κρυπτογραφούσαν τα δεδομένα των εταιρειών και απαιτούσαν να τους καταβληθούν χρήματα για να ξεμπλοκάρουν τα δίκτυα. Σύμφωνα με εταιρείες που ειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια, το λυτρισμικό της Hive χρησιμοποιήθηκε εναντίον αμερικανικών νοσοκομείων, στη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών Telemarkt και στην ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata. Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, εκτιμούν ότι η ομάδα ευθύνεται για περισσότερες από 1.500 επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, οι 70 εκ των οποίων έγιναν στη Γερμανία.

U.S. Department of Justice Disrupts Hive Ransomware Variant

FBI Covertly Infiltrated Hive Network, Thwarting Over $130 Million in Ransom Demandshttps://t.co/PnyXNOy2Pq

— Justice Department (@TheJusticeDept) January 26, 2023

«Χακάραμε τους χάκερ»

Τον περασμένο Ιούνιο, το FBI κατάφερε να διεισδύσει στο δίκτυο της Hive και απέκτησε το κλειδί αποκρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε η ομάδα. Τους επόμενους μήνες, το έδωσε σε θύματα των χάκερ σε όλον τον κόσμο, αποτρέποντας έτσι την καταβολή λύτρων ύψους συνολικά 130 εκατομμυρίων δολαρίων, είπε ο Κρίστοφερ Ρέι.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία έδωσε το κλειδί και στα προηγούμενα θύματα του Hive, ώστε να ανακτήσουν το σύνολο των δεδομένων τους.

«Δυστυχώς, τους τελευταίους επτά μήνες ανακαλύψαμε ότι μόνο το 20% των θυμάτων της Hive ενημέρωσε την αστυνομία», σχολίασε, καλώντας όλες τις εταιρείες, υπηρεσίες και οργανισμούς να επικοινωνούν αμέσως με τις αρχές εάν δεχτούν κυβερνοεπίθεση.

Η εισαγγελία της Στουτγάρδης διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των αρχών, με την κωδική ονομασία Dawnbreaker, ξεκίνησε με αφορμή την έρευνα που είχε ξεκινήσει η ίδια έπειτα από επιθέσεις σε εταιρείες της περιοχής οι οποίες «δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και ενημέρωσαν τις αρχές». «Για άλλη μία φορά, αποδείχθηκε ότι η συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ηπείρων είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος», είπε ο Ούντο Φόγκελ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρόιτλιγκεν.

«Χακάραμε τους χάκερ» σχολίασε από την πλευρά της η υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λάιζα Μόνακο. «Επί μήνες, βοηθούσαμε τα θύματα να αντιμετωπίσουν τους δράστες και στερήσαμε από το δίκτυο τα εγκληματικά έσοδά του», πρόσθεσε.





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Λάβετε σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο για τα F-16

Next Post

Πρόταση Δυσπιστίας – Παπαρήγα: Για τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ υπάρχει συνειδητή αποσιώπηση

Next Post

Πρόταση Δυσπιστίας - Παπαρήγα: Για τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ υπάρχει συνειδητή αποσιώπηση

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.