Koμισιόν: Η Ιρλανδία προσχωρεί στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών της Συνθήκης του Schengen | ενότητες, κόσμος


Η Ιρλανδία προσχωρεί σήμερα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν της ΕΕ για την αστυνομική συνεργασία, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος εκπρόσωπος Ανταλμπέρτ Γιάνζ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “η έναρξη λειτουργίας του συστήματος στην Ιρλανδία θα υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη”.

Όπως ανακοινώθηκε, “κατά τη διενέργεια ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα της Ιρλανδίας, οι αρχές επιβολής του νόμου θα λαμβάνουν τώρα πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για άτομα που κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν για εγκλήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν”.

“Οι εθνικές αρχές θα έχουν επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους που χρειάζονται προστασία και κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία, όπως οχήματα”.

Όπως ανακοινώθηκε, “για τη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας, η Ιρλανδία δημιούργησε εθνικό γραφείο SIRENE, συνδεδεμένο με γραφεία άλλων κρατών μελών, λειτουργικό 24/7, και υπεύθυνο για τον συντονισμό της πρόσθετης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις ειδοποιήσεις”.

“Στο τέλος του 2020, το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν περιείχε περίπου 93 εκατομμύρια ειδοποιήσεις”, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει σήμερα το νέο της σύστημα ελέγχου των εισαγωγών (ICS2), μια σημαντική ενίσχυση της “πρώτης γραμμής άμυνας” της Τελωνειακής Ένωσης ενάντια” στις απειλές ασφάλειας και ασφάλειας που προκαλούνται από την παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων πέρα ??από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.

Το ICS2 είναι η νέα πλατφόρμα διαχείρισης κινδύνου φορτίου που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του προγράμματος ασφάλειας και ασφάλειας πριν από την άφιξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη φάση του, το ICS2 θα επικεντρωθεί στις ταχυδρομικές και ταχείες αποστολές που έρχονται από ή προς την ΕΕ αεροπορικώς, πριν τελικά εφαρμοστεί σε όλους τους τρόπους μεταφοράς φορτίου.

Θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον σύστημα ελέγχου των εισαγωγών μεταξύ 15 Μαρτίου 2021 και 1ης Μαρτίου 2024.  Τα δεδομένα που συλλέγονται από το ICS2 θα τροφοδοτήσουν επίσης τις τρέχουσες εργασίες σχετικά με τις δυνατότητες ανάλυσης σε επίπεδο ΕΕ, όπως ορίζονται στο πρόσφατο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα τελωνεία.

Η Κομισιόν, επιπλεόν, ενέκρινε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για το πρόγραμμα Horizon, Europe, το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, ύψους 95,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Το στρατηγικό σχέδιο καθορίζει τέσσερις στρατηγικούς προσανατολισμούς για τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τα επόμενα τέσσερα έτη:

-Προώθηση μιας ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας με την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών, γενικής εφαρμογής και αναδυόμενων τεχνολογιών, τομέων και αξιακών αλυσίδων.

Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

-Μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία που θα βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες.

-Δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής, ανοικτής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Η διεθνής συνεργασία υποστηρίζει και τους τέσσερις προσανατολισμούς, καθώς είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση πολλών παγκόσμιων προκλήσεων.

Τέλος, σήμερα το απόγευμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος  Josep Borrell και η Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου θα συμπροεδρεύουν μιας άτυπης τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Εσωτερικών.

Η Κομισιόν θα εκπροσωπείται από τον Αντιπρόεδρο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, και τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivιr Vαrhelyi.

Σε αυτή την κοινή συνάντηση, οι Υπουργοί θα συζητήσουν την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, ιδίως τη συνολική προσέγγιση της διαχείρισης της μετανάστευσης με χώρες εταίρους εκτός της ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν στην κοινή εργασία για να συμφωνήσουν αμοιβαία προσαρμοσμένες εταιρικές σχέσεις μετανάστευσης που θα καλύπτουν όλες τις σχετικές πτυχές της μετανάστευσης και του αναγκαστικού εκτοπισμού, οι οποίες θα βασίζονται στις γενικές σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες εταίρους.

Πηγή

www.real.gr

Next Post