Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να καταφθάνουν στο Λάνκαστερ Χάουζ, στην Βρετανία, όπου σε λίγο αρχίζει η Σύνοδος των ευρωπαϊκών χωρών που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ για την Ουκρανία. Πριν αρχίσει η Σύνοδος, ο Κιρ Στάρμερ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έφτασε λίγο νωρίτερα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν σήμερα να “επιλύσουν τις διατλαντικές σχέσεις και ενδεχομένως να ξεκλειδώσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία”. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη αυτής της διαδικασίας και ότι η σημερινή ημέρα αφορά τους Ευρωπαίους.
Ο Στάρμερ αναμένεται να επιδιώξει μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και δέσμευση από τις χώρες που συμμετέχουν στην σύνοδο, όπως να τοποθετήσουν στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Ουκρανίας στο μέλλον.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο στις ΗΠΑ για να μπορέσουν να ζητήσουν από την Ουάσινγκτον, δηλαδή από τον πρόεδρο Τραμπ, να αλλάξει γνώμη για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που ζητεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, σύμφωνα με το BBC.
“Αν δεν έχεις αμερικανική αεροπορική κάλυψη, υλικοτεχνική υποστήριξη και κάλυψη από τις υπηρεσίες πληροφοριών, κάθε είδους δύναμη διαβεβαίωσης μπορεί να μην έχει τη δύναμη που χρειάζεται για να αποτρέψει τη μελλοντική ρωσική επιθετικότητα”, σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή του BBC, Τζέιμς Λάντεϊλ.
- Η σύνοδος κορυφής του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ με αρκετούς Ευρωπαίους ομολόγους του μόλις ολοκληρώθηκε – μετά από περίπου δύο ώρες συζητήσεων. Οι ηγέτες αποχωρούν, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται τώρα να κατευθυνθεί στο Sandringham για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.
- Η Ευρώπη βιώνει μια «μοναδική στιγμή» για την «ασφάλειά» της, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανοίγοντας τη σύνοδο ηγετών χωρών, συμμάχων της Ουκρανίας που γίνεται στη Λονδίνο, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Περίπου 15 ηγέτες χωρών- σύμμαχοι της Ουκρανίας συνεδριάζουν σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα. Συζητούν τις νέες εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης μπροστά στον φόβο απεμπλοκής της Ουάσινγκτον, ο οποίος ενισχύθηκε μετά τη σύγκρουση που είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ουκρανό ομόλογό του.
Η εξεύρεση μιας σωστής λύσης για την Ουκρανία είναι «είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια κάθε χώρας εδώ και πολλών άλλων επίσης», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
- Καθώς είναι σε εξέλιξη η σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών γίνεται σαφές ότι η πρώτη τους φροντίδα θα είναι να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρώπης, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες από τις οποίες εκκινούν οι ηγέτες. Η Ευρώπη δεν είναι μία ενιαία χώρα ούτε οι ηγέτες της έχουν την ίδια επιρροή και τις ίδιες πιέσεις στο εσωτερικό τους.
- Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τον εαυτό του ως γέφυρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο Sir Keir Starmer. Σοβαρά αποδυναμωμένος στο εσωτερικό, ο Μακρόν εκτιμά ότι η παγκόσμια σκηνή είναι το σημείο όπου μπορεί να αφήσει το στίγμα του στα εναπομείναντα δύο χρόνια της προεδρίας του.
- Οι στενές σχέσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με πρόσωπα-κλειδιά της κυβέρνησης Τραμπ, και συγκεκριμένα με τον Έλον Μασκ, είναι επίσης ένας κρίσιμος κρίκος – αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα υποστήριξης της Ουκρανίας μεταξύ των Ιταλών είναι χαμηλότερα από ό,τι στο βρετανικό και το γαλλικό κοινό.
Οι αφίξεις
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έφτασαν από τους πρώτους. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τους χαιρέτησε ξεχωριστά στην πόρτα πριν εισέλθει στο εσωτερικό, του Λάνκαστερ Χάουζ.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έφτασαν στην συνέχεια και ο Στάρμερ επίσης τους υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου.
Ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας και στην συνέχεια έφτασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την οποία ο Στάρμερ υποδέχτηκε με ένα φιλί.
Πίσω της ήταν ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα με τον οποίον ο Στάρμερ αντάλλαξε χειραψία. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έσφιξε το χέρι του Στάρμερ και στην συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός υποδέχτηκε την Δανή ομόλογό του Μέττε Φρεντέρικσεν. Ακολούθησε ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, υποστήριξε τις προσπάθειες του Κιρ Στάρμερ να καταρτίσει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για την Ουκρανία. Δήλωσε στο BBC ότι ο καβγάς στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Ζελένσκι ήταν μια “αποτυχία της διπλωματίας” με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι “ο μόνος νικητής”.
Επέμεινε ότι η διατλαντική συμμαχία είναι “ακόμα ζωντανή και κλωτσάει”, αλλά ζήτησε ψυχραιμία: “Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Κάντε ένα παγωμένο μπάνιο, πηγαίνετε στη σάουνα, σκεφτείτε. Θα επιστρέψουμε”, είπε.
Αρνήθηκε όμως να πει αν ο Ζελένσκι πρέπει να δεχτεί μια ακόμα ταπείνωση επιδιώκοντας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο: “Όσο κι αν μου αρέσουν οι βρετανικές πίτες. Δεν πρόκειται να δώσω καμία συμβουλή στον κ. Ζελένσκι. Μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος”.
Πάντως ο Stubb εξήρε τις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού: “Αυτό είναι το είδος της ηγεσίας που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή; Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική ιδέα. “Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο και γι’ αυτό είμαστε εδώ”.
Ακολούθησαν οι πρωθυπουργοί της Ρουμανίας και της Ολλανδίας, ενώ στο Λάνκαστερ Χάουζ έφτασε τέλος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η σύνοδος άρχισε.
BREAKING🇬🇧🇺🇦🇪🇺: Zelenskyy just pulled up to Lancaster House in London for the Ukraine summit where the true leaders meet— and make no mistake, this isn’t just another meeting.
Europe is waking up.
They finally see their own power — and they’re done waiting for MAGA America’s… pic.twitter.com/6JxOJRkmDX
— Mario 🇺🇸🇵🇱🇺🇦🇪🇺 (@PawlowskiMario) March 2, 2025
Το BBC σημειώνει ότι η Βρετανία και Ιταλία, θα αναλάβουν τον ρόλο των γεφυροποιών, καθώς οι πρωθυπουργοί τους, Κιρ Στάρμερ και Τζόρτζια Μελόνι, είναι αυτοί που έχουν τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Lancaster House is an aristocratic architectural triumph at the heart of London pic.twitter.com/smI7R6DWgL
— Conor Lynch (@c_k_lynch) May 14, 2024
Λίγο πριν από την άφιξη του Ζελένσκι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, έγινε δεκτός στο κτίριο. Λίγα λεπτά νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε φτάσει στο Λάνκαστερ Χάουζ, στην καρδιά του Λονδίνου. Νωρίτερα είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Εκεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε πει τον Κιρ Στάρμερ ότι “η Δύση δεν πρέπει να διχάσει” – κάτι που χαρακτήρισε “πολύ, πολύ σημαντικό”.
Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και ότι «υπογραμμίστηκε και πάλι η κοινή προσπάθεια για την αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης και η σημασία του να διατηρηθεί η ευρωατλαντική ενότητα, και με αναφορά στην σημερινή σύνοδο ηγετών.
«Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο να διχαστεί η Δύση. Θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε να στηθούν γέφυρες», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. «Πρότεινα να οργανωθεί συνάντηση με την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων ηγετών, διότι αν διχαστούμε θα είμαστε όλοι πιο αδύναμοι. Καταβάλλουμε όλοι μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος της ειρήνης, μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία», κατέληξε η Μελόνι.
Πηγή
www.enikos.gr