ADVERTISEMENT

Ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω – Υπονομεύτηκε η διεύρυνση στον ΣΥΡΙΖΑ


Χώρος στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε για όλους και για όσους ήδη έχουν αποχωρήσει, δηλαδή ένα τμήμα της “Ομπρέλας” που αποχώρησε, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος, χώρος υπάρχει και για τους συντρόφους που είναι τώρα, αρκεί βέβαια να πάμε μια συντεταγμένη πορεία από εδώ και πέρα, είπε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάσταση που υπήρξε μέχρι τώρα ήταν πρωτοφανής και ανώμαλη. Δεν μας κάνει καλό, μας ζημιώνει. Είναι φανερό αυτό, φαίνεται και δημοσκοπικά, και πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε καταρχάς αμφισβήτηση μιας καθόλα δημοκρατικής εκλογής, αυτό είναι το νούμερο ένα. Και οι διαφωνίες, διαφορετικές απόψεις που πάντα θα υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να συζητηθούν στην πορεία προς το Συνέδριο» ανέφερε στη συνέχεια.

«Έχουμε προέλθει από μια μεγάλη ήττα στις βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό τι έφταιξε. Είναι πολύ βασικό αυτό, έπρεπε να το έχουμε κάνει πιο ουσιαστικά και το 2019, κατά τη γνώμη μου δεν έγινε, και κυρίως να δούμε ποια ζητήματα και με ποιον τρόπο θα ανοίξουμε ενόψει και του συνεδρίου και κυρίως των ευρωεκλογών και της πορείας προς τις επόμενες βουλευτικές. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα. Εκεί χωράμε όλοι, ο καθένας με τη διαφορετική του άποψη και θα πάμε συντεταγμένα γιατί πρέπει να εκφράσουμε ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου που εκφράζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι το βασικό».

Ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο, μένω μέχρι να φύγω, τόνισε ο κ. Γιώργος Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι το μένω μέχρι να φύγω δεν υπάρχει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει τώρα.

«Από την πλευρά Κασσελάκη αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του κόμματος έχει υπάρξει μεγάλη υπομονή σε διάφορα πράγματα που έχουν λεχθεί. Μόνο οι τέσσερις διαγραφές προωθήθηκαν για πράγματα που ήταν αδιανόητα. Από εκεί και πέρα οι σύντροφοι αποφάσισαν μόνοι τους να φύγουν στην Κεντρική Επιτροπή και πρέπει να λήξει αυτό το ανώμαλο καθεστώς. Θεωρώ ότι θα λήξει μόνο του. Για τις διαγραφές η γνώμη είναι ότι δεν είναι ζήτημα διαγραφών, είναι θέμα πολιτικό. Δηλαδή ή κάνεις μαζί με όλο το υπόλοιπο κόμμα ή δεν κάνεις και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» είπε και συνέχισε:

Για την επόμενη μέρα του κόμματος, είπε ότι θα είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο απευθύνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. «Αυτό που είχαμε αποφασίσει και στο συνέδριό μας το 2022. Μόνο που θα είναι πραγματικά αυτό, θα απευθύνεται και μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα ζητηματάκι, δηλαδή επισήμως το λέγαμε, εσωτερικά μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην το καλοδέχτηκαν».

Ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα πιάνει και την πλευρά την πιο προοδευτική της Νέας Δημοκρατίας ενώ τόνισε ότι υπονομεύτηκε η διεύρυνση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλη η διεύρυνση δεν προχώρησε και υπονομεύτηκε» είπε. «Ενώ ειπώθηκε από το βράδυ των εκλογών της 7 Ιουλίου του 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρειάζεται να συγκροτήσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και αντίστοιχα να μετασχηματίσουμε και τον κόσμο προκειμένου να μπορέσει να το κάνει αυτό, γιατί το κόμμα του 3% δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πρέπει να είναι ακόμα ανοιχτό σε όλο τον κόσμο και γειωμένο να οσμωθεί με τον κόσμο. Προφανώς όταν είσαι δέκα γίνεσαι εκατό, πρέπει να πάρεις υπόψη και το τι λέει ο άλλος (…) Δεν λέω κάτι μυστικό, έχει διατυπωθεί ότι “δεν θέλουμε αυτό γιατί θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μεταλλαχτεί κλπ”. Περίπου τα ίδια λέγονται και σήμερα για μετάλλαξη».

Όσο για το αν συνεχίζουν να είναι αυτοί εντός ΣΥΡΙΖΑ όσοι δεν ήθελαν την διεύρυνση είπε ότι κατά κύριο λόγο έφυγαν. «Μπορεί να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που να σκέφτονται έτσι στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά κύριο λόγο έφυγαν».

«Γνώμη μου είναι υπήρχε χώρος για τους περισσότερους, δεν σας λέω για όλους, για τους περισσότερους υπήρχε και για αυτούς που φύγανε, αλλά με συντεταγμένου όρους. Δηλαδή αν το κόμμα αποφασίζει ότι θέλει να φτάσει μέχρι το προοδευτικό κέντρο ή θέλει να ανοιχτεί στην κοινωνία, να διευρυνθεί κτλ. αυτό εφόσον το αποφασίζει η πλειοψηφία, οφείλει να γίνεται σεβαστό από όλους. Αυτό δεν γινόταν σεβαστό το προηγούμενο διάστημα και δεν έγινε πολύ περισσότερο μετά την εκλογή Κασσελάκη και γι αυτό είχαμε αυτή την τεράστια όξυνση. Προσωπικά ήμουν σίγουρος ότι θα υπάρξει αυτή η όξυνση, γιατί μάλλον κάποιοι σύντροφοι αισθάνθηκαν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους» κατέληξε ο κ. Γ. Τσίπρας.

Πηγή

www.real.gr

Next Post