Αδωνις Γεωργιάδης για τα 2 χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης: Οσα έχουμε επιτύχει μετρημένα | ενότητες, πολιτική


Με μια μακροσκελή του ανάρτηση στο facebook ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, κάνει μια μικρή ανασκόπηση στην πολιτική του παρουσία.

Με αρκετή δόση χιούμορ ο κ. Γεωργιάδης κάνει αναφορές στις σχέσεις με τους πολίτες και την παρουσία του σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά και στις δράσεις στη διάρεκια των δύο ετών στο υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας πω μερικά από όσα έχουμε επιτύχει τα δύο αυτά χρόνια στο Υπουργείο (εκτός απο το να μιλάω στην τηλεόραση…(sic))».

Η ανάρτηση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης:

 

 

 

«Δύο Χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσα έχουμε επιτύχει μετρημένα

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι μόνος λόγος για να μπει κάποιος στην Πολιτική και να διεκδικεί την Εμπιστοσύνη των συμπολιτών του για να ασκήσει κάποιο δημόσιο αξίωμα, είναι η διάθεση και η ικανότητα του να λύνει τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων. Αυτή είναι και η διάκριση μεταξύ του Ιδιώτου και του Δημοσίου ανδρός (τώρα και γυναικός φυσικά) από τους αρχαίους Χρόνους.

Εμένα ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μου λατρεύουν να με μισούν. Δεν το λέω με παράπονο το έχω περίπου συνηθίσει. Σπάνια στην ζωή μου δεν ήμουν ο πολιτικός με τις περισσότερες αρνητικές γνώμες και ποτέ δεν άφησα το κυνήγι της Δημοφιλίας από το να με εμποδίσει να πράξω αυτό που θεωρώ σωστό. Ευτυχώς αυτοί που με αγαπούν και με εμπιστεύονται συν τω χρόνω αυξάνονται, ενώ οι αντίθετοι μειώνονται. Έτσι καταφέρνω πάντα να επανεκλέγομαι και σε κάθε αναμέτρηση με περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη και τους ευχαριστώ γί΄αυτό.

Η φήμη μου ως Υπουργός, δηλ ως φορέας της Εκτελεστικής και όχι μονον της Νομοθετικής Εξουσίας ήταν γενικά καλή. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας έκανα όσα μπορούσα (εμβληματική μου δράση εκεί η πραγματική άρση του καμποτάζ) και ο κόσμος της θαλάσσης ακόμη με μνημονεύει με αγάπη και σεβασμό, στην Υγεία ανέλαβα την δυσκολότερη Μνημονιακή Χρονιά με εντολή να μειώσω κατά δισεκατομμύρια τις σπατάλες και τις δαπάνες και αν και το να κόβεις χρήματα σε κανέναν δεν αρέσει, κατόρθωσα να κάνω την δουλειά μου, να μειώσω τις δαπάνες και ταυτόχρονα να καθιερώσω την πλήρη ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των συμπολιτών μου ασχέτως της οικονομικής τους καταστάσεώς και μετά από όλα αυτά να επανεκλεγώ και μάλιστα να γίνω και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτά στην σταδιοδρομία μου ανέλαβα με Δέος την Ευθύνη που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενός από τα πιο σημαντικά Υπουργεία σε μια ιστορική στιγμή.

Η κριτική που μου ασκούν από την πρώτη μέρα η συνήθης (βγαίνει πολύ στην τηλεόραση, φωνάζει, τηλεβιβλιοπώλης κλπ) ασήμαντη αυτού του είδους η κριτική και αδιάφορη (με απογοήτευσε που σε αυτήν προσχώρησε και ο κ. Στέφανος Μάνος άνθρωπος που τον θεωρώ αρκετά πιο σοβαρό στην δυνατότητα της κριτικής του απο αυτές τις ασημαντότητες), όμως δεν σας κρύβω ότι το άγχος μου εδώ ήταν άλλο. Οι επιδόσεις σε αυτό το Υπουργείο είναι απολύτως μετρήσιμες, δεν εξαρτώνται απο το εάν κάποιος με συμπαθεί ή δεν με συμπαθεί, από το αν του αρέσει ή δεν του αρέσει που βγαίνω στην τηλεόραση κλπ ένα έργο, μία ιδιωτικοποίηση, μία επένδυση ή θα γίνει ή δεν θα γίνει. Πρόκειται περί αντικειμενικών γεγονότων.

Σήμερα είχαμε μια σπουδαία μέρα και για μένα προσωπικά αλλά πάνω απο όλα για την Πατρίδα την οποία υπηρετούμε. Η Ελλάδα μας σε επίσημη συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό, πήρε τα εύσημα από την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την τεράστια, όπως η ίδια είπε πρόοδο της Ελλάδος μας στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και μας ανακοίνωσε επίσημα ότι η Ελλάδα μας πήρε πρώτη απο όλες τις Χώρες της ΕΕ την έγκριση για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και Αρα θα είμαστε και η μόνη Χώρα Μέλος που θα προλάβει να εκταμιεύσει πόρους εντός του 2021.

Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, αυτή είναι η θέση σε όλα που μπορούμε και μας αξίζει να έχουμε!

Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας πω μερικά από όσα έχουμε επιτύχει τα δύο αυτά χρόνια στο Υπουργείο (εκτός απο το να μιλάω στην τηλεόραση…(sic))

Τομείς αρμοδιότητας μου: 1) Νομοθεσία για την διευκόλυνση του επιχειρείν, 2) Ιδιωτικές Επενδύσεις, 3) ΕΣΠΑ, 4) Αναπτυξιακή Τράπεζα, 5) Βιομηχανία/Εμπόριο, 6) Έρευνα και Τεχνολογία

Πάμε λοιπόν μετρήσιμα με την σειρά:

1) ψηφίσαμε σε δύο χρόνια 15 νόμους με σκοπό την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων:

Αποτέλεσμα; Τον πρώτο χρόνο ανεβήκαμε 9 θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και άλλες 4 τον δεύτερο. Είμαστε σήμερα στην καλύτερη θέση που ήμασταν ποτέ. Πέραν όμως του δείκτη, αυτό είχε αποτέλεσμα στην προσέλκυση επενδύσεων; Και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από τον Διεθνή πίνακα της ΕΥ για την Ευρώπη, μεταξύ 51 Χωρών ανεβήκαμε 6 θέσεις τον πρώτο μας χρόνο και άλλες 6 τον δεύτερο. Είμαστε στην υψηλότερη θέση που ήμασταν ποτέ. Οι προβλέψεις για το 2021 ακόμη καλύτερες. Άρα και ψηφίσαμε και δούλεψαν. Η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται έχουμε ακόμη δρόμο να φτάσουμε εκεί που θελουμε αλλά υπάρχει σχέδιο, χρονοδιάγραμμα στόχων κλπ συμφωνημένα με την Παγκόσμια Τράπεζα που είναι ο Σύμβουλος μας σε όλα αυτά.

2) Όταν ανέλαβα όπου και να πήγαινα στο εξωτερικό δυο μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις χάλαγαν την εικόνα μας και μας παρουσίαζαν ως αποτυχημένη Χώρα:  το «Ελληνικό» και «η Ελληνικός Χρυσός». Σήμερα έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν αμφότερες. Μετά από 7 χρόνια το πρώτο και 6 χρόνια η δεύτερη. Πέραν αυτών όμως Κασσιώπη στην Κέρκυρα, Αφάντου στην Ρόδο, Ναυπηγεία Σύρου και Σκαραμαγκά, ΕΛΒΟ κλπ όλα έχουν ξεκολλήσει (έχω δυο εκκρεμότητες ακόμη Σέλμαν και Ελευσίνα. Δύσκολες περιπτώσεις αλλά τις πολεμάω).

3) ΕΣΠΑ: από την θέση 19η σε απορρόφηση σήμερα στην θέση 2. Για να το καταλάβετε σε αριθμούς σε 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξόδεψαν από το ΕΣΠΑ 4,4 δις σε δυο χρόνια ΝΔ 9,4 δις….

Σήμερα γίναμε για πρώτη φορά στην Ιστορία μας Πρώτοι στην Έγκριση του νέου Προγράμματος. Για να το καταλάβετε πρακτικά, κάθε φορά επειδή πηγαίναμε τελευταίοι χάναμε έναν ολόκληρο χρόνο σε αδράνεια και μετά τρέχαμε κλπ τώρα θα έχουμε και τα χρήματα γρήγορα τώρα που τα χρειαζόμαστε αλλά και περισσότερο χρόνο για να τα απορροφήσουμε σωστά. Επαναλαμβάνω Πρώτοι! Από συνήθως τελευταίοι…

4) Αναπτυξιακή Τράπεζα: από την ίδρυση του το ΤΕΜΠΕ το 2003 και με όλες του τις μορφές έως το 2019 είχε δώσει συνολικά δάνεια, δηλ

Ρευστότητα στην Οικονομία μας, 8 δις €. Τα δυο δικά μας χρόνια στο Υπουργείο…9,3 δις…δηλ όση πραγματική δουλειά έγινε σε 16 χρόνια την κάναμε σε 2 και μάλιστα και λίγο παραπάνω. Τα εργαλεία που φτιάξαμε μέσα στην Πανδημία δούλεψαν άμεσα, λάβαμε έγκριση τον Μάιο του 2020 πρώτοι σε όλη την ΕΕ (ειδική αναφορά είχε κάνει η Αντιπρόεδρος Βεστάγκερ στην επίσκεψη της στην Ελλάδα). Συνεχίζουμε με πυρετώδεις ρυθμούς θα χρειαστεί ρευστότητα η Οικονομία μας για να φύγουμε από την κρίση μετά την πανδημία.

5) Βιομηχανία: κάναμε για πρώτη φορά επιτελική δομή για να διοχετεύουμε χρήματα του ΕΣΠΑ προς την Βιομηχανία και ιδρύσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας για να συντονίσουμε τα χρήματα του Νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σωστά και να πιάσουν τόπο. Η Βιομηχανική μας παραγωγή και οι επενδύσεις στην Βιομηχανία τρέχουν αυτή την στιγμή πάνω από κάθε πρόβλεψη και αρχίζουμε την αντίστροφη πορεία από εκείνη που ξεκίνησε το 1981 που οδήγησε στην αποβιομηχάνιση μας. Ενώ η Αναγέννηση των Ναυπηγείων επαναφέρει έναν ζωτικό μας κλάδο που είχαμε χάσει.

Εμπόριο: Κρατήσαμε το εμπόριο και την κατανάλωση όρθια εν μέσω Καραντίνας με αποτελέσματα που όταν έγιναν γνωστά εξέπληξαν και τους πολιτικούς μας αντίπαλους. Ενώ με Ευρωπαικούς Πόρους και τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα εγγυημένα δάνεια έμειναν όρθιες οι επιχειρήσεις σε στενή συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ.

6) Απορροφήσαμε όλους τους Ευρωπαικούς Πόρους που λίμναζαν από το 2016, φτιάξαμε τον διαγωνισμό για το κέντρο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στην ΧΡΩΠΕΙ με μεγάλες συμμετοχές, έως το τέλος της θητείας μας θα το εγκαινιάσουμε. Φτιάξαμε την πλατφόρμα Elevate Greece και έχουμε για πρώτη φορά καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, προσθέσαμε πόρους, ψηφίσαμε φορολογικά κίνητρα, απλοποιήσαμε διαδικασίες κλπ είμαστε επισήμως στην καλύτερη θέση που ήμασταν ποτέ και σε αυτό τον δείκτη, με την ταχύτερη άνοδο σε όλη την Ευρώπη αλλά ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά δυστυχώς. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα όπως την θέλουμε. Επενδύσεις όμως όπως της Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty κλπ θα μας δώσουν δυνάμεις στους τομείς αυτούς και συνέργειες που σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μας θα είναι μια άλλη χώρα εξαιρετικά καλύτερη.

Όλα αυτά που έγραψα και μακρηγόρησα είναι μόνον ελάχιστα από όσα έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια αλλά ενδεικτικά ανά τομέα ευθύνης μου για να ξέρετε ποσό άδικο είναι να γράφουν ότι δεν δουλεύω και το μόνον που κάνω είναι να βγαίνω στην τηλεόραση και άλλες ανοησίες. Παρεπιπτόντως η επεξήγηση όλων αυτών των μέτρων που η πανδημία με υποχρεώνει να λαμβάνω είναι υποχρέωση μου και οι εκπομπές το μόνον πραγματικό εργαλείο γί΄αυτό αλλά ας δεχτώ ότι το παρακάνω, έχω παραμελήσει με οποιονδήποτε τρόπο τα καθήκοντα μου πιστεύετε;

Ας ρωτήστε τους εργαζόμενους στην Σύρο που όποτε είναι στην Αθήνα έρχονται και μου φέρνουν δώρα ευγνωμοσύνης. Τους εργαζόμενους στην Creta Farms που με περιμένουν να πάω εκεί σε λίγες μέρες που αν δεν είχα ασχοληθεί απλά θα ήταν άνεργοι και η Ελληνική Οικονομία θα είχε χάσει ένα σπουδαίο Brand, τους εργάτες της «Πίτσος» που τώρα αρχίζουν να προσλαμβάνονται και ξέρουν ότι θα έχουν πάλι δουλειά κλπ πείτε τους «ο Άδωνις βγαίνει μόνον στην τηλεόραση…» Και θα σας απαντήσουν….

Αλλά και άλλοι που μπορεί να μην το θυμούνται αλλά

Εγω ξέρω πως πολέμησα για να μην πάθουν ζημιά μέσα στην πανδημία, οι πωλητές Χριστουγεννιάτικων στολιδιών που σώθηκαν μετά από δική μου μάχη, οι εργαζόμενοι (έμποροι και παραγωγοί) των λαϊκών αγορών που πετύχαμε να συνεχίσουν να δουλεύουν εν μέσω καραντίνας, οι έμποροι που δεν ήθελαν μεν στην αρχή αλλά μετά μακάριζαν το Click away στις εορτές και όταν καταργήθηκε φώναζαν να το πάμε πίσω, από την εστίαση, τον τουρισμό κλπ κλπ κλπ Στον Λόγο της Τιμής μου για κανέναν δεν αδιαφόρησα και δεν αδιαφορώ από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο για να βρούμε με τους συνεργάτες μου λύσεις στα προβλήματα τους. Και θα μου επιτρέψετε σήμερα μία τόσο σπουδαία για μένα μέρα, να μιλήσω λίγο από καρδιάς σε σας εδώ, βαρέθηκα να με βρίζουν λες και τους έχω κάνει κάτι και να διαβάζω και από «σοβαρούς» ανθρώπους τις ανοησίες για την τηλεόραση ή για τις αρμοδιότητες ή για τις τηλεπωλήσεις και να προσπερνούν όλα αυτά που πλέον είναι πολλά, είναι μετρήσιμα, είναι πρωτοφανή για το Υπουργείο Ανάπτυξης ρεκόρ και ναι επιτεύχθηκαν στην βάρδια μου….

Προσοχή θα ήταν και αλαζονικό και λάθος να πω από μένα, λέω στην βάρδια μου, διότι όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα την δουλειάς ενός μόνον ανθρώπου, του Υπουργού, έστω και αν αυτός έχει πάντα την πολιτική Ευθύνη είτε για το κακό είτε για το καλό. Για το ΕΣΠΑ με τον Υφυπουργό κ. Τσακίρη και τον Γενικό κ. Σκάλκο καθώς και τους Ειδικούς Γραμματείς Ζερβό και Δανδόλου αλλά και την ΜΟΔ του Γιώργου Παπαδημητρίου. Στην Αναπτυξιακή με τον Γιάννη Τσακίρη και την Διευθύνουσα εκεί την κ. Χατζηπέτρου. Στην Βιομηχανία με

τον Πελοπίδα Καλλίρη, τον Γιάννη Κυριακού και τώρα την κα Ευγενίδου και στο Εμπόριο τον Παναγιώτη Σταμπολίδη (που τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ ένα μήνα κάνει θαύματα και όλη η Αγορά παραμιλά) και τώρα τον Σωτήρη Αναγνωστόπουλο. Στην Έρευνα και στην Τεχνολογία με τον Υφυπουργό κ. Δήμα και τον Γραμματέα κ. Κυριαζή, την Υπηρεσιακή Γενική μου Γραμματέα κ. Βασιλικού, τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδυεων κ. Ματζούφα στην αρχή και τον Ορέστη Καβαλάκη στην συνέχεια και φυσικά και οχι τυχαία τον άφησα τελευταίο, το δεξί μου χέρι σε όλα αυτά, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση. Ο Νίκος είναι πάντα εκεί για να βρίσκει λύσεις και να μας προφυλάσσει από τις κακοτοπιές. Όλοι μαζί, με τους συνεργάτες του γραφείου μου είμαστε ΜΙΑ αγαπημένη και κυρίως Αποτελεσματική Ομάδα και ναι είναι άδικοι μικρόψυχοι και τυφλοί όσοι επιμένουν σε δηλητηριώδεις κριτικές από τον καναπέ. Ας έρθουν αν τους δοθεί η ευκαιρία και ας κάνουν επενδύσεις μεγαλύτερες από το Ελληνικό, ας επιτύχουν καλύτερη επίδοση από τις δικές μας σε όλους τους επενδυτικούς δείκτες, ας σώσουν περισσότερες επιχειρήσεις που πήγαιναν για κλείσιμο από όσες εμείς, πραγματικά το εύχομαι διότι έτσι θα πάει μπροστά η Πατρίδα μας, αν ο κάθε επόμενος πηγαίνει καλύτερα από τον προηγούμενο, ας επιτύχουν να είναι πρώτοι και όχι δεύτεροι όπως εμείς στην απορρόφηση και ας παίρνουν ακόμη γρηγορότερη έγκριση από την Επιτροπή από εμάς. Αλλά παιδιά μην απαξιώνετε τόση δουλειά και τόσα μετρήσιμα αποτελέσματα εύκολα διότι κάθε καλόπιστος άνθρωπος βλέπει ότι ευτυχώς μας αξίωσε ο Θεός και μας βοήθησε όσο μπορούσε και ο Πρωθυπουργός με την καθοδήγηση του και η υπόλοιπη Κυβέρνηση με την υποστήριξη της και έτσι έχουμε επιτύχει όλα αυτά και πολλά περισσότερα που δεν χωρούν εδώ.

Είναι μέρα χαράς λοιπόν σήμερα και σας καλώ να χαρείτε μαζί μας για μια επιτυχία που δεν είναι του Μητσοτάκη, του Γεωργιάδη ή του Υπουργείου αλλά της Ελλάδας μας, που θα μας δώσει τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε πιο γρήγορα επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, ανθρώπους να βρουν δουλειά και να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα και να φτιάξουν την οικογένεια τους εδώ μετά την φρικτή προηγούμενη δεκαετία….

Ηθικόν;…Ακμαιότατον!…συνεχίζουμε και παρά τις αντιξοότητες θα φτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει και ονειρευόμαστε. Πάντα σε όλα στην πρώτη θέση όπως σήμερα!

Άδωνις Α. Γεωργιάδης

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΥΓ: θερμές ευχαριστίες σε όσες και όσους αντέξατε να το διαβάσετε όλο. Ήμουν πολύ φλύαρος σήμερα αλλά με έπνιγε το δίκιο μου και λόγω ασθένειας είχα και χρόνο να γράψω…»

Πηγή

www.real.gr

Next Post