Στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, εκεί όπου είχαν το πρώτο τετ-α-τετ το 2019 θα συναντηθούν στις 18:40 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις με φόντο τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή αλλά και το Κυπριακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην έκτη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 μηνών, με δεδομένες τις πάγιες θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αλλά και με έμπρακτη διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν τα ζητήματα της λεγόμενης ήπιας διπλωματίας.
Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ατζέντα θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, με τους κ. κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να πραγματοποιούν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
Στη συνάντηση που θα έχει πιο σφιχτό χρονικό πλαίσιο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
«Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Στην επικείμενη συνάντηση αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελατόλλα..
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «ο στόχος είναι όσα έχουμε κερδίσει σε αυτή την φάση του διαλόγου να τα διατηρήσουμε και δεν είναι και λίγα. Είναι σημαντικά, ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων, η καλή συνεργασία στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών και ευρύτερα του μεταναστευτικού και η προσέλκυση νόμιμων τουριστών. Μία σειρά από βήματα που έχουν γίνει σε μία παρά πολύ σημαντική και στρατηγική επιλογή και της Ελλάδας και της Τουρκίας η οποία για την χώρα μας- όπως έχουμε πει παρά πολλές φορές- δεν συνεπάγεται έκπτωση ή οποιαδήποτε συζήτηση περί κόκκινων γραμμών και πολύ περισσότερο το να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Άλλη μία τέτοια σημαντική συνάντηση είναι και η σημερινή. Είναι σημαντικά τα θέματα στην ατζέντα. Εμείς το βλέπουμε βήμα βήμα χωρίς αφέλεια και με πίστη ότι αυτό αποδίδει με βάση τα αποτελέσματα».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει παρά πολλές φορές, το έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, το έχει επισημάνει ο υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Γεραπετρίτης ότι ο διάλογος δεν συνεπάγεται συμφωνία και σίγουρα το γεγονός ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς. Είναι δεδομένο ότι δεν είχαμε ποτέ την ψευδαίσθηση ότι ο γείτονας μας θα αλλάξει τις απόψεις του από την μια μέρα στην άλλη. Όμως όλα στην ζωή πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά ή τουλάχιστον αυτό θεωρεί η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό μόνο και μόνο για να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος στους Έλληνες πολίτες. Επιλέγει συνειδητά να ισχυροποιεί την χώρα σε όλα τα επίπεδα».
Το μεταναστευτικό
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και το μεταναστευτικό, όπου οι εξελίξεις- τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Μέση Ανατολή- καλούν τις δύο πλευρές σε εγρήγορση και συνεργασία.
Στο μεταναστευτικό, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το επίπεδο συνεργασίας ως πολύ καλό, το οποίο έχει βοηθήσει να συγκρατηθούν οι ροές. Ωστόσο, η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.
Οι δύο ηγέτες θα ασχοληθούν και με τις περιφερειακές εξελίξεις, με την Αθήνα να επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης εν μέσω των δύο συνεχιζόμενων πολέμων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδεικνύει από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το μέλλον την ανάγκη προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο.
Και το Κυπριακό στην ατζέντα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού.
Υπάρχει, επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κυρίων Χριστοδουλιδη και Τατάρ, παρά το αρνητικό κλίμα με τους όρους και τις απαιτήσεις της τουρκοκυπριακης πλευράς.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών Άννα- Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Λίγες ώρες μετά, είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή
www.enikos.gr