Τη θέση του ότι οι πρωτοβουλίες και δράσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «απαντούν και στο μεγάλο ερώτημα και στη μεγάλη αγωνία των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα για το ενεργειακό κόστος που λειτουργεί αθροιστικά στο κόστος παραγωγής τους», διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Λευτέρης Αυγενάκης στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην εκδήλωση «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για έναν ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη».
Η εκδήλωση, έγινε στο περιθώριο της Agrotica 2024, όπου ανακοινώθηκαν μέτρα για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στον πρωτογενή τομέα.
Λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή αγκαλιάζει και στηρίζει εμπράκτως Έλληνες του πρωτογενούς τομέα», ο κ. Αυγενάκης σημείωσε: «παρουσιάσαμε ένα πακέτο μέτρων που απαντά στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα που θέτουν οι καλλιεργητές της χώρας μας. Είμαστε εδώ, ανοιχτοί στον διάλογο. Τους καλούμε να αξιολογήσουν όλα όσα ακούστηκαν δια στόματος Πρωθυπουργού, λίγο νωρίτερα στη Βουλή».
Βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, «όπου χρειάζεται βελτίωση, όπου χρειάζεται συζήτηση, όπως το έχουμε αποδείξει, είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το «σπίτι» των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της χώρας μας», σημείωσε.
Ο ΥπΑΑΤ στην τοποθέτησή του, επικαλούμενος πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι σύμφωνα με αυτές η ΕΕ αντιμετωπίζει θετικά και υιοθετεί τις έξι αλλαγές στην ΚΑΠ που έχει προτείνει η χώρα μας.
Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της αγροτικής διπλωματίας, τόσο από το πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο και μίλησε για τη συνεδρίαση της ομάδας EUMED-9, στην οποία ετέθη επίσης το ζήτημα της απλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, της δυνατότητας σε κάθε μέλος να αξιοποιεί το 2% της ΚΑΠ που του αναλογεί με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και της αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς ο σημερινός προϋπολογισμός των 450 εκατ ευρώ και για τα 27 κράτη – μέλη, δεν είναι επαρκής. Στη συνεδρίαση της EUMED-9, ετέθησαν και τα ζητήματα της ακαρπίας, του περονόσπορου αλλά και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο, θέματα τα οποία τίθενται πλέον στην ΕΕ ως κοινά προβλήματα των Μεσογειακών χωρών.
Για τη Θεσσαλία, ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό. Παράλληλα, επισήμανε ότι γίνεται και ο οδηγός για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων, καθώς ανάλογες καταστροφές, όπως αυτή της Θεσσαλίας, μπορεί να αντιμετωπίζουν αύριο και άλλες χώρες της ΕΕ.
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν με την οποία επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης και αφορά 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.
Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωσε ότι τον καλωσορίζει στην κανονικότητα, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ένας οργανισμός πραγματικής στήριξης του αγροτικού κόσμου, επιτυγχάνοντας τις μεγαλύτερες δυνατές απορροφήσεις των ενισχύσεων.
Στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν 16 εισηγήσεις, από εκπροσώπους φορέων, επιστήμονες, και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενώ επί τάπητος τέθηκαν ακόμη οι «Ευφυείς μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», «η Βιωσιμότητα και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις» και το θέμα «η γεωργία τροφοδοτεί τον τουρισμό».
Πηγή
www.real.gr