Βαρβιτσιώτης: Με την Ιταλία μοιραζόμαστε, εκτός από τις ίδιες θέσεις, και ίδια προβλήματα | ενότητες, πολιτική


«Με την Ιταλία μοιραζόμαστε, εκτός από τις ίδιες θέσεις, και ίδια προβλήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών. 

Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ιταλό υφυπουργό Προεδρίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Βιντσέντσο Αμέντολα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, με την οποία συζήτησε τη στάση των δυο χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο κύριας σημασίας θέμα του μεταναστευτικού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με την Ιταλία μοιραζόμαστε, εκτός από τις ίδιες θέσεις, και ίδια προβλήματα. Το πρόβλημα της μετανάστευσης επηρεάζει πάρα πολύ και τις δυο χώρες και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους κοινής αντίδρασης. Αυτό που έχει σημασία, για εμάς, είναι να έχουμε μια ενιαία γραμμή στο ευρωπαϊκό μέτωπο, και ιδιαίτερα για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Πακέτου Ασύλου και Μετανάστευσης που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση».

Σε ό,τι αφορά την όλη αυτή διαδικασία, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε:

«Ήδη έχει ξεκινήσει μια κουβέντα ομαδοποίησης των κρατών πρώτης υποδοχής: της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, η οποία έχει μορφοποιηθεί σε ένα σχήμα Med5 και θέλουμε αυτό το σχήμα να το διευρύνουμε. Βάζουμε προϋποθέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει όλες οι πλευρές του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση να τύχουν αποδοχής, να συμφωνηθούν πριν φτάσουμε στην οριστική υιοθέτησή του, και όχι να γίνει μια “σαλαμοποίηση” των προτάσεων. Παράλληλα, έχουμε βάλει πολύ ψηλά στην κοινή ατζέντα και των δυο χωρών, την ενιαία και κοινή στάση απέναντι σε αυτή την πρόκληση».

Mε ειδικότερη αναφορά στα ευρωτουρκικά θέματα και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κύριος Βαρβιτσιώτης τόνισε:

«Το δεύτερο θέμα για το οποίο ενημέρωσα την κυρία Λαμορτζέζε, είναι η συζήτηση που ξεκινά με την Τουρκία, για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης του 2016. Εξέφρασα τους ελληνικούς προβληματισμούς για τη μέχρι τώρα εφαρμογή των προβλέψεων της κοινής δήλωσης και ξεκαθάρισα ότι η Ελλάδα ζητά από μια αναθεωρημένη Κοινή Δήλωση, να υιοθετηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος θα δίνει περισσότερα όταν υπάρχει καλή συνεργασία με την Τουρκία, και θα δίνει λιγότερα όταν οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία μας με την Ιταλία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο:

«Ήδη η κυρία Λαμορτζέζε έχει ιδιαίτερα θετική συνεργασία για τα θέματα μετανάστευσης με τον κύριο Μηταράκη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχω αναλάβει εγώ τον συντονισμό αυτής της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Χθες, εδώ στη Ρώμη, συζητήσαμε τα θέματα αυτά και με τον ομόλογό μου, Βιντσέντσο Αμέντολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύμπτωση απόψεων, η οποία θέλουμε να γίνει αντιληπτή και από τα υπόλοιπα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πηγή

www.real.gr

Next Post