Δένδιας στη Σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ: Ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στα Δ. Βαλκάνια | ενότητες, πολιτική


Τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέπτυξε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Ρίγα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Περαιτέρω, εξήγησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή τους πορεία. «Σήμερα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εδώ στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας είχε διμερείς συναντήσεις με τους νέους υπουργούς Εξωτερικών της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. «Υπάρχουν πολλά κοινά, μεταξύ των οποίων και τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν» υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε συνάντηση, υπό την προεδρία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, για την υποσαχάρια Αφρική, το Σαχέλ. Στη συνάντηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχουν διπλωματική παρουσία στην υποσαχάρια Αφρική, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε καινούρια ελληνική πρεσβεία στη Σενεγάλη πρόσφατα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητούνται οι προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζει η υποσαχάρια Αφρική για την Ευρώπη και το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα, ανθρωπιστικά καταρχήν, αλλά και προβλήματα τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό, που εκπηγάζουν από αυτή την περιοχή.

Συνάντηση Δένδια – Μπορέλ στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ – Μεταβαίνει σε Στοχόλμη για την 28η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Ρίγα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Στοκχόλμη, προκειμένου να συμμετάσχει στην 28η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αφιχθεί στη Στοκχόλμη σήμερα, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των 57 συμβαλλόμενων κρατών του ΟΑΣΕ, το οποίο θα παραθέσει η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, στις εργασίες της ανωτέρω Υπουργικής Συνόδου, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες υπουργούς να προβούν σε εξέταση και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ και να ενδυναμώσουν τον διάλογο σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή του Οργανισμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα παραθέσει η Σουηδή ομόλογός τους, με θέμα συζήτησης τις επιπτώσεις της κρίσης στο Αφγανιστάν στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας προγραμματίζεται να έχει διμερείς συναντήσεις με ομόλογούς του από σειρά συμβαλλόμενων κρατών του ΟΑΣΕ. Ειδικότερα, αναμένεται να συναντηθεί με τους εξής υπουργούς Εξωτερικών: του Αγίου Μαρίνου, του Αζερμπαϊτζάν, της Ανδόρρας, της Αρμενίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας και του Καζακστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πηγή

www.real.gr

Next Post