«Το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο κόμμα μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και να βάλει τέλος στις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα και οι οποίες δυστυχώς έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα και νέα κοινωνικά ζητήματα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, ερωτηθείς τι σημαίνει γι’ αυτόν το ότι πλέον είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη:
«Οι ευθύνες μας είναι μεγαλύτερες, αλλά ο δρόμος που θα συνεχίσουμε είναι ο ίδιος. Αξιοπιστία προγραμματικός λόγος, προοδευτικός, λόγος πολιτικό ήθος και συνέπεια. Νομίζω ότι αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που μας έφεραν πια σε μια θέση ισχυρότερη από αυτή που είχαμε (…) Πρέπει να συνεχίσουμε και νομίζω ότι αυτό θα μας το πιστώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές.».
Ερωτηθείς για το αν είναι «άλλο ΠΑΣΟΚ το σημερινό, του οποίου ηγείται, από το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν ηγέτης τα τελευταία χρόνια», τοποθετήθηκε λέγοντας:
«Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι κάτω από 10 μονάδες (σ.σ. η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Αυτό βέβαια θέλει πάρα πολύ δουλειά. Δεν εφησυχάζουμε, ούτε εγώ ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που με κάνει να αγωνιώ είναι συνεχώς να εργαζόμαστε για να δείχνουμε ότι έχουμε κυβερνητική προοπτική, όχι για την εξουσία, αλλά γιατί μπορούμε να λύσουμε προβλήματα. Και αυτό σημαίνει τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο.
Γι αυτό βλέπετε ότι κάθε φορά προσπαθούμε, όταν λέμε ένα όχι, να δείχνουμε και ένα άλλο δρόμο και όχι να έχουμε μια αντιπολίτευση στείρα, η οποία επί της ουσίας δεν δείχνει να έχει μια παλέτα προτάσεων και λύσεων για την πατρίδα μας».
Για την ονομασία «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» που δίνει στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η Νέα Δημοκρατία, σημείωσε:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι σε ένα βέρτιγκο. Από το τι έχει πει σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, το τι έχει πει η κυρία Κεραμέως εγώ καταλαβαίνω ότι είχαν συνηθίσει αλλιώς – είχαν καλομάθει. Τώρα όμως αλλάξανε τα πράγματα.
Απέναντί τους έχουν ένα κόμμα το οποίο έχει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο και με αυτό θα συγκρίνονται και όχι με το “κλείστε τα μάτια σε αυτά που έχουμε κάνει γιατί θα ρθει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Δεν υπάρχει πια κανένας φόβος με το ΠΑΣΟΚ. Θα υπάρχει μια ασφαλής, σοβαρή κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές».
«Είμαστε προγραμματικός αντίπαλος της ΝΔ»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόσθεσε, ακόμη, μεταξύ άλλων:
«Είμαστε ένας προγραμματικός αντίπαλος χωρίς λάθη κυβερνητικά. Προσωπικά δεν έχω κυβερνήσει ούτε ένα λεπτό στη ζωή μου. Η Νέα Δημοκρατία είχε ένα πολύ ωραίο μηχανισμό φτιάξει να συγκρίνεται με τα μη χειρότερα. Τώρα θα συγκριθεί με την ελπίδα για τα καλύτερα. Και αυτό τη δυσκολεύει (…)».
Για την πρότασή του περί μείωσης του ΦΠΑ, υπογράμμισε:
«Εγώ λέω αύριο το πρωί μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Τι είναι λοιπόν η πρότασή μας; Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για να πάμε συγκεκριμένα στην κοστολόγηση. Στην Ισπανία κόστισε 2,2 δισ.. Ε, δεν μπορεί αυτό να κοστίζει στην Ελλάδα 2 δισ. όπως λέει η ΝΔ και ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος και στελέχη Νέας Δημοκρατίας είχαν πει στη Βουλή ότι κοστίζει 2 δισ (…)
«Δεν λένε πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα λόγω της ακρίβειας, μέσω των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης»
Για την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, επισήμανε:
«Θα πάρουμε πολλές πρωτοβουλίες αύριο. Έχουμε άλλη μια πρωτοβουλία, το ΠΑΣΟΚ συνεχώς στη Βουλή θα παίρνει πρωτοβουλίες δείχνοντας ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα λαμβάνονται αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ ή μπορεί να είναι πρωτοβουλίες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα διευρύνει και με τη συμμετοχή άλλων. Και άλλες φορές πρωτοβουλίες μας στηρίχτηκαν και από άλλα κόμματα και αυτό μας χαροποιεί γιατί δείχνει και μια εμβέλεια των πρωτοβουλιών. Αλλά εδώ υπάρχει ένας πυρήνας του προβλήματος: Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι έχει μια καλή οικονομική πολιτική και ότι πάμε καλά. Ναι, δείχνουν το ονομαστικό ΑΕΠ και δεν λένε πόσο βοηθάει ο πληθωρισμός.
Να το πω πιο απλά, δείχνουν έσοδα και δεν λένε πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα λόγω της ακρίβειας μέσω των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης. Λένε ότι αυξάνουν τους μισθούς αλλά δεν λένε, λόγω του πληθωρισμού.
Δεν είναι μόνο τι παίρνεις στο χέρι, είναι τι μπορεί να αγοράσεις με αυτά που έχεις στο χέρι σου. Δυστυχώς ο λαός μας περνάει δύσκολα γιατί η αγορά είναι χωρίς κανόνες. Με τη νέα ρύθμιση έχουν κερδοσκοπήσει πάρα πολλοί παράγοντες της οικονομίας.
Γι’ αυτό έχουν γίνει πολύ πλουσιότεροι και πρέπει επιτέλους να τους εντοπίσουμε και να τους αναγκάσουμε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Εμείς θέλουμε μια υγιή επιχειρηματικότητα που να τη στηρίζουμε από τη ρευστότητα, από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, από ένα σταθερό ασφαλιστικό σύστημα. Κανόνες, κοινή δικαιοσύνη.
Αλλά δεν μπορεί τέσσερα ολιγοπώλια να δημιουργούν τέτοιες ανισότητες και εμείς, επειδή η νέα Δημοκρατία θέλει να τα έχει καλά μαζί τους, να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια».
Για το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου και το πώς αποφάσισε αυτό να πραγματοποιηθεί, τόνισε:
«(…) Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μη μου επιτρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση (…) Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει, διότι απ τη στιγμή που μου το ζητεί ο κος Μητσοτάκης, δεν έχω κανένα λόγο να το αρνηθώ και θα πάω με μια συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που εμείς έχουμε προτεραιότητα.
Δηλαδή και τα θέματα τα στεγαστικά. Εγώ θεωρώ ότι πάμε στα βράχια. Ναι, τα ενοίκια είναι στα ύψη. Σπίτια δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει προσφορά στην αγορά, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.
Θα πάω ξανά με την ατζέντα να παγώσει ένα από τα πολλά, η Golden Visa. Σε όσους δήμους της Ελλάδας τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.
Δεν μπορεί αυτό που έγινε φέτος με το νόμο αυτόν να τον ψηφίζουν στις αρχές του χρόνου, να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο και να έχουν πουληθεί 5.500 ακίνητα. Μα καλά δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι ότι αυτά τα σπίτια τα στερούνται νέες οικογένειες; Πώς θα λύσουμε το δημογραφικό;
Μιλάμε για ένα θέμα που είναι το τεράστιο εθνικό ζήτημα και είναι και πρέπει να δώσει μια προοπτική στα νέα ζευγάρια. Και αφαιρούμε από την αγορά 5.500 ακίνητα με golden Visa. Δηλαδή εδώ πρέπει να πάρουμε γενναίες πρωτοβουλίες για τη στέγαση, για τις κοινωνικές κατοικίες, για τα κίνητρα να ανοίξουν τα σπίτια, αλλά να είναι όχι τρία χρόνια σε βάθος 5 και 10 ετών, με -αν θέλουν- μηδενικό φόρο, με ανακατασκευή, με χαμηλότερο ενοίκιο, με πλαφόν. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες πέρα από το στεγαστικό».
Για την τραγωδία με το δυστύχημα στα Τέμπη, ανέφερε:
«(…) Αυτό είναι το πιο βαρύ από όλα. Να έχουμε την τραγωδία των Τεμπών, 50 συνάνθρωποί μας να έχουν χάσει τη ζωή τους, να είναι ένα έγκλημα και τη μια να μαθαίνουμε πέρυσι ότι κάποιοι πήραν τα ηχητικά, τα παραποίησαν και τα έδωσαν σε φιλικά μέσα. Την άλλη μαθαίνουμε ότι έχει χαθεί υλικό από τις κάμερες. Μα είναι αυτά πράγματα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος – που νομίζουν ότι ζούμε; Για μένα αυτά είναι κορυφαία ζητήματα που δείχνουν γιατί ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς (…)
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να την επιλέγει ένα κόμμα. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο με ευρύτερες συναινέσεις να επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτό που έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Εγώ θέλω η χώρα μου και ο λαός μου να νιώθει και να ζει σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και όχι να έχουμε καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρακρατικές λειτουργίες και τέτοιες τραγωδίες που ακόμη και σήμερα, μετά από πάρα πολύ μεγάλο χρόνο να μαθαίνουμε αυτά τα απαράδεκτα».
Ενώ είπε, ακόμη, ανάμεσα σε άλλα:
«Ππρέπει να πάρουμε θεσμικές πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών. Αυτό το λέω καθαρά και σας είπα μια πρόταση που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση (…) Οφείλω να εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη. Αλλά οφείλω να ασκώ και κριτική για πράγματα τα οποία, δυστυχώς, από ότι φαίνεται, δεν ήθελε να ερευνήσει».
«Δεν χρειάζεται να μας πει η κυρία Μέρκελ τι παιχνίδι εξουσίας παίχτηκε στην πλάτη του ελληνικού λαού»
Κληθείς να σχολιάσει τα γραφόμενα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ, στο βιβλίο της, για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε:
«Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει την κυρία Μέρκελ. Έχει βιώματα και τι έκανε ο κ. Σαμαράς με τα Ζάππεια και με τον κ. Μητσοτάκη (…) Και για το τι έλεγε ο κύριος Τσίπρας και το τι έκανε μετά θα έσκιζε τα μνημόνια και έφερε και αυτός μνημόνια. Το τι παιχνίδι εξουσίας παίχτηκε στην πλάτη του ελληνικού λαού το ξέρει καλύτερα ο ελληνικός λαός γιατί το έχει βίωμα. Δεν χρειάζεται να μας το πει η κυρία Μέρκελ».
Για το αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε λέγοντας:
«Προτεραιότητά μου είναι να ενισχυθεί η δημοκρατική Παράταξη. Η προτεραιότητά μου είναι το ΠΑΣΟΚ να μπει σε τροχιά νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου.
Θα πάω σε όλη την Ελλάδα, θα μιλήσω με την κοινωνία, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, θα κάνουμε άψογο κοινοβουλευτικό έργο καθημερινά για να μπορούμε να είμαστε ένα κόμμα που και θα δει στα ίσα τη Νέα Δημοκρατία και θα μπορεί να την κερδίσει (…)
Άλλη είναι η στρατηγική που έχει σε πρώτο πλάνο τη συνεργασίας και άλλη είναι η στρατηγική που έχει σε πρώτο πλάνο την αυτόνομη πορεία. Εγώ είμαι θετικός σε συνεργασίες του προσκηνίου στη Βουλή, έξω από τη Βουλή, με πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, με πρωτοβουλίες που θα πάρουν άλλα όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Εγώ είμαι ανοιχτός.
Αλλά η κεντρική στρατηγική και για την οποία με επέλεξε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που μόλις τώρα περιέγραψα (…)
Εμείς θα κάνουμε πολιτικό συνέδριο, περιφερειακά συνέδρια. Είναι ανοιχτό κόμμα το ΠΑΣΟΚ για μέλη, φίλους, στελέχη όλων των προοδευτικών κομμάτων και της νέας Δημοκρατίας, ανθρώπους του Κέντρου που πίστεψαν στον κ. Μητσοτάκη και τώρα έχουν απογοητευτεί (…)
Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε υποψηφίους που ανήκαν και στον χώρο της Αριστεράς και στον χώρο του κέντρου και ήρθαν από τη Νέα Δημοκρατία (…)
(Ο Αλέξης Τσίπρας) κρίθηκε και ως πρωθυπουργός. Κρίθηκε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα τον έκρινε ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν έχω να πω κάτι περισσότερο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνέχισε λέγοντας:
«Μπορώ να συνομιλήσω με όποιον έχουμε κοινές αγωνίες. Προς Θεού, δεν είμαστε ένα περίκλειστο σύστημα και το αποδείξαμε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Εμένα με ενδιαφέρει ο κεντρικός στόχος – είναι ένας και είναι αταλάντευτος.
Πρέπει η δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουν δημιουργήσει όλες τις συνθήκες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια συντηρητική πολιτική που έχει δημιουργήσει νέα ζητήματα ανισοτήτων, νέα ζητήματα διαφθοράς, νέα ζητήματα αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.
Δηλαδή πριν τα μνημόνια μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μετά τα μνημόνια, μας οδηγούν πάλι σε περιπέτειες.
Δεν μπορεί αυτή η παράταξη συνεχώς να δημιουργεί ζητήματα και εμείς να μην έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Και το λέω διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το εξής: Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη νέα Δημοκρατία, εδώ μιλάμε για ένα κλειστό σύστημα εξουσίας. Εδώ ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο όλα αυτά. Είναι και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.
Δηλαδή έχουμε το Μέγαρο Μαξίμου, το έχουμε χαρακτηρίσει αυτό ένα επιτελικό κράτος και κυβερνά μια χώρα, αυτός και η παρέα του. Εγώ διαφωνώ και με το ύφος και τη λειτουργία αυτού του τρόπου διακυβέρνησης. Θέλει θεσμικά αντίβαρα.
Το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο δεν μπορεί να είναι εξαρτώμενο από το χαρακτήρα και τη στρατηγική του εκάστοτε πρωθυπουργού (…)».
Για το αν ένα από τα θέματα που μπορεί να συζητήσει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είναι αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απάντησε:
«Είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουμε αυτό το θέμα, ενώ μπροστά μας έχουμε προϋπολογισμό. Εγώ δεν ξέρω κανένα τέτοιο θέμα στις παρούσες συνθήκες. Έχουν μπροστά μας στον προϋπολογισμό, ένα κορυφαίο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ σύσσωμο ασχολείται με αυτό.
Διότι θέλω να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική, που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το κορυφαίο πεδίο για να το αναδείξουμε είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού. Άρα όλες μας οι δυνάμεις θα είναι σε αυτόν τον τομέα».
Ως προς το αν μια εκ νέου υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου θα ήταν αποδεκτή και θα έκλεινε το θέμα ή όχι, ανέφερε:
«Εκτιμώ την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν είναι της ώρας να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».
Για το αν το ΠΑΣΟΚ αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη με κάποιους από τους 21 ανεξάρτητους βουλευτές, σημείωσε:
«Εδώ μιλάμε για ένα σεισμό στο πολιτικό σύστημα, που όμως δεν γίνεται πρώτη φορά. Έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις στη Βουλή.
Εγώ λέω κάτι από την πλευρά μου, το οποίο το πιστεύω, διότι θεωρώ ότι είναι και λάθος να μην το ξεκαθαρίζουμε. Δηλαδή δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδια που αφορούν τους βουλευτές και ουσιαστικά είναι και αυτά τα παιχνίδια παρασκηνίου.
Εγώ δεν πρόκειται να μπω σε καμία διαδικασία γιατί δεν ανήκει στον αξιακό μου κώδικα αυτή η στρατηγική.
Εγώ λέω, όποιος θέλει να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ θα κάνουμε ανοικτές διαδικασίες που θα αφορούν όλη την κοινωνία και όποιος θέλει ας συμμετάσχει και ας πει την άποψή του σε αυτές.
Και αν θεωρεί ότι μπορεί να συστρατευτεί μαζί μας στον αγώνα που θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια, είναι καλοδεχούμενος (…)».
Για το αν ταυτίζεται με την κυβέρνηση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, τόνισε:
«Η δήλωση του κ. Π. Μαρινάκη για τον κ. Νετανιάχου και το ποινικό δικαστήριο είναι ντροπή. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του δικαστηρίου επί ΠΑΣΟΚ το 2002, αν δεν κάνω λάθος.
Είμαστε μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, που σέβεται το ποινικό δικαστήριο και δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο και ο κ. Μαρινάκης, αλλά και στο παρελθόν η ελληνική διπλωματία, τη μία ψηφίζουν υπέρ εκεχειρίας στον ΟΗΕ και απέχει και την άλλη ο κ. Μαρινάκης κάνει αυτή τη δήλωση.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Καταδικάζουμε τη σφαγή που έκανε η Χαμάς, αλλά εδώ αυτό που γίνεται στη Γάζα είναι μια νέα σφαγή. Ακόμη μεγαλύτερη, που γίνεται από ένα οργανωμένο κράτος.
(…) Δεν θα επέτρεπα σε κανένα στέλεχος της κυβέρνησής μου να κάνει ανάλογη δήλωση, όταν θέλω να είναι μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα η οποία σέβεται όλους αυτούς τους θεσμούς που επινόησε η ανθρωπότητα, να υπάρχουν κανόνες και να μην είναι ζούγκλα ο κόσμος».
«Απειλή για την ανθρωπότητα η εκλογή Τραμπ»
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε:
«Πρέπει και η Ελλάδα να είναι στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Έτσι θεωρούσαμε παράνομη και βάρβαρη την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Και θεωρώ ότι η χώρα μας έχει μια σοβαρή στάση.
Τώρα, η εκλογή Τραμπ δεν είναι απειλή μόνο για τα θέματα της Ουκρανίας. Είναι απειλή για την ανθρωπότητα.
Και βέβαια ξαφνικά έχουν εμφανιστεί διάφοροι τραμπούκοι στη Νέα Δημοκρατία, στην ελληνική ακροδεξιά ίσως και κάποιοι και σε άλλους χώρους, σε μερικούς μήνες να πάνε στη Βόρεια Ελλάδα και να πούνε στους παραγωγούς που έχουν ροδάκινα, ακτινίδια, στους μεταποιητές κομπόστας, όταν θα γίνουν, όταν θα παίρνει αποφάσεις της νέας δασμολογικής από τον Τραμπ. Τι θα πουν για το κόστος που θα έχει η ελληνική οικονομία και αυτή η παραγωγή; Το ότι ξεχνάνε τι έγινε το 2016 στα θέματα της κλιματικής αλλαγής; Θα έχουμε πάλι τα ίδια.
Ότι είχαμε το 2017 σε θέματα γεωπολιτικής, ασφάλειας. Ο Τραμπ ουσιαστικά υπονομεύει ευθέως τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Μα εμείς θέλουμε κανόνες για να μην είναι ο κόσμος ζούγκλα και οι ισχυροί ακόμα ισχυρότεροι».
Σχετικά με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιδράσει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ή όχι, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρατήρησε:
«Στην Ευρώπη πρέπει να πάρουν τα ηνία σημαντικότερες προσωπικότητες, άνθρωποι που πιστεύουν στην Ένωση. Εγώ είμαι πατριώτης και πιστεύω ότι το συμφέρον της πατρίδας μου είναι η ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ευρωστρατός, η κοινή εξωτερική πολιτική, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Κυριαρχίας.
Για ποιους λόγους τα πιστεύω αυτά;
Μπορώ πάντα να δίνω δισεκατομμύρια κυνηγώντας μια Τουρκία στους εξοπλισμούς, όταν πρέπει να επενδύσω στην υγεία, την παιδεία και σε άλλους τομείς. Να δώσω, αλλά να βάλει πλάτη και η Ευρώπη.
(…) Θέλουμε μια Ευρώπη η οποία να έχει τα εργαλεία ώστε να νιώσουν ασφάλεια όλοι οι λαοί της περιφέρειας; Το πιστεύει αυτό, κυρία φον ντερ Λάιεν; Αν το πιστεύει, να το τρέξει.
Δεύτερο θέμα: Τα οικονομικά έχουν φύγει από την Ευρώπη, χιλιάδες τμήματα της παραγωγής προς την Κίνα και προς άλλες τρίτες χώρες. Τι είναι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας; Χρήματα που θα δώσουμε σε τέτοιες επενδύσεις για να επαναπατρίσουν την παραγωγή μας και για να έχουμε εφοδιαστική ασφάλεια. Εμένα αυτό είναι το όραμά μου για την Ευρώπη που νομίζω ότι είναι ένα πατριωτικό όραμα και για την Ελλάδα».
«Η Τουρκία δεν πιστεύω ότι ποτέ θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Για τα ελληνοτουρκικά και το αν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ «να βάλει πλάτη», υπογράμμισε:
«Είναι και ο μόνος τρόπος συμβιβασμού – να αντιμετωπίσουμε την εποχή Τραμπ, να επιταχύνουμε όλα αυτά τα πράγματα.
Διότι σε άλλη περίπτωση θα είμαστε θιασώτες της σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας και η Ευρώπη θα καθιστά τον “φτωχό συγγενή” (…)
Η άποψή μου είναι πάντα διάλογος, χωρίς αυταπάτες, με όλους τους γείτονές μας, αλλά ειδικά με την Τουρκία. Γιατί οι υπόλοιποι κάποια στιγμή θα μπούνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ένα η τον άλλο τρόπο.
Σε 10 – 20 χρόνια 25 χρόνια, 30, θα γίνουν μέλη, θα έχουν ευρώ. Άρα θα έχουμε διασφαλίσει πολλά από τα συμφέροντά μας και τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα.
Η Τουρκία δεν πιστεύω ότι ποτέ θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γι αυτό έχω πει -και κάποιοι το θεωρούν και παράλογο- ότι πρέπει να τελειώσει αυτή η κοροϊδία περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Να πάμε σε μια ειδική σχέση, να είναι οικονομικού χαρακτήρα, να εντάξουμε θέματα κυρώσεων που σήμερα δεν μπορούμε να βάλουμε εύκολα σε οικονομικά ζητήματα λόγω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι μια μεγάλη συζήτηση.
Δεν μπορώ να την κάνουμε, αλλά νομίζω αυτό πρέπει είναι το πεδίο της διαπραγμάτευσης που μέσω των κυρώσεων αυτό να μπορούμε να περιφρουρήσουμε τα θέματά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το θέμα της Κύπρου.
Όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία θα υπογράψει συνυποσχετικό με την Ελλάδα για το ένα ζήτημα που αφορά τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Εγώ δεν το βλέπω εφικτό. Η Τουρκία συνεχώς αναβαθμίζει τις προκλήσεις της που διαφωνώ τώρα με την κυβέρνηση. Πολύ επικοινωνία, λίγη ουσία.
Δηλαδή αυτό που συνέβη στην Κάσο πραγματικά είναι κάπως ομιχλώδες. Εγώ δεν υιοθετώ αυτά που είπε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, αλλά οφείλει η κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό τι ακριβώς έχει συμβεί στην Κάσο και πώς αξιολογούν αυτές τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας (…)
Θεωρώ ότι με την Τουρκία πρέπει να συζητάμε χωρίς αυταπάτες και δεν πρέπει να φουσκώνουμε τα θέματα όταν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το πεδίο συγκλίσεων δεν είναι εύκολο. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει όλες τις προκλήσεις στο Κυπριακό. Ξεκάθαρα πια, σε όλα τα φόρα, λένε διχοτόμηση.
Το είδαμε και στον ΟΗΕ, το είδαμε και τη μέρα που είχαμε 50 χρόνια από την τραγική επέτειο του Αττίλα. Βλέπουμε τι γίνεται με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Τα είδαμε τα πρώτα βήματα στην Κάσο.
Λοιπόν, δεν βλέπω ποιο είναι αυτό το πεδίο αποκλιμάκωσης. Εγώ βλέπω συνεχώς κλιμάκωση. Το βλέπουμε στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας με τη “γαλάζια πατρίδα”.
Δηλαδή εδώ πάνε να διαπαιδαγωγήσουν εκατομμύρια νέων ανθρώπων της Τουρκίας στο νέο αφήγημά τους, το εθνικιστικό, ενδεχομένως ως συμβιβασμό. Εγώ δεν βλέπω (…)».
Για τη συζήτηση που αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η πρόταση που λέει να αυξήσουμε το όριο εισόδου στη Βουλή με βρίσκει αντίθετο. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους εκλογικούς νόμους σαν τα πουκάμισα. Διαφωνώ ως κεντρική θέση σε αυτό (…)
Νομίζω ότι οι έδρες πρέπει να δίνονται σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη (…)
Άλλο να κάνεις κάποιες επιμέρους διορθώσεις που εκδημοκρατισμού και εμβαθύνουν την ποιότητα δημοκρατίας και άλλο να έρχεσαι να στήνεις αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να μείνεις στην εξουσία (…)».
Πηγή
www.enikos.gr