• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2025, 0:18
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Είστε οι αρχιτέκτονες της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας των τελευταίων έξι ετών

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
1 Ιουνίου 2025
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να αλλάξει την πολιτική ατζέντα με «πυροτεχνήματα», φέρνοντας αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με επίκεντρο τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Ένα πυροτέχνημα εργαλειοποίησης της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλει, λέει, να αλλάξει το Σύνταγμα όσον αφορά στο ζήτημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων», είπε, προσθέτοντας πως «το γερμανικό Σύνταγμα έχει άρθρο για τη μονιμότητα. Η Γαλλία έχει νόμο για τη μονιμότητα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν έχουν τα συνεχιζόμενα φαινόμενα διαφθοράς που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση».

Αμφισβήτησε την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, λέγοντας: «Τι, λοιπόν, σας φταίει το Σύνταγμα; Σε τι σας εμποδίζει το Σύνταγμα; Αυτό φταίει και έχετε κάνει έξι χρόνια το ελληνικό κράτος, λάφυρο; […] Το Σύνταγμα φταίει για το ρεκόρ απευθείας αναθέσεων της Νέας Δημοκρατίας; […] Ή μήπως το Σύνταγμα φταίει για την αναξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση όπου το 80% γενικών διευθυντών και τμηματαρχών δεν προέρχονται από έναν μηχανισμό αξιολόγησης αλλά είναι επιλογές των υπουργών, άρα της κυβέρνησης;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε ιδιαίτερα στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας την «ανοχή και συνενοχή της κυβέρνησης στα φαινόμενα διαφθοράς», ενώ υπογράμμισε ότι είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού.

«Όταν τότε μου απαντούσε ο κ. Αυγενάκης ότι έχω μια “περίεργη εμμονή”. Ναι, έχω μια περίεργη επιμονή με τα θέματα διαφθοράς. Γιατί δεν θέλω η χώρα μου να εκτίθεται διεθνώς» είπε. «Σε έξι χρόνια αλλάξατε έξι διοικητές στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οποιοσδήποτε σοβαρός πρωθυπουργός θα καλούσε τους υπουργούς του και θα έλεγε “τι συμβαίνει εκεί μέσα;”», σημείωσε, προσθέτοντας πως «μία διοίκηση προέκυψε από ΑΣΕΠ και τη διώξατε και αυτή. Όποιος μιλούσε, τον στέλνατε στο περιθώριο».

Αναφερόμενος στη τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «κατασκευάζει νομικά τεχνάσματα» για να απαλλάξει τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. «Υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Τη μια καταπατάτε το Σύνταγμα και κάνετε fast track προανακριτική, τώρα κατασκευάζετε αδίκημα για να τον οδηγήσετε σε αθώωση. Δεν έχει μέτρο η πολιτική σας» σημείωσε μεταξύ άλλων. Κάλεσε, μάλιστα, τη ΝΔ να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για κακουργηματικές ευθύνες.

Αναφορά έκανε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα: «Δεν μπορείτε να εμφανίσετε ως εθνική επιτυχία τη συμμετοχή μιας χώρας που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, που υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα, […] που δεν επιτρέπει την πόντιση του καλωδίου. Μας χρωστάτε μία εξήγηση και μια ενημέρωση προσωπικά ο Πρωθυπουργός για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου ένωσης της Κύπρου με την Κρήτη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε και στο ζήτημα των δημόσιων έργων και του ΒΟΑΚ στην Κρήτη, τονίζοντας την ανάγκη για εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. «Τα έργα προκύπτουν είτε λόγω πιέσεων, είτε λόγω δημοσίων σχέσεων, είτε λόγω συμφερόντων. Δεν υπάρχουν κριτήρια και στρατηγικό σχέδιο» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Υποδομών δεκαπενταετούς ορίζοντα, με ρητές διαδικασίες αξιολόγησης, με κριτήρια κοινωνικά, αναπτυξιακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά».

Επισήμανε επίσης την ανάγκη για ένα ενιαίο μηχανισμό διαφάνειας και λογοδοσίας στα έργα: «Ζητάμε τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου μηχανισμού διαφάνειας και λογοδοσίας για όλα τα έργα. Έναν θεσμό ανεξάρτητο, διαρκή, με υποχρέωση δημόσιας παρουσίας όλων των δεδομένων από την προκήρυξη έως την αποπληρωμή του έργου».

Καταληκτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Για εμάς τα δημόσια έργα είναι κοινωνικό αγαθό, είναι εργαλείο ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης και όχι ένα εργαλείο πλουτισμού της εγχώριας ολιγαρχίας. […] Ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας και κοινωνικής ευθύνης είναι το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό».







Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Παραβίασε τη συμφωνία για τους δασμούς

Next Post

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι: «Θα διατηρηθεί το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης»

Next Post

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Σίσι: «Θα διατηρηθεί το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης»

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.