Στις διατάξεις για την ένταξη, από 1ης.1.2024, του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) και του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤΥΠΕΤ) στα ισχύοντα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επιτροπή επεξεργάζεται, από σήμερα, το ερανιστικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει διάφορα θέματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με προγραμματισμό, το νομοσχέδιο να εισαχθεί στην Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.
Κανένας σας δεν αναφέρθηκε στις διατάξεις αυτές, σχολίασε ο υπουργός Υγείας, μετά τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε στους λόγους που το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται στο νομοσχέδιο.
«Όταν έγινε η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, υπήρξε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια πολύ μεγάλη κοινωνική ένταση και από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ εξαιρέθηκαν, με δική τους βούληση -εκείνοι οι ίδιοι δεν θέλανε- το ταμείο της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και το Ταμείο των δημοσιογράφων. Δεν θέλανε, θεωρούσαν ότι θα έχουν λιγότερες υπηρεσίες και έτσι αυτά τα δύο ταμεία έμειναν εκτός ΕΟΠΥΥ», είπε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε:
«Τι συνέβη στην πορεία του χρόνου και συνειδητοποίησαν οι διοικήσεις των ταμείων αυτών; Ότι ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε, με τα διάφορα μέτρα που ψηφίσαμε, να αγοράζει τα φάρμακα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Δηλαδή ένα φάρμακο που κανονικά μια εταιρεία το πουλάει 100, ο ΕΟΠΥΥ το πληρώνει από 40 μέχρι 25, αυτή είναι η τεράστια έκπτωση που έχει καταφέρει ο ΕΟΠΥΥ, λόγω του όγκου του. Τα δύο αυτά ταμεία, όμως, το πληρώνουν 100, γιατί δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ. Πηγαίνανε οι άνθρωποι, και του ενός ταμείου και το άλλου, και λέγανε στις κυβερνήσεις “παιδιά εμείς τα παίρνουμε 100”. Τι κάναμε λοιπόν εδώ; Κάναμε δεκτό το αίτημα του Ταμείου των συνταξιούχων της Εθνικής Τραπέζης και του Ταμείου των δημοσιογράφων και λέμε “παιδιά θα τα αγοράζουμε εμείς, ως ΕΟΠΥΥ, και θα σας τα δίνουμε. Θα τα αγοράζετε δηλαδή φθηνότερα”. Ποιοι χάνουν από αυτό; Η φαρμακευτική βιομηχανία. Κανένας άλλος. Κερδίζουν τα ταμεία αυτά τα οποία ταμεία, αν φαλιρίσουν, θα τα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Δεν είχατε να πείτε μια κουβέντα γι΄αυτό».
Πηγή
www.enikos.gr