• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2025, 12:37
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Η διεθνής αποκαθήλωση της Τουρκίας και οι… «μηδέν γείτονες» με προβλήματα

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
19 Αυγούστου 2022
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Κλείνουν σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της Τουρκίας και η κατάσταση της γειτονικής χώρας σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλούν στο στρατόπεδο του AKP.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν αμφισβητείται ευθέως και οι φωνές που επικρίνουν τις πολιτικές του συνεχώς πληθαίνουν. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ και ο άλλοτε αδιαμφισβήτητος Πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται Ο Ερντογάν παρέλαβε το δόγμα «Μηδέν προβλήματα με τους γείτονες» του Νταβούτογλου και το μετέτρεψε σε «μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα».

Η μεταστροφή του δόγματος έχει βέβαια βαθύτερα αίτια και βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την δίψα του Ερντογάν για παραμονή στην εξουσία. Αυτή η δίψα είναι που φέρνει τις καιροσκοπικές του μεθόδους στην επιφάνεια, φροντίζοντας να καλλιεργεί την νοσταλγία για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την απέχθεια του τουρκικού λαού για οτιδήποτε δυτικό.

Εξάλλου γι’ αυτόν η «αμαρτωλή» Δύση είναι υπεύθυνη για τον διαμελισμό των οθωμανικών εδαφών

Νέο-οθωμανισμός

Για να εξυπηρετηθεί ο καιροσκοπισμός του Ερντογάν και τα νεοοθωμανικά του αφηγήματα χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία σκοπιμότητας. Μια συμμαχία συνεπής στην αντιδυτική ρητορική λαϊκισμού και στις κατηγορίες εναντίον Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών για θρησκευτικό ρατσισμό, αλλά και πρόθυμη να λαμβάνει ως συνεταιρισμός τα ευρωπαϊκά κονδύλια με πρόσχημα την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.

Η συμμαχία αυτή, σαν έτοιμη από καιρό, βρέθηκε για τον Ερντογάν και ακούει στο όνομα του Μπαχτσελί. Το εθνικιστικό κόμμα MHP της Τουρκίας με τους «προθύμούς» του άρπαξε την ευκαιρία της μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το AKP στις εκλογές του 2018 και έγινε συνδιαχειριστής της εξουσίας. Στο εσωτερικό του MHP υπάρχουν δύο αντικρουόμενες τάσεις, οι ülkücü που θεωρούν τους Ρώσους εχθρούς, και οι ulusalci που υποστηρίζουν τον Ευρασιανισμό, το άνοιγμα δηλαδή προς την Ρωσία και την Κίνα. Η πρόσφατη μάλιστα συνάντηση των Πούτιν-Ερντογάν-Ραΐσι στην Τεχεράνη σίγουρα χαροποίησε τους Ευρασιανιστές που στο βάθος βλέπουν και το Πεκίνο να προσχωρεί στον αντιδυτικό άξονα. Παρά τις διαφορές τους όμως οι δύο αντικρουόμενες εθνικιστικές τάσεις έχουν ένα κοινό σημείο. Και οι δύο είναι εχθρικά διακείμενες προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία!

Αυτοί είναι οι οπαδοί του Μπαχτσελί και αυτές οι πεποιθήσεις τους με πρωτοστατούσα την οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι», που δώρισε τον προκλητικό χάρτη «τουρκοποίησης» του μισού Αιγαίου και «σπεκουλάρει» το κόμμα του. Είναι τελικά λοιπόν ο πολιτικός εταίρος του Ερντογάν ανόητος και αφελής ώστε να ποζάρει δημόσια με τέτοιο χάρτη; Ή μήπως «δείχνει τον δρόμο» για ένα νέο μπαράζ αμφισβητήσεων κατά της χώρας μας βάζοντας πιο έντονα την Ελλάδα στο κάδρο;

Αποκαθήλωση

Η σταδιακή αποκαθήλωση της Τουρκίας που συντελείται αργά αλλά σταθερά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις στρατηγικές επιλογές της, οφείλεται όμως και στους επιδέξιους χειρισμούς της χώρας μας σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο που δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, φέρνοντάς την και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτό είναι που κάνει τον Ερντογάν να έχει χάσει τον ύπνο του.

Άλλωστε η σχεδόν εικοσαετής παρουσία του στα πολιτικά πράγματα της χώρας του έχει έναν κοινό παρονομαστή, τη συρρίκνωση. Συρρίκνωση της πολιτικής του δύναμης, συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας, συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών, συρρίκνωση του γεωστρατηγικού της βάρους.

Ίσως, σε βάθος χρόνου, για το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι σίγουρα υπερήφανος είναι για το γεγονός ότι πλέον οι αγγλόφωνοι δεν θα μπερδεύουν τη γειτονική μας  χώρα (Türkiye) με τη συμπαθή γαλοπούλα (Turkey)!





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρετίζει την ψήφιση του προγράμματός του για το Κλίμα και την Υγεία από την Γερουσία

Next Post

Κλείνει το Δημοτικό Στάδιο λόγω ανακαίνισης στην αίθουσα ”Ντίνος Σαγανάς” – Preveza Post

Next Post

Κλείνει το Δημοτικό Στάδιο λόγω ανακαίνισης στην αίθουσα ''Ντίνος Σαγανάς'' - Preveza Post

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.