Σε φάση αναμονής εισέρχεται για την Ελλάδα το πρόγραμμα υπογραφής από τις ΗΠΑ των ελληνικών F-35, με την προσμονή να παίρνει παράταση για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμη.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Παρότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεξε τις διαδικασίες, η αμερικανική γραφειοκρατία φαίνεται ότι καθυστερεί την υπογραφή της συμφωνίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θα σημάνει και την έναρξης παραγωγής των ελληνικών F-35 στο εργοστάσιο του Fort Worth, στο Τέξας.
Πληροφορίες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται από καμία αρμόδια πηγή, κάνουν λόγο για μερική δυσαρέσκεια από μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης εξαιτίας της λίστας Μπλίνκεν που έχει δεχθεί δριμεία κριτική από αρκετές πλευρές στην Ελλάδα και μάλιστα χρεώνουν ως «φάλτσο» στην επικοινωνιακή διαχείριση των αμερικανικών παροχών από την ηγεσία του ελληνικού πενταγώνου. Και αυτή η δυσαρέσκεια μεταφράζεται στην καθυστέρηση της υπογραφής του προγράμματος.
Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην πάρει τα F-35; H απάντηση είναι «όχι» κατηγορηματικά.
Ωστόσο, η μη υπογραφή της Σύμβασης πριν από τις αμερικανικές εκλογές θα φέρει μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την ορκωμοσία το Ντόναλντ Τραμπ ως o 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και την ορκωμοσία της νέας σύνθεσης του Κογκρέσου, απ’ όπου θα περάσει η ελληνική LOA. Τα μέλη του Κογκρέσου, που έχουν ακόμη ορκιστεί, θα ανάψουν το πράσινο φως, μετά τις 21 Ιανουαρίου, οπότε θα έχει ορκιστεί και ο Τραμπ. Αμέσως μετά το Κογκρέσο, η συμφωνία θα πάει για επικύρωση στον υπουργό Εξωτερικών, απ’ όπου εν συνεχεία θα δοθεί η εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία για την έναρξη της παραγωγής.
Η Ελλάδα είναι η 19η χώρα παγκοσμίως που προμηθεύεται το μαχητικό 5ης γενιάς με την Ρουμανία να ακολουθεί μόλις χθες.
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση 32 αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις Η.Π.Α., υπογράφοντας Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA). Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη στρατηγική άμυνας της Ρουμανίας και την πρόθεσή της να διατηρήσει τον ρόλο της ως ισχυρή και τεχνολογικά προηγμένη στρατιωτική δύναμη.
“Είναι τιμή μας να καλωσορίζουμε τη Ρουμανία στην παγκόσμια συμμαχία του F-35,” δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, εκτελεστικός διευθυντής του F-35 Joint Program Office. “Η ενσωμάτωση των αεροσκαφών F-35 Lightning II στη Ρουμανική Αεροπορία θα ενισχύσει σημαντικά τις αποτρεπτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, προσφέροντας σημαντικά στρατηγικά, επιχειρησιακά και τακτικά πλεονεκτήματα. Το F-35 Joint Program Office δεσμεύεται για μια ισχυρή συνεργασία με τη Ρουμανία, εξασφαλίζοντας ομαλή μετάβαση και πλήρη υποστήριξη για τους πιλότους και το προσωπικό συντήρησης, καθώς δουλεύουμε από κοινού για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας”.
H Ελλάδα πρόκειται να προμηθευτεί την νέα έκδοση του F-35, το Block 4, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο εξέλιξης. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι δοκιμές του πρωτότυπου F-35 με αριθμό ουραίου το AF-7, στη διαμόρφωση Technology Refresh 3 (TR-3).
Το TR-3 παρέχει την υπολογιστική ιπποδύναμη για την υποστήριξη των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων που έχει ο τύπος Block 4 του F-35. Σε αυτές τις δυνατότητες συμπεριλαμβάνονται οι νέες σουίτες αισθητήρων, περισσότερα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, οι βελτιωμένες λειτουργίες ηλεκτρονικού πολέμου, πιο ισχυρή σύντηξη δεδομένων και αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ πλατφορμών. Αυτές οι δυνατότητες παρέχουν στο TR-3 πλεονέκτημα μάχης για να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί, να εμπλέκεται και να επιβιώνει ενάντια σε προηγμένες αεροπορικές, επίγειες επιθέσεις και κυβερνοαπειλές. Το TR-3 φέρει μεγάλη αναβάθμιση στην επεξεργαστική ισχύ του πυρήνα και στη χωρητικότητα μνήμης, γεγονός που θα επιτρέψει στο F-35 να «τρέχει» προηγμένο λογισμικό, γεμάτο με υπερσύγχρονες δυνατότητες πολεμικής μάχης, καθιστώντας το μια εξελιγμένη ιπτάμενη πλατφόρμα που διαμοιράζει πληροφορίες και ρόλους.
Πηγή
www.enikos.gr