ADVERTISEMENT

Και να κερδίσουμε πρέπει να κυβερνήσουμε σαν να έχουμε χάσει


Για τις ευρωεκλογές, τα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας αλλά και για τα εθνικά θέματα μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ, είπε αρχικά ότι «υπάρχει μια άγνοια των λειτουργιών της Ε.Ε. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι κάτι το απόμακρο και αρκετοί πολίτες δεν γνωρίζουν τη μεγάλη αρμοδιότητα που έχει το Ευρωκοινοβούλιο, θεωρούν ότι είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο. Η αλήθεια είναι ότι μετά την Λισαβόνα είναι συννομοθέτης, εάν δηλ. εμείς δεν νομοθετήσουμε αυτά δεν πάνε στην Σύνοδο Κορυφής. Επίσης το 70% των νόμων που ψηφίζουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια είναι αποφάσεις, νόμοι, κανονισμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι «τα κόμματα πολλές φορές μιλούν για τα εσωτερικά ζητήματα και κρύβουν τη γύμνια που έχουν στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Ο κ. Κασσελάκης ή το ΠΑΣΟΚ μιλούν για την εσωτερική επικαιρότητα, μετά ορθώς σηκώνει το γάντι ο Κυριάκος (σ.σ. Μητσοτάκης) αλλά εγώ μιλάω πάντα ευρωπαϊκά. Έχουμε αναπτύξει μια άποψη στο ΕΛΚ που λέει ότι πρέπει να υπάρξει αμυντικός στρατιωτικός βραχίονας για προστασία των συνόρων μας και της Ευρώπης. Μια θέση που η Ελλάδα λέει πολλά χρόνια γιατί έχει δύστροπο γείτονα. Τώρα λόγω του πολέμου συμφωνούν και η Πολωνία, η Λετονία και όλες αυτές οι χώρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θέλει χρήματα για τους εξοπλισμούς. Δεν θέλουμε εξοπλισμό για να επιτεθούμε. Αφού δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τα μασάει, δεν μπορεί και στην Ευρωβουλή να γίνει αν δεν σχηματιστεί πλειοψηφία.

Το ζήτημα είναι τι λέμε εμείς στους πολίτες. Πήγα στα αγροτικά μπλόκα και τους είπα ήρθα όχι για να σας ακούσω αλλά για να σας ενημερώσω. Και μπόρεσα να τους πείσω τι ζητάμε.

Η Ευρώπη είναι μια ένωση νομισματική και οικονομική κυρίαρχων κρατών με εθνικά κοινοβούλια και πολλές αρμοδιότητες στα θέματά τους. Έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα, δεν ενδιαφέρει ο γάμος, οι συντάξεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο πρόγραμμα για το ΕΛΚ είναι να δημιουργηθεί Επίτροπος Άμυνας, να μπορεί η Ευρώπη να έχει ενιαία φωνή. Αν θέλουμε να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και αν θέλουμε να ακουγόμαστε στη διεθνή σκηνή πρέπει σαφώς να έχουμε Επίτροπο Άμυνας και μία δύναμη αποτρεπτικού χαρακτήρα. Λέμε μάλιστα τα χρήματα αυτά να μαζευτούν από ευρωομόλογο. Και είναι μια πρόταση για να μην μπουν χρήματα από τον προϋπολογισμό».

«Οι Ευρωεκλογές πάντα έχουν αποχή»

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «οι ευρωεκλογές πάντα έχουν αποχή και η Πολιτεία πρέπει να συμβάλει στη συμμετοχή. Γι’ αυτό και είχαμε ψηφίσει έναν νόμο οι ευρωεκλογές να γίνονται μαζί με τις αυτοδιοικητικές και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και τον άλλαξε. Πανευρωπαϊκά όμως, η αποχή υπάρχει και πλήττει τα συστημικά κόμματα τα οποία έχουν απώλειες και το κυβερνών όποιο και αν είναι έχει απώλειες. Και υπάρχει και ένα κύμα διαμαρτυρίας που πάει σε κόμματα διαμαρτυρίας. Το σύνθημα «φεύγουμε από την Ευρώπη» είναι ένα προκάλυμμα για να μην λέει κανείς τίποτα για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Μπορεί να υπάρχει μια στενοχώρια, μπορεί να μην τους αρέσουν όλα– και σε εμένα δεν αρέσουν όλα- όμως, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι η γενική εικόνα της χώρας είναι καλύτερη από το 2019 παρά τις κρίσεις που περάσαμε (κορονοϊός, ενεργειακό, ακρίβεια κλπ) και λέω στους πολίτες του 41% «θα αφήσετε με την αποχή σας να θολώσετε συνειδητά το μήνυμα που μας δώσατε στις 23 Ιουνίου; Μπορούμε πάνω από το εγώ να βάλουμε το εμείς και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, δεν υπάρχει εναλλακτικός πρωθυπουργός άλλος».

Πρόσθεσε ότι «η ψήφος είναι δημιουργική για την επόμενη 5ετία σε μια συγκεκριμένη ατζέντα. Το μήνυμα το έχουμε λάβει ορισμένοι και πριν από την κάλπη. Και να κερδίσουμε πρέπει να κυβερνήσουμε σαν να έχουμε χάσει και να έχουμε λάβει το μήνυμα. Πρέπει να κυβερνήσουμε με διαφορετικό τρόπο, να ακούσουμε περισσότερο τους πολίτες. Να επιβραδύνουμε σε κάποια ζητήματα, να χτυπήσουμε την ακρίβεια και να επιταχύνουμε σε κάποια άλλα.

Όταν ο Κασσελάκης σου λέει «αν γράψω 2 εγώ και γράψεις και εσύ 2 θα σε πάω σε εκλογές» ορθώς σηκώνει το γάντι ο Κυριάκος, ορθώς απαντάει».

Για τα εθνικά θέματα

Σε ερώτηση σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε:

«Όταν οι χώρες αυτές δεν τηρούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί, από μόνες τους τιμωρούν τον εαυτό τους για την ένταξή τους. Το ΕΛΚ έκανε δηλώσεις και για τα τρία θέματα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν κατευθύνει τις ανακοινώσεις τους στο να σεβαστούν οι χώρες αυτές τις Συνθήκες που έχουν υπογράψει. Είναι συνδεδεμένοι η Αλβανία με τα Σκόπια στην πορεία ένταξης. Δεν είναι ξεχωριστές. Η έκθεση για αυτές θα είναι στο κοινό ψήφισμα. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες θα καταψηφίσουν την ένταξή τους»

Πηγή

www.real.gr

Next Post