ADVERTISEMENT

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ποια μηνύματα έστειλε ο Κασσελάκης


Στο θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

“Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου” ανέφερε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνομαι από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: ‘Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται'”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον δικό του οδικό χάρτη: “Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών”.

Αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων: “Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων. Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο. Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο ‘τραγέλαφος’, αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου”.

Επέμεινε “στην σταδιακή και από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων” και εξήγησε: “Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%”.

«Χρειάζονται συγκλίσεις αλλά θα γίνουν συντεταγμένα» σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. «Στη δική μου βάρδια, που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά με ψήφισε ο κόσμος στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος. Δεν έχω κανένα μυστικό, δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο, δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να μιλάει εξ ονόματός μου» τόνισε.

«Η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί, δεν την θέλω. Ο νοών νοείτο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη, αλλά όπως είπε “δεν είμαι υποκριτής”.

«Επιμένω στην σταδιακή και στην από κάτω προς τα πάνω σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» είπε. «Δεν θα γίνω δέσμιος οποιουδήποτε συμφέροντος. Όταν μου επιτίθενται λυσσαλέα, στην πραγματικότητα σε σας επιτίθενται και στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

«Το να ζευγαρώσεις τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις, θα ήταν ο τραγέλαφος», σημείωσε.

«Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κανονικό κόμμα εξουσίας; Θα σας πω τις δικές μου εκτιμήσεις και θα ακούσω τις τοποθετήσεις σας. Θα σας στεναχωρήσω αλλά δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας» επεσήμανε.

«Το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, όταν μας έδωσαν 31,5%, φωνάζοντας μας συγχρόνως «αλλάξτε τα όλα». Και για τον ίδιο λόγο μας γκρέμισαν στο 17,8%, ενώ ήμασταν κόμμα αντιπολίτευσης και δεν είχαμε, υποτίθεται, φθορά. Όπως όμως αποδείχθηκε, είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την απαίτηση να τα αλλάξουμε όλα. Το πού είναι σήμερα όλοι αυτοί, νομίζω πως δεν χρειάζεται να σας το πω… Το έδειξε και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: εξακολουθούν μεν να απολαμβάνουν τον βουλευτικό τους μισθό, καθώς φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις βουλευτικές τους έδρες, -τις δικές σας έδρες- ωστόσο πλέον έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση. Όχι μόνο ηθική, αλλά και πολιτική».

Μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν δύο δημοψηφίσματα τον Οκτώβριο – Νέο κείμενο-βόμβα από τους «87»

Με δικό τους κείμενο – πλαίσιο προσέρχονται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που ανήκουν στον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εκ των οποίων πολλοί ανήκουν στην «Κίνηση των 87», δημοσιοποιώντας τα σημεία κριτικής τους προς τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ένα προς ένα και μεταξύ άλλων ζητώντας δύο δημοψηφίσματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το “Κείμενο Συμβολής”, όπως το ονομάζουν:

«Η μάχη για τις Ευρωεκλογές δόθηκε σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα και την Ευρώπη, σε πλήρη αστάθεια για τις επιπτώσεις της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή και με την ακροδεξιά να δυναμώνει συνεχώς, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά και στη χώρα μας, τόσο για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, όσο και για το κόμμα μας και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η αποχή είναι η πλειοψηφική αντίληψη του ελληνικού λαού, όχι όμως με τα χαρακτηριστικά της αδιαφορίας ή της απολίτικης στάσης, αλλά με τα χαρακτηριστικά της απόρριψης του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του. Τα προβλήματα του ελληνικού λαού και τα αδιέξοδα που έχουν φέρει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκφράστηκαν από την απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ στις ευρωεκλογές έλαβε 1.125.000 ψήφους, λιγότερες δηλαδή από όσες έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ , τον Μάιο 2023 (1.184.000 ψήφους).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023. Κι αυτό σε ένα κλίμα πλειοψηφικής λαϊκής δυσαρέσκειας για τη ΝΔ, σε μια σειρά από θέματα, κυρίως όμως για την ακρίβεια, την κοινωνική πολιτική, την ασφάλεια του πολίτη, τις μεσαιωνικές αλλαγές στα εργασιακά και την εξαήμερη εργασία, τους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων, την αλαζονική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του προς τον ελληνικό λαό.  Έτσι χάθηκε η στήριξη 336.000 ψηφοφόρων και μειώθηκε το ποσοστό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 14.9%. Ποσοστό που δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την διεκδίκηση κυβερνητικής προοπτικής.

Το Κόμμα μας πριν και κατά την διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης πορεύτηκε χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, καθώς όλα τα εκλεγμένα όργανά του, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία δεν συνεδρίασαν ούτε μια φορά. Δόθηκε για πρώτη φορά εκλογική μάχη, χωρίς την ενεργοποίηση της πλειοψηφίας των στελεχών μας. Δεν έγιναν χρεώσεις ούτε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, για να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική και οργανωτική παρουσία. Έτσι η ηγεσία του Κόμματος στερήθηκε τη δυνατότητα να μπολιάζει τις σκέψεις και τις προτάσεις της και να διορθώνει αντικειμενικά εσφαλμένες πολιτικές της αποφάσεις. Αν, για παράδειγμα, είχαν συνεδριάσει τα όργανα ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει την αδιανόητη απόφαση, ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ένα μέρος του Πόθεν έσχες του, σε ένα πρόχειρο excel μόνο και μόνο επειδή μας προκάλεσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έτσι μοιραία οδηγηθήκαμε, τη τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές αντί να συζητάμε την ακρίβεια, τα προβλήματα του ελληνικού λαού, την πολιτική μας πρόταση, το κράτος δικαίου, τα Τέμπη και τις υποκλοπές, να συζητάμε πόσα σπίτια, πόσες εταιρείες και πόσες καταθέσεις έχει ο Πρόεδρος του Κόμματος.

Η απόφαση να μη συνεδριάζουν τα όργανα του Κόμματος φοβούμαστε ότι δεν αποτελεί απλά μια ατυχή επιλογή, αλλά μια συνολική αντίληψη για τη λειτουργία, το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Κόμματος. Μια αντίληψη όμως ξένη όχι μόνο προς τη κουλτούρα και τη παράδοση των Κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου αλλά ξένη ως προς την ίδια τη δημοκρατία. Ακόμη και σε κόμματα που δεν έχουν διαδικασίες άμεσης εκλογής των οργάνων τους από τη βάση, όπως είναι τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι συνεδριάσεις των οργάνων είναι τακτικές. Εγκρίνουν ή απορρίπτουν αποφάσεις. Στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και μέχρι σήμερα είναι παντελώς διακοσμητικά, όπως άλλωστε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό και την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άμεσα επίσης. Όταν ακόμη και στη ΝΔ συνεδρίασε η ΚΟ για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και μετά την ομιλία του Μητσοτάκη μίλησαν 35 βουλευτές της, δεν είναι ανεκτό η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να συνεδριάζει για τον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος μόνο και μόνο για να αποτελέσουν οι βουλευτές μας ντεκόρ στην ομιλία του Προέδρου.

Η ηγεσία του Κόμματος δεν έχει κανένα λόγο να επιδεικνύει δυσανεξία στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία, στη διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα στη κριτική. Η διαφορετική άποψη σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά αποτελεί πλούτο και όχι υπονόμευση. Ενδεχομένως στην σημερινή ηγεσία να μη γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει υπονόμευση. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως ποτέ άλλοτε, από την ίδρυση του Κόμματος, δεν υπήρξε τόσο μακρά περίοδος χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια παραφωνία, όπως έγινε καθ’ όλη τη προεκλογική περίοδο και μέχρι τις ευρωεκλογές. Δε δικαιούται λοιπόν ουδείς να προσπαθεί να κατασκευάσει εσωτερικούς εχθρούς που δεν υπάρχουν. Αν κάτι στα αλήθεια υπονομεύει το Κόμμα δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις, αλλά η συνεχής δημόσια προβολή θέσεων που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο των αξιών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και κυρίως η απόπειρα ηθικής απαξίωσης της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της εντιμότητας των στελεχών του, που μας προσβάλει όλους βαθύτατα. Η ιστορία και ο ελληνικός λαός έχουν καταγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη διακυβέρνησή του ως την εντιμότερη στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. 

Όσα δε κατάφερε τόσα χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να προσάψει στον ΣΥΡΙΖΑ η διαπλοκή και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, είναι αδιανόητο να το προσάπτουμε μόνοι μας και κυρίως ο Πρόεδρος του κόμματος. Οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές και αν έχει δεχθεί προτάσεις παράνομης χρηματοδότησης, να καταγγείλει επίσης στις αρχές, από ποιους τις δέχθηκε. Αν έχει την οποιαδήποτε υπόνοια για την οικονομική διαχείριση στο Κόμμα, επίσης να καλέσει ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Να βάλλει όμως άμεσα ένα τέλος στα συκοφαντικά υπονοούμενα. Να σταματήσει την υπονόμευση του ίδιου μας του Κόμματος. Να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής ότι όλοι είναι ίδιοι. Να σταματήσει συμπεριφορές και αποφάσεις που την οδηγούν τακτικά να απαντά «mea culpa». 

Πρακτικές δολοφονίας χαρακτήρων συντρόφων γιατί εκφράζουν την άποψη τους, μεταμεσονύκτιων αναρτήσεων στοχοποίησης από την Αμερική, πολιτικών διώξεων και απολύσεων, κλεισίματος της καθημερινής Αυγής δεν αποτελούν απλά κάποιες πράξεις που διαιρούν το κόμμα αλλά πρακτικές σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της Προοδευτικής Παράταξης και δει του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι αυτό που μας επιβάλει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πως στις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί η δεξιά του κ. Μητσοτάκη και πως θα κυβερνηθεί ο τόπος από τη προοδευτική παράταξη. Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν μια ΝΔ ηττημένη αλλά και την προοδευτική αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Και δυστυχώς, χωρίς το Κόμμα μας πια να αποτελεί ξεκάθαρα πρωταγωνιστική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, καθώς η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πλέον μόνο δύο και όχι έξι ποσοστιαίες μονάδες. Η συζήτηση για την ανάγκη σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων δεν ανοίγει, όπως επιπόλαια επιχειρείται να εξηγηθεί από ορισμένους, από τη διαπλοκή, αλλά ανοίγει από την ίδια τη ζωή και από την ειλικρινή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών. Το Κόμμα μας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και σε αυτές τις διεργασίες, χωρίς αμηχανία και δεύτερες σκέψεις. Χωρίς ιδιοτέλειες και εγωισμούς. Πρωτίστως να διαφυλάξουμε ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει σοβαρά και συγκροτημένα, χωρίς τη διάλυση και διάχυση των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. 

Και κυρίως ότι θα είναι συζήτηση πολιτική και προγραμματική. Σήμερα ο προοδευτικός κόσμος έχει ανάγκη να εκπροσωπηθεί από έναν πλειοψηφικό φορέα, που θα ανακτήσει την προοδευτική ατζέντα και δεν θα την κάνει δώρο στην ακροδεξιά. Που θα θέσει σε προτεραιότητα το εθνικό θέμα της παραγωγικής δομής και της δίκαιης ανάπτυξης. Που θα προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων στους εργασιακούς χώρους και θα ανατρέψει τις παγκοσμίως κατακριτέες αλλαγές στο εργασιακό πλαίσιο. Που θα καλύψει την ασφάλεια των πολιτών στην ζωή τους και θα δίνει τις προτάσεις μας για την κλιματική κρίση. Που θα αναθεωρήσει ανάλγητες πολιτικές με σχέδιο, όπως τα όρια συνταξιοδότησης, το ωράριο εργασίας, τις δομές του κοινωνικού κράτους. Που θα θέσει κανόνες στην αγορά και θα φέρει άλλη λειτουργία στο τραπεζικό σύστημα και στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στις συνθήκες που επιχειρούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αναδιανομή του πλούτου. Αυτά τα θέματα για να απαντηθούν πειστικά και αξιόπιστα απαιτούν υπέρβαση αγκυλώσεων, δογματισμών και λαθών του παρελθόντος τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο και από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Να αφήσουμε τα εγώ προτάσσοντας το εμείς και το μαζί. Στην τακτική της διαίρεσης και της ανεύρεσης εχθρών, να αντιτάξουμε την σύνθεση και την συνεργασία. Να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο την πολιτική και τις θέσεις μας, για να σταματήσει η περαιτέρω απομείωση της κοινωνικής μας επιρροής. Αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξή μας. Οποιαδήποτε συζήτηση για πρόσωπα σήμερα, πέραν του ότι είναι πρόωρη, υπονομεύει την ουσία της συζήτησης για τις αναγκαίες πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις, υπονομεύει την ίδια τη προοπτική της σύγκλισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Κεντρική του Επιτροπή οφείλει να αναλάβει ενεργά πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, λαμβάνοντας την εντολή να προχωρήσει από τα ίδια τα μέλη του. Θέτοντας δηλαδή το ερώτημα για το αν πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση, στα ίδια του τα μέλη. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, προτείνουμε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του Καταστατικού, με το ερώτημα:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετέχει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως πρωταγωνιστής στις διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου με στόχο τη – χωρίς διάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν – δημιουργία μεγάλου φορέα του προοδευτικού κόσμου, που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές από τη ΝΔ ;”.

Δημοψήφισμα με διαφάνεια και διασφαλισμένες διαδικασίες. Σε ότι αφορά τις προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού προτείνουμε να κατατεθούν έγκαιρα, να συζητηθούν διεξοδικά και να εγκριθούν και αυτές από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άμεσα και όχι από ένα σώμα αντιπροσώπων των μελών μας σε ένα καταστατικό Συνέδριο. Αξιοποιώντας και για αυτό το θέμα τα άρθρα 24 και 25 του καταστατικού μας. Τέλος τα θέματα των δημοψηφισμάτων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, οφείλουν να συζητηθούν αναλυτικά σε όλες τις οργανώσεις. Για την ουσιαστική συζήτηση τους, προτείνουμε την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη».

Πηγή

www.real.gr

Next Post