Στο «κόκκινο» παραμένει το πολιτικό θερμόμετρο, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το οποίο έκανε λόγο για «αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη», το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών και την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, που αναμένεται αύριο.
Για πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης στην οποία παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, που επιχειρούν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών, κάνουν λόγο στην κυβέρνηση.
Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα συνυπογράψει το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη, όμως θα το στηρίξει αν τελικά κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα.
Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού εντός 24 ωρών και διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Παύλο Μαρινάκη να απαντά πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της». Αποστάσεις από τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη πήρε ο και ο Χρήστος Σπίρτζης.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Φαίνεται πώς η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει τις απαραίτητες υπογραφές για να υποβληθεί αύριο το αίτημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές, και αν σε αυτούς προσθέσουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη καλύπτεται ο αριθμός που απαιτείται. (1/6 των βουλευτών). Τη στήριξη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει η Νέα Αριστερά (11 βουλευτές) και η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), άρα φτάνουμε στις 85 υπογραφές. Υπέρ τάσσεται και το ΚΚΕ, ωστόσο δεν συνυπογράφει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενώ η θετική είναι και η Ελληνική Λύση, παρότι από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι το «κάλεσμα» δεν απευθύνεται σε αυτό τον πολιτικό χώρο, όπως ανέφερε η ΕΡΤ.
Το πρωί της Τρίτης κορυφώνονται οι διεργασίες για την συγκέντρωση υπογραφών. Το κείμενο θα είναι ένα και από κάτω θα πρέπει να υπάρχουν οι υπογραφές όσων βουλευτών συμφωνούν με αυτό. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που επιθυμούν είναι να υπάρξει κάποια συνεννόηση ώστε να καταστεί δυνατή μία συνδιαμόρφωση του τελικού κειμένου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχους του ΠΑΣΟΚ για διαδικαστικά θέματα, όμως παρά τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, τα τεχνικά ζητήματα των υπογραφών δεν έχουν λήξει ακόμα. Από την Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και θα κοινοποιήσει το κείμενο και καλούν τα άλλα κόμματα να το υπογράψουν. Όμως, εκτιμούν ότι θα βρεθεί κοινός τόπος καθώς είναι κοινά τα αιτήματα.
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προβλέπεται να γίνει σε δημόσια συνεδρίαση. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκινά στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και ξεκινά η συζήτηση για νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τότε, εκτιμάται ότι θα κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παίρνει πιθανότατα τον λόγο στη Βουλή. Από εκεί και πέρα η μπάλα περνά στην πλευρά της κυβέρνησης. Τον λόγο αναμένεται να λάβει κάποιος υπουργός που θα βρίσκεται στην αίθουσα και τότε υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε θα σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, έπειτα από μία σύντομη διακοπή, είτε η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο κανονισμός της βουλής για έναρξη της συζήτησης έως και 48 ώρες μετά, δηλαδή την Πέμπτη.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο, με κρίσιμα θέματα, όπως ο κατώτατος μισθός, στην ατζέντα, και δεν αποκλείεται αυτό να παίξει ρόλο στις εξελίξεις.
Εφόσον πάντως η συζήτηση ξεκινήσει την Τρίτη, η «μάχη» θα είναι τριήμερη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία.
Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να αποφασίσει να μετατρέψει την συζήτηση σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, όλες οι πληροφορίες κατατείνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να μετατρέψει η κυβέρνηση τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, αφενός γιατί για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης ή απώλειας της εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό, αφετέρου γιατί η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης που λειτουργεί και συσπειρωτικά.
Από την κυβέρνηση λένε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη και έχει πλέον περάσει στην αντεπίθεση, επιμένοντας στις καταγγελίες για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν πολιτική φθορά της κυβέρνησης, με «εμπροσθοφυλακή» τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, σημειώνουν ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, όπου, όπως λένε, θα πέσουν οριστικά οι μάσκες και θα αποκαλυφθεί ποιοι εργαλειοποιούν μία εθνική τραγωδία και ποιοι επιθυμούν την πραγματική διαλεύκανση των αιτιών.
Πηγή
www.enikos.gr