ADVERTISEMENT

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Ευρεία συναίνεση στη Βουλή


Οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορετικές απόψεις των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα (Πέμπτη) στην Ολομέλεια της Βουλής, η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Το νομοσχέδιο παρότι συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η ψηφοφορία θα είναι τελικά ονομαστική, μετά το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σύμπραξης Σπαρτιατών και Νίκης.

Παρά την ευρύτατη συναίνεση που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών η συζήτηση στην ολομέλεια ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοινού Σπαρτιάτες και Νίκη ξεκίνησε με ενστάσεις και εντάσεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου[…] Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Το σχέδιο νόμου εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Προβλέπει την αναγνώριση των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά και όσων θα γεννηθούν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο «Γονέας 1/ Γονέας 2». Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών.

Στηντελική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης 15/2μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να καταγραφεί η πολιτικη σύμπτωση των ευρύτερων πτερύγων της Βουλής.

Ηδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, δηλαδή των αριθμό των βουλευτών ποπυ διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα.

Ωστόσο περίπου 55-60 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται ότι θα διαφοροποιηθούν καταψηφίζοντας ή απέχοντας από την ψηφοφορία.

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, λέγοντας πως θα τηρήσει στάση που δεν θα δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους.

Την πρόθεση τους να διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία εξέφρασαν επίσης ο Στέλιος Πέτσας και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με τον πρώτο να δηλώνει ότι θα απέχει και τον δεύτερο να καταψηφίζει.

«Το σύμφωνο συμβίωσης έχει λύσει τα βασικά ζητήματα για την προστασία των παιδιών, όπως αυτά της καταγωγής, της διατροφής, ζητήματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος επικαλέστηκε και τη νομολογία για την προστασία του παιδιού και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι το ζήτημα της προστασίας των παιδιών προβάλλεται προσχηματικά.

Και η Άννα Καραμανλή κατά την ομιλία της έκανε σαφές ότι θα καταψηφίσει τον γάμο των ομοφύλων με γνώμονα όπως είπε το συμφέρον των παιδιών.

Εν τω μεταξύ, σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στην Βουλή ο Ακης Σκέρτσος και ο Σωκράτη Φάμελλος για την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί συνολικά 95 βουλευτές από όλα τακόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν στην διήμερη συζήτηση. Σήμερα αναμένεται να μιλήσουν – εκτός από βουλευτές – και οι πολιτικοί αρχηγοί. Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα γίνει λίγο πριν την ψηφοφορία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα εκφράσει την διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Η δυναμική των αριθμών -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες και εκτιμήσεις- δείχνει ότι από το «γαλάζιο» στρατόπεδο έως 23 βουλευτές μπορεί να καταψηφίσουν και περίπου 25 να απέχουν. Διαφωνίες όμως καταγράφονται και σε άλλα κόμματα: 12 με 14 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη και ενδέχεται να μη μετέχουν στην τελική ψηφοφορία ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ που έχει τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι τελικά θα επιλέξουν υψηλά στελέχη που έχουν εκφραστεί αρνητικά.

Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, καταψηφίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το σκεπτικό ότι εμπορευματοποιείται η τεκνοποίηση. Είναι δεδομένες οι αντιδράσεις και η καταψήφιση από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης των Σπαρτιατών και της Νίκης, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν ακόμα η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».





Πηγή

www.real.gr

Next Post