Ν. Δένδιας για Λιβύη: «Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης» | ενότητες, πολιτική


Όπως υποστήριξε από την Γκάνα ο υπουργός Εξωτερικών, αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Σχετικά με τη Λιβύη, μια γενική τοποθέτηση θα ήταν ότι μια προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Τρίπολης με την οποία «παγώνει» το δεύτερο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο». Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι επικοινώνησε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά για την απόφαση του Δικαστηρίου της Τρίπολης και πως φαίνεται να τον καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το δεύτερο τουρκολιβυκό «μνημόνιο», ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Κατ’ αρχάς, θα κράταγα πολύ μικρό καλάθι σε ό,τι προέρχεται από την τουρκική πλευρά σαν πληροφορία. Από εκεί και πέρα, όμως, μια γενική τοποθέτηση θα ήταν ότι μια προσωρινή κυβέρνηση, νομίζω, δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Και, μάλιστα, σε μια υπόθεση η οποία επίσης κρίνεται από ένα Ανώτερο Δικαστήριο».

Στη δήλωσή του, που έγινε μετά το πέρας της σημερινής επίσκεψής του στην Γκάνα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με τη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής. «Η Γκάνα, γενικά, είναι ένας φυσικός εταίρος της Ελλάδας. Είναι μια χώρα η οποία έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, είναι μέλος της Ομάδας των Φίλων της UNCLOS. Είναι μια χώρα η οποία εκφράζει τη σταθερότητα και την αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο στη Δυτική Αφρική. Μια χώρα που πιστεύει στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, επισήμανε πως η Γκάνα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2022 – 23 και ανέφερε πως κατά τη συνάντησή του με την Γκανέζα υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στην προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στην Γκάνα, αναφέροντας πως «η Δυτική Αφρική είναι ένα παράθυρο εισόδου στην πιο γρήγορα μεγεθυνόμενη οικονομία στον κόσμο, σε μια περιοχή που επίσης έχει την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη».

Τέλος, δήλωσε πως η σημερινή επίσκεψη στην Γκάνα ξεκίνησε με ένα συγκινητικό τρόπο, από το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου, στην Τέμα.

Πηγή

www.real.gr

Next Post