• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2025, 2:58
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Οι ΗΠΑ εγγυητές της ενίσχυσης των Ναυπηγείων

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
16 Μαΐου 2025
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, υπεγράφη συμφωνία που φέρνει κοντά τις εμπορευματικές μεταφορές και τη ναυπηγοεπισκευή, με επίκεντρο τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Παρόντες στην υπογραφή ήταν και αντιπροσωπεία από τον Κρατικό Αμερικανικό Οργανισμό Επενδύσεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, μεταξύ της εταιρείας ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε. (ΘΕΚ Α.Ε.) και της ONEX ELEFSIS PORT & INTEGRATED LOGISTICS HUB Α.Ε., παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το «παρών» στην υπογραφή της συμφωνίας έδωσε και η αντιπροσωπεία της U.S. International Development Finance Corporation (DFC), υπό την Chief Financial Officer Mildred Callear, καθώς και με εκπροσώπους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπό την Επιτετραμμένη Μαρία Όλσον.

«Η ισχυρή και ανταγωνιστική ναυπηγική βιομηχανία είναι εθνικό στοίχημα για την Ελλάδα. Είμαστε μία από τις πέντε μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο και η DFC στήριξε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση ενός κρίσιμου κλάδου για την οικονομία και την εθνική στρατηγική» ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του χθες στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια, για την ανάγκη πλέον των ναυπηγηθούν στην Ελλάδα φρεγάτες, κορβέτες και OPV.

«Να μετατρέψουμε το “Made in Greece” στη ναυπηγική βιομηχανία και τη ναυπηγοεπισκευή σε ένα απόλυτο success story» τόνισε από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δίνοντας το έναυσμα για την ναυπήγηση στην Ελλάδα όλων των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Η συνεργασία εστιάζει στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη βελτιστοποίηση των εμπορικών και ναυπηγοεπισκευαστικών ροών, με κοινό στόχο τη δημιουργία καινοτόμων, βιώσιμων λύσεων logistics. Στο επίκεντρο της συμφωνίας τίθενται:

• Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, αξιοποιώντας τις υποδομές του Thriasio Logistics Centre (TLC), με σκοπό την αποθήκευση, διανομή και μεταφορά πρώτων υλών, εξοπλισμού και ανταλλακτικών προς τα ναυπηγεία.

• Υποστήριξη των εισαγωγών και εξαγωγών, μέσω της χρήσης ειδικών τελωνειακών διαδικασιών και των ελεύθερων εμπορικών ζωνών εντός του TLC, για τη διευκόλυνση εκτελωνισμών και την αποτελεσματική διαχείριση των ναυπηγικών εμπορευμάτων.

• Δημιουργία κεντρικού διαμετακομιστικού κόμβου προμηθειών πλοίων, με έμφαση σε καύσιμα, ανταλλακτικά, ναυτιλιακό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

• Προώθηση πράσινων μεταφορών, αξιοποιώντας τη σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση του TLC με τα ναυπηγεία, καθώς και χρήση ηλεκτροκίνητων ή υδρογονοκίνητων οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

• Ανάπτυξη έξυπνων logistics μέσω αυτοματοποίησης και ψηφιακών τεχνολογιών, όπως 5G, IoT, τεχνητή νοημοσύνη, Big Data και Blockchain, για τη βελτίωση της διαχείρισης και παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών logistics (αποθήκες, hubs), με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις βιώσιμες πρακτικές.

Η εν λόγω συνεργασία ενισχύει τη στρατηγική σύνδεση των logistics με τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και ενδυναμώνει τον ρόλο της Δυτικής Αττικής ως κόμβου εμπορίου, καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης.

Δήλωση κ. Πάνου Ξενοκώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Συμβούλου της ONEX ELEFSIS PORT & INTEGRATED LOGISTICS HUB Α.Ε.

«Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς το υπουργείο και τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο, την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τη σταθερή τους υποστήριξη στο σχέδιο αναγέννησης των ναυπηγείων μας στην Ελευσίνα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ως έναν κρίσιμο μηχανισμό και τεχνολογικό κόμβο για την ενεργειακή μετάβαση, τον υλικό μετασχηματισμό και την εφοδιαστική ανεξαρτησία της χώρας.

Η αξιοποίηση των 4OO και πλέον στρεμμάτων και των λιμενικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη στρατηγική συνεργασία μας με το Θριάσιο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις.

Παράλληλα, είμαστε ευγνώμονες για την καθοριστική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, της Πρεσβείας των ΗΠΑ και του DFC, οι οποίοι από το 2020 είναι σταθερά δίπλα μας με σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, επιδιώκουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του βιομηχανικού και τεχνολογικού αποτυπώματος της χώρας στην περιοχή, δημιουργώντας πρωτοπόρες επιχειρήσεις με θετικό οικονομικό αντίκτυπο για την κοινωνία και τις δύο χώρες, διασφαλίζοντας παράλληλα την παραγωγή και νέες θέσεις εργασίας».

Δήλωση κ. Βασίλειου Μαγκλάρα, Διευθύνοντα Συμβούλου της ΘΡΙΑΣΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Onex αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου προς όφελος της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Η στρατηγική αυτή συνεργασία ανοίγει νέους δρόμους για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τη βελτιστοποίηση των εμπορικών ροών και την προώθηση βιώσιμων, καινοτόμων λύσεων logistics.

Η πολυδεκαετής εμπειρία του βασικού μετόχου της ΘΕΚ GOLDAIR CARGO συνιστά εγγύηση για τη δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών λύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονο και πράσινου πλέγματος μεταφορών και διαχείρισης εμπορευμάτων, που θα καλύπτει ολιστικά τις ανάγκες του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα – από την αποθήκευση πρώτων υλών και εξοπλισμού έως την ταχεία και ευέλικτη τροφοδοσία πλοίων. Παράλληλα, η τεχνολογική υπεροχή του ΘΕΚ με ψηφιακές υποδομές νέας γενιάς και προηγμένες αυτοματοποιημένες λύσεις, σε συνδυασμό με τις ειδικές τελωνειακές διευκολύνσεις και τις πράσινες μεταφορές, αποτελούν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη ενός δυναμικού διαμετακομιστικού κόμβου διεθνούς εμβέλειας.

Μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη συνεργασία στον σχεδιασμό βιώσιμων και ψηφιακά μετασχηματισμένων υποδομών logistics και τη συνεχή αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών, φιλοδοξούμε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας στον ναυπηγικό κλάδο».

 





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

«Η Μόσχα πρέπει να επιδείξει ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί» λέει σύμβουλος του Ζελένσκι

Next Post

Κωνσταντινούπολη: Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ουκρανίας- ΗΠΑ-Τουρκίας

Next Post

Κωνσταντινούπολη: Ξεκίνησε η τριμερής συνάντηση Ουκρανίας- ΗΠΑ-Τουρκίας

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.