• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023, 8:26
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
Home Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποζημίωση λόγω phishing

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
26 Ιανουαρίου 2023
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης (phishing) από τις τράπεζες σε περίπτωση που οι πελάτες τους πέσουν θύματα κατά τις συναλλαγές με κάρτες ή ebanking.

Η εν λόγω διάταξη αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

  • Έως 1.000 ευρώ, θα είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking, δηλαδή ο πολίτης. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει, τον αποζημιώνει η τράπεζα. Σε μια θεωρητική περίπτωση που κάποιος δηλαδή του αποκαλύψει τους κωδικούς και ο επιτήδειος του κάνει μεταφορά 10.000 ευρώ, τα πρώτα 1.000 ευρώ θεωρούνται χαμένα και τα υπόλοιπα 9.000 ευρώ του τα επιστρέφει η τράπεζα.
  • Επίσης επισημαίνεται πως από τη στιγμή που ο καταναλωτής εγκαίρως την τράπεζά του ότι έχει πέσει θύμα απάτης, τότε  η ζημία του στην περίπτωση της κάρτας περιορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ στις πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ηλεκτρονικά (ebanking) σε 1.000 ευρώ.
  • Αν η ζημία υπερβαίνει τα παραπάνω τα ποσά, τότε η τράπεζα θα αναλαμβάνει το κόστος και θα αποζημιώνει τον καταναλωτή. Ωστόσο, υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η ευθύνη και η προσοχή του συναλλασσόμενου για τους προσωπικούς κωδικούς και την έγκαιρη ενημέρωση της τράπεζας και την ακύρωση της κάρτας ή του ποσού.

Κακόβουλα email

Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που λαμβάνουν κακόβουλα email με τα οποία τους ζητούν δήθεν οι τράπεζες να αποκαλύψουν τους κωδικούς του e-banking. Έως τώρα όποιος έπεφτε θύμα σε τέτοιου είδους απάτη, αποκάλυπτε τους κωδικούς και έχανε κάποια χρήματα ήταν δύσκολο να αποζημιωθεί και κάποιες φορές δεν μπορούσε να λάβει καθόλου αποζημίωση.

Εξειδίκευση ελέγχων

Παράλληλα, στη διάταξη αναμένεται να προστεθεί η  εξειδίκευση των ελέγχων που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες ως προς την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών, υποστήριξης πελατών κ.ά. Η εξειδίκευση των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων κάθε πλευράς κρίθηκε αναγκαία ώστε να μπορούν τα δικαστήρια να έχουν ξεκάθαρες κατευθύνσεις ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών.

 

 



Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

“Καίει” τον Ερντογάν το γερμανικό περιοδικό Stern

Next Post

Κακοκαιρία στην Αττική: Καταρράκτες στο κέντρο της Αθήνας | ενότητες, κοινωνία

Next Post

Κακοκαιρία στην Αττική: Καταρράκτες στο κέντρο της Αθήνας | ενότητες, κοινωνία

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.