Στη Σύνοδο για το Κλίμα ο Κυρ. Μητσοτάκης


Στο Bloomberg παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Ντουμπάι για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «πράσινη μετάβαση» και επισήμανε ότι η χώρα είναι στους οδηγούς σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εξήγγειλε τον μετασχηματισμό του Πόρου σε «πράσινο» νησί, όπου ηλεκτρικά πλοιάρια θα μεταφέρουν τους επισκέπτες.

Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός πρόκειται να πραγματοποιήσει ομιλία στην ολομέλεια της Συνόδου.

Το στίγμα το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την Παρασκευή, τόσο στη συνέντευξή του στο Bloomberg όσο και στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, το πρώτο ελληνικό περίπτερο σε COP.

Στόχος είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση και οι πολιτικές που την καθιστούν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στον τομέα αυτό.

Αυτό που πρόκειται να επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα δεν είναι μόνο θέμα ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, αγγίζει μία σειρά από άλλους τομείς, στους οποίους εστιάζουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα, όπως:

η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων,

η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές,

η ενίσχυση της βιομηχανίας για τεχνολογία πιο χαμηλών ρίπων,

οι θαλάσσιες μεταφορές, κάτι στο οποίο εστίασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συζήτηση με τον Τζον Κέρι και φυσικά τα νησιά μας.

Ως προς το τελευταίο, σε μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό πως το επόμενο νησί με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα θα είναι ο Πόρος, μέσω μίας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Mazdar, παρουσία μάλιστα και του προέδρου της COP, Αλ-Τζαμπέρ (μετά την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο).

Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ. Επί τάπητος τέθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις και τα ενεργειακά.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, ούτως ή άλλως, διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή αλλά και σε επίπεδο Νατοϊκου χάρτη, στη σκιά και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ενώ κομβικής σημασίας είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός IBG.

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι το αποτύπωμα που έχουν οι «πράσινες» πολιτικές στους πολίτες. Το ανέφερε στο Bloomberg όταν μίλησε για τα «χειροπιαστά οφέλη» που πρέπει να έχουν οι πολίτες από την «πράσινη» μετάβαση. Το επισημαίνει διαρκώς και στους κόλπους της ΕΕ, όπου η Ελλάδα πρωτοστατεί στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων. Ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όσο και ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.

Πηγή:Ertnews

Πηγή

www.real.gr

Next Post