Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα «στρατόπεδα» να απλώνουν την στρατηγική τους τόσο σε επίπεδο υποψηφιοτήτων, όσο και για την πορεία προς το συνέδριο. Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, είναι να κατατεθούν οι υποψηφιότητας έως τις 24 Οκτωβρίου και να γίνουν οι εκλογές στις 24 Νοεμβρίου.
Με φόντο το δύσβατο όπως διαμορφώνεται από τη σύγκρουση ανάμεσα στη νέα εσωκομματική πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί στην πρόσφατη πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και την πλευρά του τέως προέδρου, μονοπάτι που οδηγεί στην εσωκομματική κάλπη, ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να καθοριστεί άμεσα οδικός χάρτης για τις νέες εσωκομματικές εκλογές.
Κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου, διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου από την 1 έως τις 3 Νοεμβρίου για έγκριση, κατατίθενται αυτές οι προτάσεις, αλλά και κείμενο πολιτικής απόφασης. Η δε εκλογή προέδρου σύμφωνα με την εισήγηση της κεντρικής επιτροπής θα διεξαχθεί Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου. Οι σύνεδροι θα εκλεγούν 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, το ένα τεσσαρακοστό επί των εγγεγραμμένων μελών.
Κατά πολλούς κομβικό σημείο είναι ότι σε απόσπασμα της εισήγησης αναφέρεται: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., της διατάξεις του καταστατικού και της αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η αναφορά “κλειδώνει” τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς όπως λένε εφόσον θέσει υποψηφιότητα αυτό θα σημαίνει ότι θα αποδέχεται τις αποφάσεις των οργάνων και δεν θα μπορεί να τις αμφισβητήσει.
Σε σχέση με τις τοποθετήσεις έως τώρα:
Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι θα πρέπει να τεθεί στο έκτακτο συνέδριο και το καταστατικό του κόμματος, επί της ουσίας προκειμένου αυτό να ανασχέσει ενδεχόμενες αρνητικές μελλοντικές εξελίξεις: «Πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά».
Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος όπως όλα δείχνουν προετοιμάζεται για να ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα την υποψηφιότητα του, βρίσκεται σήμερα στην Άρτα την ιδιαίτερη πατρίδα της Όλγας Γεροβασίλη.
Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας, έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter η Όλγα Γεροβασίλη συμπληρώνοντας πάντως ότι “στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι”. Σε δημοσιογράφους μάλιστα έλεγε: «Μα πόσο πια φοβάται την Άρτα και εμένα»;
Να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία εκλογής προέδρου και η συνεδριακή διαδικασία, ήταν η πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη από την πλευρά δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη.
Προτείνει 5 και 6 Οκτωβρίου έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και ο δεύτερος στις 9 Νοεμβρίου.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει: «Ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής».
Από την πλευρά των 100 που είχαν υπογράψει την πρόταση μορφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε στις σφοδρές κατηγορίες που είχε εξαπολύσει ή πλευρά του τέως προέδρου: «Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα».
Να σημειωθεί ότι η κυρία Τζάκρη και ο κύριος Ραγκούσης τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με αφορμή αναφορές περί μπούλινγκ και έχουν και οι δύο προαναγγείλει προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την ψηφοφορία επί του κειμένου πολιτικής απόφασης κλειδώνοντας τον οδικό χάρτη προς την εκλογή προέδρου.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση» τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφίσθηκε η πρόταση μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα “μαύρα ταμεία”, για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής. Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας».
Πρόσθεσε ότι «μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κ.Ε. ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως “κουκουλοφόροι”, “πραξικοπηματίες”, “εκτροπές” κ.ά., καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του με την κεντρική εισήγηση όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο, «καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track, ούτε αργόσυρτες».
Ο Σωκράτης Φάμελλος
«Ενότητα και υπέρβαση εαυτών» ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει το κλίμα αμφισβήτησης των αξιών της Αριστεράς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την ηγεσία Κασσελάκη και ζήτησε πολιτικό σχεδιασμό, για να κάνει το κόμμα επανεκκίνηση. «Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα», είπε ο κ. Φάμελλος.
«Οφείλω να στηλιτεύσω το χθεσινό νέο φαινόμενο, τη διαρροή προβοκατόρικων και κακόβουλων δημοσιευμάτων, με στοιχεία μέσα από τα γραφεία μας, όπως έγινε στην περίπτωση του Κώστα Ζαχαριάδη με καθαρά πολιτικά υπονοούμενα χωρίς καμία υπόσταση. Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει κανείς τη στόχευση.
Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, προς όλους και όλες αλλά και μεταξύ μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον οποίο αναφέρομαι, των ιδανικών και των αξιών της αριστεράς και της συμπερίληψης, είναι απαραίτητος πολιτικός φορέας για την ελληνική κοινωνία. Είναι απαραίτητος και για να ασκήσει ουσιαστική και αδέσμευτη αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, αλλά και για να αποτελέσει τον πυρήνα της προοδευτικής αντεπίθεσης με στόχο μία προοδευτική Κυβέρνηση. Το κόμμα μας όμως είναι απαραίτητο και για να προστατεύει και να αναπαράγει τις αριστερές, προοδευτικές ιδέες και αξίες», είπε και συνέχισε με επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη:
«Είναι και απαράδεκτοι και καταδικαστέοι οι χαρακτηρισμοί των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», δείγματα μίας άλλης κουλτούρας και νοοτροπίας εκ μέρους του. Θεωρώ όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής. Οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση.
Ο αποκεφαλισμός του προεδρείου της ΚΟ χωρίς εισήγηση της ΠΓ και χωρίς καμία αιτιολογία ή έλλειμα, και η προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών μας με την πρόταση καταστατικών ρυθμίσεων -που ευτυχώς απορρίφθηκαν στην επιτροπή καταστατικού- απέδειξαν την απόσταση του πρώην προέδρου από τις ιδέες μας αλλά και από τα χαρακτηριστικά του κόμματός μας.
Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο.
Δεν είναι μόνο ότι οι επιλογές του και η πρακτική του δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας. Αυτό είναι το μείζον σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι οι επιλογές του πρώην προέδρου ήταν σε αντίθεση με τις αξίες της αριστεράς και με τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Οφείλουμε να διατυπώσουμε σήμερα τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να ξεπεράσουμε και τους δύσκολους μήνες που πέρασαν και το στίγμα της μομφής. Και να ξεπεράσουμε, με δημοκρατικούς όρους, την τοξικότητα που καλλιεργείται.
Η επανεκκίνηση του κόμματός μας απαιτεί έναν ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστο, σοβαρό, δυναμικό για να τον εμπιστευτεί η κοινωνία και να μπορέσει να στηρίξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών, να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο ανατρέποντας τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη», είπε ο κ. Φάμελλος.
Αλλαγή ρότας ζήτησε η Ράνια Σβίγκου
«Μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες η Ράνια Σβίγκου στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Η Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος τόνισε ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της» και ΕΊΠΕ πως η συζήτηση πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική.
Ειδικότερα ανέφερε κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε καθημερινή φθορά. Η ακρίβεια, η κερδοσκοπία αλλά και η απογοήτευση αυξάνονται ραγδαία. Δεν προτείνει ούτε ένα μέτρο ανακούφισης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όπως αποδείχτηκε και στη ΔΕΘ». Πρόσθεσε ότι «αντί να δίνουμε με πειστικότητα τις δικές μας απαντήσεις, αντί να μεταφέρουμε στην κοινωνία τις εφικτές και κοινωνικά δίκαιες λύσεις που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ για το ιδιωτικό χρέος, την καλπάζουσα στεγαστική κρίση, αποδειχτήκαμε κατώτεροι των αναγκών της κοινωνίας. Αντί να οδηγούμε τις πολιτικές εξελίξεις, καταλήξαμε στο σημείο η αξιοπιστία μας να έχει λαβωθεί».
«Επειγόντως, πρέπει να αλλάξουμε ρότα», «όλοι και όλες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Πρέπει να κλείσουμε τη ρωγμή που ανοίχθηκε μεταξύ του κόμματος και του προοδευτικού κόσμου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το οφείλουμε στον προοδευτικό κόσμο», που «μας ανέθεσε τη βαριά ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και που παρά την εικόνα μας, παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, παρά την ατέρμονη εσωστρέφειά μας, περιμένει ακόμα πολλά από εμάς». «Γνωρίζετε τη θέση μου που εξέφρασα επί του διαδικαστικού, στην τελευταία συνεδρίαση. Ήταν όμως μια απόφαση δημοκρατική, απολύτως σύμφωνη με τις Καταστατικές μας διατάξεις. Το αποτέλεσμά της ήταν ξεκάθαρο, και οι επιπτώσεις της αυτονόητες», είπε.
Ζήτησε «να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα, αλλά και το μέγιστο συλλογικό πνεύμα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό μας». «Να προχωρήσουμε», είπε, «σε έκτακτο συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ, με συντεταγμένο τρόπο, με δημοκρατία και με συλλογικές αποφάσεις. Τιμώντας τον ρόλο μας, και με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Με ενότητα και συντροφικότητα». Σημείωσε ότι «εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί» και πως «αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου».
Η πρότασηΠολάκη για επίσπευση των διαδικασιών
Την διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και ΚΕ, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση του οργάνου, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μην παρατείνεται η σημερινή εσωκομματική κατάσταση.
Ο κ. Πολάκης, που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημεία της τοποθέτησης του, προτείνει το εξής χρονοδιάγραμμα:
«1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)
2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων.
3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για πρόεδρο
4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για πρόεδρο».
Επιπλέον, κάλεσε «τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος». Τόνισε ότι προσωπικά δεν θα εκλάβει πιθανή εκλογή του ως εν λευκώ εξουσιοδότηση για να φέρει καταστατικές αλλαγές. «Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε».
Είπε ότι η σοβαρότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος και υποστήριξε ότι «θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές στην εκφώνηση του προγράμματος μας». Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα να λες μειώνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλο να λες επιστρέφω στα 9 δολάρια από τα 25 το κέρδος ανά βαρέλι, είναι άλλο πράγμα να λες ρυθμίζω το target model και άλλο να λες όριο στην τιμή της χονδρικής του ρεύματος από τη ΔΕΗ που την επαναφέρουμε σε δημόσιο έλεγχο, είναι άλλο πράγμα να λες θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια και άλλο θα μπει διατίμηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης». Σχολίασε πως «το ένα είναι σύγκρουση με τη διαπλοκή με συγκεκριμένο τρόπο που αναιρεί τα υπερκέρδη και κάνει αναδιανομή υπέρ των φτωχών και το άλλο είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».
Η πρόταση Σπίρτζη για διαφάνεια
Γραπτή πρόταση για την ενίσχυση της διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε, η πρόταση έχει νόημα ώστε να μην επαναληφθούν οι τραυματικές εικόνες, περί αναφορών και υπονοουμένων για μαύρα ταμεία.
Ολόκληρη η πρόταση του πρώην υπουργού του κόμματος αναφέρει:
«Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε.
Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο.
Στο πλαίσιο αυτό, προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» και άλλα καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.»
Πηγή
www.enikos.gr