Το παρασκήνιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάτεψε την τράπουλα στο κυβερνητικό σχήμα προχωρώντας σε μικρές μεν αλλά σημαντικές δε αλλαγές, αφού πρόκειται για υπουργεία πρώτης γραμμής όπως αυτό του Προστασίας του Πολίτη.

Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα για τομείς όπου υπήρχαν καθυστερήσεις ή είχαν εντοπιστεί αρρυθμίες και έτσι μετά από έξι μήνες προχώρησε σε χειρουργικές κινήσεις. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Ετσι η ηγετική ομάδα έκρινε πως χρειάζονταν αλλαγες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφού υπήρχε δυσαρέσκεια σε μια σειρά από ζητήματα όπως με τους χούλιγκαν από την Κροατία που ήρθαν στην Αθήνα ή τα επεισόδια στου Ρεντη ενώ ανέμενε καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Μάλιστα αποφασίστηκε να αλλάξει όλη η πολιτική ηγεσία και πέρα από τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αποχώρησε και ο πρώην, πλέον, υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος.

Στην Κατεχάκη επέστρεψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. που έχει μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και στην θέση του στο υπουργείο Υγείας μετακινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει ξαναπεράσει από το ίδιο υπουργείο και μπορεί να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Μετά την ανακοίνωση του “μινι” ανασχηματισμού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν:

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος. Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου. Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί».

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει στις 6 το απόγευμα.

Πηγή

www.real.gr

Next Post