Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική παρέλειψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να στείλουν στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), χιλιάδες εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν σε άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε καθυστερημένα η ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ, που αφορούσε τα πεπραγμένα της του 2022. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, από την έκθεση, προκύπτει ότι συνολικά περίπου 6.000 διατάξεις για άρση απορρήτου, εστάλησαν καθυστερημένα από την Αντιτρομοκρατική στην Αρχή και περίπου 705 τέτοιες διατάξεις, στάλθηκαν καθυστερημένα από την ΕΥΠ προς την Αρχή.
Σημειώνεται πως κι άλλες χρονιές στέλνονταν καθυστερημένα, αλλά, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, ποτέ ένας τόσο μεγάλος αριθμός. «Από τις διατάξεις της ΕΥΠ αρκετές αφορούν επαναληπτικές. Δηλαδή είναι 2 μήνες και 2 μήνες. Την δεύτερη φορά που ανανεώνεται αυτή η διάταξη, πρέπει να υπάρχει σαφής αιτιολόγηση, γιατί ζητείται η ανανέωση της άρσης του απορρήτου. Επίσης, μόνο 31 περιπτώσεις είχαμε απόρριψη του αιτήματος της ΕΥΠ, από την εισαγγελέα, ποσοστό που κρίνεται εξαιρετικά μικρό από την ομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ζητάει τουλάχιστον το 25% των περιπτώσεων να αφορά απορρίψεις αιτημάτων από τις υπηρεσίες» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Τι αναφέρει ο Ράμμος
Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, στον πρόλογο της έκθεσης πεπραγμένων κάνει λόγο για «δυσκολίες» και αναφέρεται στις αντιδράσεις εκείνων, «οι οποίοι για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών».
Και συνεχίζει:
«Αντιδράσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Αναφέρομαι ακόμη και σε αντιδράσεις στον ευρύτερο δημόσιο χώρο που έλαβαν την μορφή συκοφαντικών, δυσφημιστικών και υβριστικών σχολίων και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο εις βάρος του υπογράφοντος και άλλων μελών της Ολομέλειας της Αρχής. Φάνηκε δυστυχώς για μια ακόμη φορά πως το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και μια σημαντική μερίδα των ΜΜΕ δεν έχουν κατανοήσει και μάλλον αρνούνται να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή (και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη), σε τι χρησιμεύει, για ποιο λόγο υπάρχει και κυρίως τι σημαίνει να δρα ανεξάρτητα. Διαχρονικά, δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να θεωρεί ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές εκπληρώνουν τον ρόλο τους, μόνο όταν δεν ενοχλούν και δεν ασκούν κριτική στην εξουσία και δεν αμφισβητούν τις επιλογές της. Όταν, όμως, εκπληρώσουν τον συνταγματικό τους ρόλο που είναι να λειτουργούν ως αντίβαρα εξουσίας, τότε υφίστανται μια ολόκληρη σειρά από ανοίκειες επιθέσεις, όπως έδειξαν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο οι πιο πάνω επιθέσεις κατά της ΑΔΑΕ και του υπογράφοντος τον παρόντα πρόλογο Προέδρου της. Μοιάζει, θα έλεγε κανείς, εντελώς ανώριμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αποδεχθεί τον θεσμό αυτό· θεσμό τον οποίον, όμως, έχουν υιοθετήσει όλες οι ώριμες και προηγμένες δημοκρατίες του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στον οποίο θέλουμε να ανήκει η χώρα μας».
«[…] Ευτυχώς η ΑΔΑΕ κατάφερε να αγνοήσει τις αντιδράσεις αυτές και να “σταθεί όρθια”. Πράττοντας αποφασιστικά και όσο πιο καλά μπορούσε, μέσα σε αυτό το εξόχως αρνητικό κλίμα, το συνταγματικό της καθήκον, που δεν είναι άλλο από το να διασφαλίζει το “απολύτως” κατά το ίδιο το Σύνταγμα και τόσο ευαίσθητο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών. Την πιο μύχια πτυχή της ιδιωτικότητας όλων μας, που τόσο απειλείται την εποχή μας, είτε από τις ανεξέλεγκτες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί, είτε από μια πιθανή καταχρηστική και επεκτατική επίκληση των κινδύνων στον τομέα της εθνικής ασφάλειας. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάπτυξη για να κατανοήσει κάποιος σε τι δυνατότητες εκβιασμών ανοίγει ο δρόμος όταν περιέλθουν παράνομα σε σκοτεινά και ανέλεγκτα κέντρα πληροφορίες· αυτή η μύχια και πολύτιμη για κάθε έναν από εμάς πτυχή της ιδιωτικότητάς μας».
«[…] Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έγιναν τέλεια από την ΑΔΑΕ. […] Η μεγαλύτερη αδυναμία, κατά την εκτίμηση του υπογράφοντος, είναι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που έπονται των σχετικών ελέγχων. Καθυστερήσεις που δεν οφείλονται μόνο στο ολιγάνθρωπο της Αρχής, αλλά και σε γραφειοκρατικές δημοσιοϋπαλληλικού τύπου αγκυλώσεις στη λειτουργία της, οι οποίες αλλάζουν μεν, αλλά τούτο γίνεται με βραδύτητα και λόγω εσωτερικών αντιστάσεων που οφείλονται σε συνήθειες πολλών ετών».
Το σχόλιο Μαρινάκη
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, διαβάζουμε πως ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική απέκρυψαν αρκετές χιλιάδες άρσης απορρήτου για το 2021. Και στα λόγια του Προέδρου, του κ. Ράμμου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες το να πράξει το καθήκον της, αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης. Μιλάει για το 2021. Γιατί συνέβη αυτό; Ξέρουμε ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ακόμη αρμόδιο γι’ αυτό. Και αν έχετε μία απάντηση για τα λόγια του Προέδρου», ήταν η ερώτηση που δέχθηκε.
«Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτά τα οποία λέει ο οποιοσδήποτε ισχύουν, ούτε μπορώ να ελέγξω την αξιοπιστία όλων αυτών, χωρίς να είναι προσωπική απάντηση σε κανέναν, σε καμία περίπτωση. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, δεν είμαι δικαστική Αρχή. Είναι μία υπόθεση, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, με όλα τα σκέλη που μπορεί να έχει. Περιμένουμε τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και εδώ θα είμαστε να τα σχολιάσουμε», τόνισε ο κ. Μαρινάκης
ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μαρινάκης αν δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει τον Πρωθυπουργό, αυτός ξέρει …
Ανακοίνωση για την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Είναι αδιανόητο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, να αποφεύγει να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για τη νέα αποκάλυψη της ΑΔΑΕ ότι η ΕΥΠ απέκρυψε παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το έτος 2022 η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρέλειψαν για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα να αποστείλουν στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών αθροιστικά 6.705 εισαγγελικές διατάξεις, που αφορούσαν σε άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας κυρίως για το 2021. Αποτέλεσμα της απόκρυψης ήταν να μην μπορεί η αρχή να κάνει τον οποιοδήποτε έλεγχο. Στις παρακολουθήσεις η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει αξιοζήλευτες επιδόσεις, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δηλώνει ότι δεν είναι δικαστική αρχή και δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε την εποπτεία της ΕΥΠ το επίμαχο διάστημα. Αυτός ξέρει …».
Πηγή
www.enikos.gr