• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, 19:55
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Πολιτική

Όταν αρνήθηκα την διοίκηση που ήθελε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Τράπεζα Αττικής, έστειλαν το ΣΔΟΕ στη σύζυγό μου

Από ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
13 Φεβρουαρίου 2026
στα Πολιτική
Share on FacebookShare on Twitter


Σε σημαντικές αποκαλύψεις ως προς τη ρήξη που είχε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής, προχώρησε σε συνέντευξη του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνέντευξη δόθηκε στην “Ομάδα Αλήθειας” και ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση για το τι είχε συμβεί με την Τράπεζα Αττικής, ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι αρχικά υπήρξε μια καλή περίοδος συνεννόησης. Ανέφερε, «περάσαμε μια καλή περίοδο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον κύριο Τσίπρα, χάρη και στις προσπάθειες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη. Μην ξεχνάτε ότι τον Χουλιαράκη τον έχω σύμβουλο σήμερα. Δεν ξεχνώ. Θυμάμαι όμως πότε ξεκίνησε πάλι η καταιγίδα».

Στη συνέχεια περιέγραψε τη διαφωνία για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής. «Διαφωνήσαμε για το τι έπρεπε να γίνει με την Τράπεζα Αττικής. Εμείς διαπιστώσαμε ότι στην Τράπεζα Αττικής γίνονταν περίεργα πράγματα σε ό,τι αφορά τον δανεισμό. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ξηλώσουμε την τότε διοίκηση, όπως κάθε επόπτης έχει δικαίωμα να κάνει, αφαιρώντας το “fit and proper”, διότι υποπτευόμασταν ότι γίνονταν ακατάλληλες χορηγήσεις δανείων», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση για την αναζήτηση νέας διοίκησης, δεδομένου ότι βασικός μέτοχος μέσω ΙΚΑ ήταν το Δημόσιο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε τον εποπτικό ρόλο. «Έβαλα εγώ έναν εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός έναν εκπρόσωπο, ο κύριος Δραγασάκης έναν εκπρόσωπο. Σφίξαμε τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

«Άλλα συμφωνήσαμε και άλλα ανακοινώθηκαν»

Ωστόσο, όπως περιέγραψε, αργότερα διαπίστωσε ότι είχαν τοποθετηθεί άλλα πρόσωπα από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί.

«Αναθέσαμε σε headhunter να μας βρει διοίκηση. Βρέθηκε, συμφωνήσαμε. Θυμάμαι ότι πήρα το αεροπλάνο για Φρανκφούρτη. Μόλις προσγειώθηκα και άνοιξα το κινητό μου, είδα στα sites ότι αναλαμβάνουν τη διοίκηση δύο άτομα άσχετα με όσα είχαμε συμφωνήσει».

Επικοινώνησε με τους Τσακαλώτο και Δραγασάκη, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, δήλωσαν άγνοια. Στη συνέχεια μίλησε με τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος του ανέφερε ότι υπήρξε διαφωνία με τα αρχικά πρόσωπα. Ο κ. Στουρνάρας τότε του επεσήμανε ότι τα νέα ονόματα δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά, καθώς στο παρελθόν τους είχε αφαιρεθεί το «fit and proper», γεγονός που, όπως τόνισε, δεν επέτρεπε στην Τράπεζα της Ελλάδος να τα εγκρίνει.

Την επόμενη ημέρα, έγινε έλεγχος στο γραφείο της συζύγου του από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία.

«Στις 9 το πρωί με πήρε τηλέφωνο η σύζυγός μου και μου είπε: “Έχει έρθει όλο το κράτος στο γραφείο μου ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία”. Κατάλαβα ότι δεν ήταν τυχαίο», ανέφερε. Αυτό έγινε ενώ συνεδρίαζε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, έβαλε τη σύζυγό του σε ανοιχτή ακρόαση. «Είμαι πεντακάθαρη. Μη διανοηθείς να κάνεις πίσω». Τελικά, όπως τόνισε, η απόφαση για την απομάκρυνση της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής προχώρησε κανονικά και «απαγορεύσαμε να δοθεί οποιοδήποτε δάνειο μέχρι να μπει νέα διοίκηση».

«Οι επιλογές μου ήταν τρεις»

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε πως είχε τρεις επιλογές: να επιμείνει, να παραιτηθεί ή να αποδεχθεί τις κυβερνητικές επιθυμίες.

«Αποφάσισα να συνεχίσω στον δρόμο της αρετής», είπε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη επιβάλλει την τήρηση του καθήκοντος, ακόμη και υπό πίεση.

Λίγες ημέρες αργότερα, όπως περιέγραψε, συμμετείχε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν μέσω δημοσιευμάτων και διεθνούς προβολής της υπόθεσης. «Μπαίνοντας στην αίθουσα, ο Μάριο Ντράγκι είπε “σηκωθείτε όρθιοι” και με χειροκρότησαν. Είπαν ότι αυτό ακριβώς σημαίνει ανεξαρτησία κεντρικού τραπεζίτη», σημείωσε.

Κλείνοντας, σχολίασε ότι «όταν έρθει η ώρα, πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις τη θέση που κατέχεις».





Πηγή

www.enikos.gr

Previous Post

Γαλλία: Σοκ από την αποκάλυψη για 2 βρέφη που βρέθηκαν σε καταψύκτη

Next Post

Κρουζ Μπέκαμ: Ελπίζει να φέρει «χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων» με τη μουσική του

Next Post

Κρουζ Μπέκαμ: Ελπίζει να φέρει «χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων» με τη μουσική του

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.