Τα ξίφη τους για την οικονομία και τα εθνικά θέματα διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής στην Α’ Αθήνας της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, και ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.
«Θεωρώ ότι η οικονομία είναι το ζητούμενο της επόμενης τετραετίας. Από το 2010 έως το 2019 ήμασταν διεθνώς κατεταγμένοι στην κατηγορία ‘σκουπίδια’, την κατώτερη κατηγορία που υπάρχει από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Τα τελευταία 3,5 χρόνια ανεβήκαμε 11 βαθμίδες, είμαστε μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που είναι και ο στόχος. Η οικονομία μπόρεσε και πάτησε στα πόδια της και κυρίως δημιουργήσαμε νέο πλούτο για να έχουμε καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις, καλύτερη παιδεία, περισσότερα λεφτά για την άμυνα. Το ζητούμενο στις επόμενες εκλογές είναι να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας μας» είπε αρχικά ο Άγγελος Συρίγος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι «τα στοιχεία της καθημερινότητας και των πολιτών, που ολοένα και περισσότερο βυθίζονται στα χρέη, δείχνουν ότι όχι μόνο δεν ευημερούν οι αριθμοί αλλά σίγουρα δεν ευημερούν οι άνθρωποι. Το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά κάθε μήνα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν οφειλές σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, funds και δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν γιατί το πλαίσιο της κυβέρνησης, όπως βεβαίως και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζονται από πλήρη και παταγώδη αποτυχία. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια συνεχίζει να διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την προστασία της Α’ κατοικίας, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι «την πρώτη κατοικία ξέρουμε καλά ότι την προστάτευσε μόνο το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 3869/2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα». Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κατήργησε την προστασία της Α’ κατοικίας του νόμου Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά άνοιξε διάπλατα την πόρτα των funds το 2016 και έδωσε την δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί». «Ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάτι ουσιαστικό, έφερε έναν πτωχευτικό κώδικα και έναν εξωδικαστικό με ελάχιστες ρυθμίσεις και αφήνουν τον χρόνο να περνάει. Το ιδιωτικό χρέος είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Άγγελος Συρίγος έκανε δύο παρατηρήσεις: «Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καθολική αναστολή πλειστηριασμών μέχρι την εφαρμογή των προτάσεών του, αυτό σημαίνει ότι καμία τράπεζα μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία δεν θα δώσει νέο δάνειο, γιατί δεν θα υπάρχει εξασφάλιση. Δεύτερον, ξαναμπαίνουμε πάλι στην λογική της μη συνέπειας στους δανειολήπτες». «Ο νόμος Κατσέλη δημιούργησε τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε ότι «είναι ένας νόμος που καλό είναι να μην τον αναφέρουμε, διότι διέλυσε εν πολλοίς το θέμα των δανείων στη χώρα».
Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και την «επίθεση φιλίας» από πλευράς της Τουρκίας, ο Άγγελος Συρίγος τόνισε ότι «εκείνο το οποίο σημειώνουμε είναι ότι από τις 14-15 Φεβρουαρίου και μετά πρακτικώς έχουν εκμηδενιστεί οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, το οποίο έχουμε να το δούμε από το ’99. 24 χρόνια είχαμε να δούμε μία τέτοια πρακτική από πλευράς Τουρκίας». Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου «θα έχουμε σχετική ηρεμία, αν θα συνεχιστεί εξαρτάται από τον Ερντογάν. Μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν ήταν εκείνος ο οποίος επέλεξε να οξύνει επί μήνες με φράσεις όπως ‘θα έρθουμε ένα βράδυ’». «Φοβούμαι ότι οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν απίστευτα πολύ και το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία έτσι όπως λειτουργεί ως κράτος να κρατηθεί πίσω από πάγιες θέσεις της, γι’ αυτό κρατώ μικρό καλάθι για το τι μπορεί να γίνει», συμπλήρωσε.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως «μακάρι η τωρινή κατάσταση να ήταν μία μόνιμη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ωστόσο, ανέφερε: «Φοβάμαι ότι είναι παροδική αυτή η αλλαγή στάσης της Τουρκίας λόγω των εσωτερικών ζητημάτων και των οικονομικών θεμάτων και ενόψει των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ορθώς είναι μία χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, η οποία είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, είναι όμως μία χώρα που πρέπει από τη μία να λέει ότι δεν διεκδικεί κάτι, αλλά να διασαφηνίζει σε εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους στο ΝΑΤΟ ότι δεν παραχωρεί και τίποτα».
Πηγή
www.enikos.gr