Κύριε Δήμαρχε,
Δίπλα στο περιαστικό δάσος της Κυανής Ακτής και κάτω από το εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο ιστορικό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, υπάρχει όπως γνωρίζετε, περιφραγμένη δημοτική έκταση με την ονομασία «Βοτανικός Κήπος». Ο χώρος για αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο χρησιμοποιείτο από το Υπουργείου Γεωργίας ως δασικό φυτώριο, γι αυτό και ή ύπαρξη σε αυτόν μεγάλου αρδευτικού πηγαδιού (στέρνα), δεξαμενής αποθήκευσης νερού δίπλα στο πηγάδι και μηχανοκίνητου ανεμόμυλου που χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού.
Ένας ακόμα χώρος με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη που πεθαίνει και ανασταίνεται ανά διαστήματα.
Μετά την παύση της λειτουργίας του (κακώς )ως δασικό φυτώριο που τροφοδοτούσε ΔΩΡΕΑΝ με πράσινο κοινοτικούς, δημοτικούς και κρατικούς χώρους και την εγκατάλειψη του διαμορφώθηκε επί δημαχίας Ν. Γιαννούλη σε ένα μικρό δημοτικό κήπο.
Μέχρι σήμερα άλλοι δήμαρχοι φρόντιζαν για τη συντήρηση του, άλλοι για την απαξίωση του.
Προ ημερών ο χώρος καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε από ομάδα πολιτών και εμείς επαινούμε την πρωτοβουλία από όπου και αν προήλθε.
Ο εθελοντισμός είναι ο πιο υγιής τρόπος προσφοράς, αρκεί να μην έχει κίνητρα ιδιοτέλειας και συναλλαγής και να αυθαιρετεί σε βάρος της νομιμότητας.
Με την ευκαιρία αυτής της αναζωογόνησης ξανά του « Βοτανικού Κήπου» επανερχόμαστε σε παλαιότερη πρόταση μας, που νομίζουμε ότι προσεγγίζει και τις δικές σας προθέσεις για την αναβάθμιση του κήπου σε χώρο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, με αντικείμενο τη ΦΥΣΗ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Πιο συγκεκριμένα,προτείνουμε τη δημιουργία στο χώρο μικρών λαχανόκηπων και ανθόκηπων καθώς και τη φύτευση οπωροφόρων δέντρων που θα υιοθετηθούν από τις τάξεις των Δημοτικών σχολείων και με τη συνεργασία του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου, του Συλλόγου Γεωπόνων που έχουν κάνει ανάλογες και πιο εξειδικευμένες προτάσεις και τη βοήθεια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων οι μικροί συμπολίτες μας θα έχουν τη ζηλευτή ευκαιρία μιας βιωματικής επαφής και εκπαίδευσης με τη φύση και τον πλούτο της.
Ίσως η υλοποίηση αυτής της ιδέας να διεκδικεί και πανελλήνια πρωτιά και θα αγκαλιαστεί, από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και αυτό του Περιβάλλοντος.
Κύριε Δήμαρχε,
Αυτή η τωρινή εικόνα του «Βοτανικού Κήπου » πρέπει να μεταφερθεί και στο παρακείμενο δασύλλιο του Αγίου Γεωργίου και της πλαζ της Κυανής Ακτής, που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν εξοργιστική εγκατάλειψη ενώ θα έπρεπε αυτή η εικόνα να είναι μόνιμη και όχι εποχιακή και να μην την διαμορφώνει η εκάστοτε διάθεση εθελοντών αλλά η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Συγχρόνως και άμεσα επιβάλλεται να ξεκινήσει μια συζήτηση και συγκέντρωση των κατά καιρούς κατατεθειμένων προτάσεων για τη σύνταξη μιας οριστικής μελέτης διαμόρφωσης και αξιοποίησης της απαράμιλλης Κυανής Ακτής, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας της, μένοντας μακριά από τη λογική για το χώρο ότι «ο καλός μύλος τα αλέθει όλα ».
Όσο για το« αμπαλί »αυτό το ψυχαγωγικό και αγωνιστικό παιχνίδι με παράδοση πολλών ετών για την πόλη μας, οπωσδήποτε θέλει την έμπρακτη συμπαράσταση του Δήμου όπως και όλα τα άλλα αγωνιστικά αθλήματα που καλλιεργούνται στην πόλη μας και οι εθελοντικές διοικήσεις βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία τους.
Πιστεύουμε ότι το «αμπαλί» για τη στήριξη του και διάδοση του στην πόλη μας και με μελλοντική προοπτική αναγνώρισης του ως Ολυμπιακό Άθλημα, χρειάζεται μόνιμες και με τις προδιαγραφές που ορίζουν οι κανονισμοί εγκαταστάσεις .Οι πρόχειρες και περιστασιακά χρησιμοποιούμενες «εγκαταστάσεις»στο δασύλλιο της Κυανής Ακτής μάλλον κρατούν το «παιχνίδι» σε μια στασιμότητα παρά το αναβαθμίζουν και η παραμονή τους εκεί με προϋποθέσεις μπορεί να συζητηθεί.
Προτείνουμε να εξεταστεί η δημιουργία των παραπάνω εγκαταστάσεων μόνιμων και νόμιμων στο βόρειο τμήμα του Δημοτικού Σταδίου που είναι μία έκταση ανενεργή αλλά ικανοποιητική να συμπεριλάβει αρκετά γήπεδα του παιχνιδιού και υποστηριχτικά χώρους αποδυτηρίων, υγιεινής και αποθηκευτικούς με κοινές παροχές ρεύματος και νερού. Η τοποθέτηση πτυσσόμενων κερκίδων και το πράσινο των δέντρων με τη χρωματική πανδαισία και ευωδιά παρτεριών με λουλούδια, αναπόσπαστο κομμάτι των εγκαταστάσεων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις όχι μόνο ανάπτυξης του αμπαλί, αλλά και φιλοξενίας σε αυτές πανελλήνιων και διεθνών συναντήσεων.
Κύριε Δήμαρχε,
Η ταυτότητα της πόλης μας είναι πολύ κατώτερη των χαρισμάτων της, γιατί χρόνια τώρα απουσιάζει για αυτή ο σχεδιασμός και ο τόπος είναι αυτός που τον καθορίζει.
Είναι η ευκαιρία σας να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας διαφορετικά αφήστε τον καθένα να υλοποιεί το δικό του προσωπικό σχεδιασμό στο ταλαίπωρο σώμα της πόλης.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Λογοθέτης
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ελένη Μίχα