Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και μαζί με την
προσμονή μας για τις άγιες αυτές μέρες, αυξάνεται συνάμα και η διάθεση μας για
χαλάρωση, ξεκούραση, διακοπές και φυσικά φαγητό.
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κουλουράκια, και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα
κυκλοφορούν στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας και τα σχολεία αυτές τις γιορτινές
ημέρες.
Είναι λοιπόν θεμιτό να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένα απλά διατροφικά βήματα, έτσι
ώστε να απολαύσουμε τα καλούδια των Χριστουγεννιάτικων εορτών, χωρίς να τραβήξει η
ζυγαριά μας την ανηφόρα. Τα βήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της
Μεσογειακής Διατροφής, δίνοντας έμφαση σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες και λιπαρά.
Αποφύγουμε να έχουμε πειρασμούς εμφανείς σε όλο το σπίτι(π.χ. πιατέλες με
κουραμπιέδες, μπολ με σοκολατάκια ή γλυκά).
Αποφεύγουμε τις καταχρήσεις σε σχέση με γλυκά, αλκοόλ, σνακ. Προσπαθούμε να
κρατήσουμε ισορροπία και δοκιμάσουμε μόνο όσα πραγματικά « αξίζει» να δοκιμάσουμε.
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτα, τα καταναλώνουμε με μέτρο. Προσπαθούμε
να τα φτιάξουμε μόνοι μας, με συνταγές που βασίζονται σε πιο ποιοτικά, διαιτητικά υλικά
και όχι βασισμένα στη λευκή ζάχαρη και λευκά άλευρα.
Αποφεύγουμε τις υπερβολές σε σχέση με τη ποσότητα φαγητών. Σταματάμε μόλις
καταλάβουμε ότι χορτάσαμε.
Λίγο πριν το γεύμα είναι καλό να καταναλώσουμε ένα ή δυο ποτήρια νερό. Το νερό μαζί με
τις φυτικές ίνες από τη σαλάτα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.
Σε περίπτωση που είμαστε οι οικοδεσπότες, τότε μπορούμε να βάλουμε στο γιορτινό
τραπέζι άφθονες σαλάτες με διάφορα χρωματιστά λαχανικά όπως σγουρό λάχανο,
τοματίνια, πιπεριές, λίγους ξηρούς καρπούς και προτιμάμε σος με βάση το ελαιόλαδο, το
βαλσάμικο ξίδι ή τη μουστάρδα.
Παραμένουμε δραστήριοι και τη περίοδο των διακοπών. Συνεχίζουμε όποια φυσική
δραστηριότητα κάναμε όλη τη χρονιά.
Η αγάπη μας προς τα τρόφιμα και τη διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά και να μας
μας κάνει να δώσουμε περισσότερο χρόνο και φροντίδα στο ποια τροφή καταναλώνουμε.
Ιδίως όταν επιλέγουμε τρόφιμα ή συνταγές, με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως
λιγότερο επεξεργασμένα συστατικά και καλύτερη διατροφική ποιότητά.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους καλές γιορτές με υγεία, ευτυχία και πολλά χαμόγελα!
O Βαγγέλης Κίτσος, είvαι Διαιτολόγος , Διατροφολόγος απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Πρέβεζα, Λεωφόρος Ιωαννίνων 165 (κόμβος) ,
48100 Πρέβεζα τηλ +30.26820 29094 – & +30 697 3820107