Κατά γενική ομολογία, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί μέρος μιας υγιεινής
διατροφής, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά, μας προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες
που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Τα σμέουρα(Rasberries) είναι μούρα, με
αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας, καθώς μας παρέχουν πολλά αντιοξειδωτικά.
Θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα, περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες,
οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας.
Υπάρχουν 3 είδη σμέουρων με βάση το χρώμα τους, τα μαύρα, τα μοβ και τα κόκκινα που
είναι και τα πιο γνωστά. Έχουν ιδιαίτερη γεύση αφήνοντας μας μια γλυκόξινη αίσθηση μετά
την κατανάλωση τους και μπορούν να προστεθούν στην καθημερινότητα μας γιατί
ταιριάζουν στα περισσότερα γλυκά, φαγητά ακόμη και κοκτέιλ. Τα σμέουρα και ιδιαίτερα τα
κόκκινα, αποτελούν ένα σημαντικό φρούτο στη δυτική διατροφή, λόγω του υψηλού
περιεχομένου τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή
βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και φυτικών ινών.
Ας δούμε όμως γιατί αξίζει να δώσουμε στα σμέουρα μια θέση στη διατροφή μας.
Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία
μας, καθώς συνδέονται άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής του
οργανισμού, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα προώθησης του γήρατος και πολλών
εκφυλιστικών νόσων. Όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες,
όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ακτινοβολία, ο καπνός των τσιγάρων και το άγχος,
παρατηρείται υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά, αλληλεπιδρούν με τις
ελεύθερες ρίζες και τερματίζουν την αλυσίδα των αντιδράσεων πριν ακόμα καταστραφούν
τα ζωτικής σημασίας συστατικά των κυττάρων μας. Αν και το ανθρώπινο σώμα διαθέτει
διάφορα ενζυμικά συστήματα εξισορρόπησης των ελευθέρων ριζών, η βιταμίνη E, η
βιταμίνη C, το β-καροτένειο και το λυκοπένιο είναι εκείνα που βοηθούν στην αντιμετώπιση
των ελεύθερων ριζών.
Τα σμέουρα λοιπόν αποτελούν εκπληκτική πηγή αντιοξειδωτικών με υψηλή περιεκτικότητα
σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, στα σμέουρα υπάρχουν ανθοκυανίνες οι οποίες είναι
πολυφαινόλικές ενώσεις και είναι σημαντικές για την υγεία μας. Οι ανθοκυανίνες, έχει
αποδειχτεί ότι καταστέλλουν την φλεγμονή. Ωστόσο, η αντιοξειδωτική δράση τους, καθιστά
σημαντική την κυτταρική αναπαραγωγή, βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου.
Επιπλέον, τα σμέουρα είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ, που εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική
δράση και αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές, συμβάλλοντας στη
μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.
Αντικαρκινική δράση: Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα σμέουρα
συμβάλλουν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, στην προστασία από τον καρκίνο. Μελέτες
δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν την αναπαραγωγή των καρκινικών
κυττάρων. Τα σμέουρα μας παρέχουν ελλαγιταννίνες και ανθοκυανίνες. Οι ελλαγιταννίνες
και οι ανθοκυανίνες είναι φυτοχημικές ουσίες που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Καλή πηγή φυτικών ινών: Τα σμέουρα είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες μπορούν να ενισχύσουν την λειτουργία των ωφέλιμων βακτηρίων του
εντέρου μας. Αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση σε άτομα με παχυσαρκία, μεταβολικό
σύνδρομο και άλλες χρόνιες παθήσεις του εντέρου. Ένα φλιτζάνι φρέσκα σμέουρα, παρά
το μικρό τους μέγεθος, μπορεί να μας παρέχει έως και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα
σμέουρα είναι το μούρο με τις περισσότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με άλλα, όπως οι
φράουλες και τα βατόμουρα. Όταν καταναλώνουμε την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών
ινών, μειώνουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, ελέγχουμε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο
αίμα μας, προάγουμε την κίνηση του εντέρου μας και διατηρούμε το αίσθημα κορεσμού.
Χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Τα σμέουρα είναι από τα φρούτα με τη χαμηλότερη
περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Περιέχουν λιγότερο από 2,7γρ. ζάχαρης, ανά μερίδα 100γρ., σε
σύγκριση με περίπου 17 γραμμάρια ζάχαρης που περιέχονται σε ένα μικρό μήλο. Η
χαμηλή περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη, τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που
θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη ζάχαρης, όπως και για άτομα με σακχαρώδη
διαβήτη.
Ενίσχυση εγκεφαλικής λειτουργίας και μνήμης: Τα σμέουρα, όπως αναφέραμε και πιο
πάνω, βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μιας ανισορροπίας μεταξύ των
ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα μας και της ικανότητας του σώματος μας να
καταπολεμά τις βλαβερές επιπτώσεις τους. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται παράγοντας
κινδύνου σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.
Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι τα σμέουρα αποτελούν ένα «θαυματουργό» φρούτο, με πολλά
οφέλη για την υγεία μας. Τα συναντάμε σε πολλές μορφές, φρέσκα, αποξηραμένα και
κατεψυγμένα και έτσι είναι εύκολο να τα εντάξουμε στην καθημερινή διατροφή μας.
Επίσης, ο συνδυασμός των σμέουρων με τα περισσότερα τρόφιμα, τα καθιστά μια εύκολη
και γρήγορη λύση, και έτσι μπορούμε να τα απολαύσουμε σε όποια εκδοχή προτιμά ο
καθένας μας.
O Βαγγέλης Κίτσος, είvαι Διαιτολόγος , Διατροφολόγος απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Πρέβεζα, Λεωφόρος Ιωαννίνων 165 (κόμβος) ,
48100 Πρέβεζα τηλ +30.26820 29094 – & +30 697 3820107