Το νερό είναι ένα συστατικό της διατροφής μας, μεγάλης σπουδαιότητας για τη διατήρηση της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό που κυμαίνεται μεταξύ 60%(ενήλικες) έως 75% (μωρά).
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών όπως είναι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν και δε σταματούν να κινούνται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ιδρώνουν και να χάνουν περισσότερα υγρά από τον οργανισμό τους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ενυδατώνονται σωστά και να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού.
Όπως αναφέραμε πιο πάνω το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, προστατεύει τα όργανα, απομακρύνει τις τοξίνες, συμβάλλει στη διαδικασία της καλής πέψης, διατηρεί τα νεφρά σε καλή κατάσταση, ενώ συμβάλλει και στην απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός.
Η απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη νερού από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του είναι 150ml νερό ανά κιλό. Μέχρι το πρώτο χρόνο της ζωής του είναι 100ml ανά κιλό, από την ηλικία των 1 έως 6 ετών 90ml έως 65ml νερό ανά κιλό. Έτσι λοιπόν ένα παιδί 1-6 ετών που ζυγίζει 15 κιλά θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 1 λίτρο νερό την ημέρα και ένα παιδί ηλικίας 7-12 ετών και που ζυγίζει μέχρι 30 κιλά θα πρέπει να πίνει 1,8 λίτρα νερό την ημέρα.
Αν λοιπόν το παιδί μας ξεχνάει να πιει νερό ή δεν του αρέσει να πίνει πολύ νερό, μπορούμε με ορισμένους τρόπους να του αλλάξουμε συνήθειες, για να πίνει επαρκείς ποσότητες.
- Δίνουμε το σωστό παράδειγμα : Τα παιδιά ακολουθούν τις συμπεριφορές που βλέπουν γύρω τους και ειδικά τις συνήθειες των γονιών τους. Αν λοιπόν μας βλέπουν να πίνουμε εμείς συχνά νερό και να κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας ένα μπουκάλι νερό, θα αρχίσουν να μας μιμούνται. Επίσης, αν δείχνουμε ότι το απολαμβάνουμε και ότι μας προκαλεί ευχαρίστηση, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο πειστικό.
- Προσθέτουμε φρούτα μέσα στο νερό : Πολλά παιδιά δεν θέλουν να πιουν νερό, καθώς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση. Μπορούμε επομένως να προσθέσουμε μερικά κομματάκια από το αγαπημένο του φρούτο στο ποτήρι με το νερό του, ώστε να φαίνεται πιο δελεαστικό γευστικά, αλλά και οπτικά.
- Επιλέγουμε τα κατάλληλα σκεύη(ποτήρια, μπουκάλια, παγουρίνο) : Προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή του παιδιού μας, επιλέγοντας ένα μπουκάλι, ποτήρι ή παγουρίνο με έντονα σχέδια και ζωντανά χρώματα. Ειδικότερα, ένα σκεύος που έχει κάποιο σχέδιο ενός αγαπημένου ήρωα ή κινουμένου σχεδίου, θα κάνει την κατανάλωση νερού να μοιάζει με παιχνίδι. Αν βέβαια δε θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο νέο σκεύος, μπορούμε να κολλήσουμε σε αυτό που ήδη έχουμε, μερικά αυτοκόλλητα ή να ζωγραφίσουμε μαζί με το παιδί μας κάτι πάνω σε αυτό.
- Τοποθετούμε μπουκάλια με νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού : Τα περισσότερα παιδιά δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού, καθώς είναι μια συνήθεια που ξεχνούν. Φροντίζουμε λοιπόν να υπενθυμίζουμε στο παιδί μας την κατανάλωση νερού, τοποθετώντας μπουκάλια ή κανάτες με νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας. Έτσι το παιδί θα έχει πρόσβαση στο νερό αμέσως μόλις νιώσει την ανάγκη και διψάσει και θα μπορέσει να το καταναλώσει.
- O Βαγγέλης Κίτσος, είvαι Διαιτολόγος , Διατροφολόγος απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Πρέβεζα, Λεωφόρος Ιωαννίνων 165 (κόμβος) , 48100 Πρέβεζα τηλ +30.26820 29094 – & +30 697 3820107