Διανύουμε αν όχι το πιο ζεστό, ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην ιστορία μας. Όλοι
γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας, ιδιαίτερα σε τόσο
ζεστές συνθήκες. Το νερό είναι ένα συστατικό της διατροφής μας, μεγάλης σπουδαιότητας
για τη διατήρηση της ζωής. Το σώμα μας αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από νερό
που κυμαίνεται μεταξύ 60%(ενήλικες) έως 75% (μωρά).
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, βοηθάει στη
διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών
όπως είναι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αλλά και στη διατήρηση της θερμοκρασίας του.
Όταν οι ανάγκες του σώματος για νερό είναι αυξημένες, όπως την περίοδο που διανύουμε
και η θερμοκρασία είναι υψηλή, είτε όταν γυμναζόμαστε, και η ποσότητα των υγρών που
καταναλώνουμε είναι μικρή μπορεί να οδηγηθούμε σε αφυδάτωση, που είναι μια
δυσάρεστη κατάσταση.
Αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 20% της ποσότητας νερού, που χρειαζόμαστε
καθημερινά, το λαμβάνουμε από τις τροφές μας, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες
είναι εκείνες που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε σωστά ενυδατωμένοι, ακόμα και αν
δυσκολευόμαστε να πιάσουμε τον στόχο των 8 ποτηριών νερού την ημέρα.
Αγγούρι: Το αγγούρι αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό(περιεκτικότητα 95%), μας
δίνει μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Το
αγγούρι ελάχιστες θερμίδες, μόλις 8 ανά μερίδα 52 γραμμαρίων. Είτε σκέτο, είτε μέσα σε
smoothies και σούπες, θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας
ενυδατωμένο όσο καμία άλλη τροφή.
Iceberg: Ο συγκεκριμένος τύπος λάχανου δεν έχει πολύ καλή φήμη, επειδή υστερεί
θρεπτικά έναντι άλλων τύπων – ποικιλιών λάχανου. Αλλά έχει την μεγαλύτερη
περιεκτικότητα σε νερό(95,6%) από κάθε άλλο λάχανο και είναι ιδανικό για την ενυδάτωσή
μας.
Σέλινο: Το σέλινο μας παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ, καλίου και φυλλικού
οξέος, συστατικά που μας προστατεύουν από καρδιοπάθειες, ορισμένες μορφές καρκίνου
και σκελετικές παθήσεις όπως η οστεοπόρωση. Όπως όλες οι τροφές με υψηλή
περιεκτικότητα σε νερό, έτσι και το σέλινο(95,4%) μας αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και
μπορούμε να το συνδυάσουμε το με ένα υγιεινό ντιπ, όπως χούμους ή γκουακαμόλε.
Ντομάτα: Η ελληνική γη μας τις προσφέρει σε αφθονία. Μία μέτρια ντομάτα μας παρέχει
118 ml νερό, βιταμίνες Α και C και λυκοπένιο, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που
προστατεύει την καρδιά μας και έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Τέλος συμβάλλουν
σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Καρπούζι: Το καρπούζι αποτελεί τον βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων και όχι άδικα.
Μόλις ένα φλιτζάνι καρπούζι(154γρ) μας παρέχει 118 ml νερό, μόνο 46 θερμίδες, καθώς
και φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Α, λυκοπένιο και μαγνήσιο.
Φράουλες: Οι φράουλες(91% περιεκτικότητα σε νερό) είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες,
πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό
οξύ και το μαγγάνιο.
Πεπόνι κανταλούπε: Το γευστικότατο πεπόνι με το χαρακτηριστικό του χρυσαφένιο
χρώμα, μας δίνει πάνω από 118 ml νερού ανά μερίδα 177 γραμμαρίων. Μας παρέχει
επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες «συνεργάζονται» με το νερό για να μειώσουν
την όρεξη μας. Το πεπόνι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, καθώς ένα φλιτζάνι μας
παρέχει το 120% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας στη συγκεκριμένη
βιταμίνη.
Ροδάκινο: Τα ροδάκινο είναι ένα θρεπτικά πυκνό καλοκαιρινό φρούτο που μας παρέχει
βιταμίνες Α, C και Β, καθώς και κάλιο. Όταν το καταναλώνουμε με τη φλούδα του, μας
προσφέρει επίσης ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών. Ένα μέτριο ροδάκινο μας αποδίδει
μόλις 60 θερμίδες.
Κολοκυθάκια: Τα φρέσκα κολοκυθάκια λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό,
μας αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι(124γρ) μας αποδίδει μόλις 20 θερμίδες,
ενώ καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη C.
Μαρούλι: Ένα φλιτζάνι μαρούλι(72γρ) μας παρέχει σχεδόν 60 ml νερό, καθώς και 1
γραμμάριο φυτικών ινών, ενώ καλύπτει το 5% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού
μας σε φυλλικό οξύ.
Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο εξαιρετικά δημοφιλές κυρίως για την ποσότητα
βιταμίνης C που μας δίνει, είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την
καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της καρδιάς μας.
Μανιτάρια: Τα μανιτάρια αποτελούνται κατά 92% από νερό και είναι μια από τις καλύτερες
πηγές φυτικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και αρκετών αναγκαίων
μετάλλων.
Γκρέιπφρουτ: Τέλος, μισό γκρέιπφρουτ μας παρέχει περίπου 50 θερμίδες και σχεδόν
40mg βιταμίνης C. Είναι από τα πιο ενυδατικά εσπεριδοειδή. Μπορούμε να το
απολαύσουμε ως χυμό, ή να το συμπεριλάβουμε σε smoothies ή σε σαλάτες για να
ωφεληθούμε και των φυτικών του ινών.
O Βαγγέλης Κίτσος, είvαι Διαιτολόγος , Διατροφολόγος απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Πρέβεζα, Λεωφόρος Ιωαννίνων 165 (κόμβος) ,
48100 Πρέβεζα τηλ +30.26820 29094 – & +30 697 3820107