Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μας
γεμίσει με θετική ενέργεια. Οι τροφές που είναι ευεργετικές για τη διάθεση μας θεωρούνται
«εγκεφαλικές». Σε μια ψυχολογικά δύσκολη φάση για εμάς, μπορεί να είναι δύσκολο να
αντισταθούμε σε όποια ανθυγιεινή τροφή βρεθεί μπροστά μας, όμως υπάρχουν τροφές,
από διαφορετικές ομάδες τροφίμων, που προάγουν την άριστη υγεία του εγκεφάλου μας.
Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι τροφές που μας «ανεβάζουν» τη διάθεση.
Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι της
Μεσογειακής Διατροφής και η συχνή κατανάλωση τους μας οδηγεί σε βέλτιστη υγεία. Δεν
τρέφουν μόνο το σώμα μας αλλά και τον εγκέφαλο μας. Τα θρεπτικά τους συστατικά
συμβάλλουν στην ευεξία, στη γνωστική επεξεργασία και τη συναισθηματική ρύθμιση. Τα
φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν θρεπτικά οφέλη ανάλογα με το χρώμα τους. Για
παράδειγμα, τα μοβ φρούτα και λαχανικά ωφελούν σημαντικά τη γνωστική λειτουργία και
τη διάθεση μας. Τα βατόμουρα είναι ένα φρούτο που θεωρείται brain food(τροφή του
εγκεφάλου). Τα βατόμουρα εμφανίζουν γνωστικά οφέλη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της
γήρανσης, κατά τα στάδια της ανάπτυξης των παιδιών και της γνωστικής έκπτωσης.
Ορισμένα μοβ φρούτα και λαχανικά που ωφελούν τη διάθεση μας είναι τα ακόλουθα:
βακκίνια, βατόμουρα, μοβ σταφύλια, μοβ φρούτο του πάθους, δαμάσκηνα, μαύρες
σταφίδες, σύκα, μελιτζάνες, παντζάρια, μοβ λάχανο, μοβ καρότα, μοβ πατάτες και μοβ
ραπανάκι. Τέλος οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο που μειώνει τον κίνδυνο
καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και αρθρίτιδας, αλλά και βιταμίνη B, η οποία συμβάλλει στην
αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για
την υγεία του εγκεφάλου μας. Εμφανίζουν αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθούν στη
διατήρηση της γνωστικής μας ικανότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι ξηροί καρποί και οι
σπόροι, αλλά ειδικότερα τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά ζωτικής
σημασίας για μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Τα καρύδια περιέχουν μελατονίνη, η
οποία διευκολύνει τον ύπνο μας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων,
προλαμβάνει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καταπολεμά την κορτιζόλη, την ορμόνη
του στρες.
Σοκολάτα: Η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του
μαγνησίου, τα οποία προκαλούν διαστολή των αγγείων μας και συμβάλλουν στη μείωση
της αρτηριακής μας πίεσης, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Λίγη σοκολάτα με
70% περιεκτικότητα σε κακάο μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του
προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, την κατάθλιψη και την κόπωση.
Καφές: Ο καφές μας παρέχει την καφεΐνη και μια μικρή ποσότητα της είναι αρκετή για να
ανεβάσει τη διάθεση μας και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Αυτό συμβαίνει γιατί η
καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον οργανισμό μας, δύο
νευροδιαβιβαστών που μπορούν να μας ανακουφίσουν από αρνητικά συναισθήματα. Η
υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και
αϋπνίες, που φυσιολογικά επιφέρουν κακή διάθεση.
Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Από όλα τα τρόφιμα, τα ψάρια είναι ένα από τα πιο κορεσμένα τόσο με DHA
(εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ) όσο και με EPA(εικοσαπενταενικό οξύ). Είναι επίσης μια εξαιρετική
πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου μας. Ψάρια όπως
ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αντιμετωπίζουν τις εναλλαγές
τις διάθεσης μας και βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Αυγά: Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών που βοηθούν στην ανάκτηση και
διατήρηση της μυϊκής μας μάζας μετά το γυμναστήριο. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D, η
οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη
βελτίωση της διάθεσης μας και στην απώλεια βάρους. Τέλος μας παρέχουν το αμινοξύ
τυροσίνη που ευθύνεται για τη διέγερση που νιώθουμε όταν η διάθεσή μας είναι
«ανεβασμένη».
Αβοκάντο: Το αβοκάντο συμβάλλει στη ρύθμιση της σεροτονίνης, της ορμόνης της καλής
διάθεσης και καταπολεμά την κόπωση. Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά που κάνει την
επιδερμίδα μας να λάμπει και βοηθά επίσης και στην πέψη.
Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες(δημητριακά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι): Οι
υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας μας. Τρόφιμα πλούσια σε
υδατάνθρακες βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα μας, της
ορμόνης δηλαδή που συνδέεται άμεσα με τη διάθεση μας και επιφέρει στον οργανισμό
ηρεμία και χαλάρωση. Τα μακαρόνια ολικής άλεσης πιο συγκεκριμένα περιέχουν λίγα
λιπαρά και πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες που προκαλούν κορεσμό και παραγωγή
σεροτονίνης. Μια μέτρια μερίδα ζυμαρικών ολικής αλέσεως ενισχύει τις ενδορφίνες και
απελευθερώνει Βιταμίνη Β στο σώμα μας.
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακρόρεστο λιπαρό και η κατανάλωση του
σχετίζεται με αύξηση των ενδορφινών που παράγονται από τον εγκέφαλο μας, έχουν
δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που μας
προκαλούν ευεξία.
O Βαγγέλης Κίτσος, είvαι Διαιτολόγος , Διατροφολόγος απόφοιτος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Πρέβεζα, Λεωφόρος Ιωαννίνων 165 (κόμβος) ,
48100 Πρέβεζα τηλ +30.26820 29094 – & +30 697 3820107