Γιατί ανησυχεί η Άγκυρα από την απόκτηση των Rafale – Οι αντιδράσεις των τουρκικών ΜΜΕ | ενότητες, κόσμος


Εντυπωσιακές εικόνες προσέφεραν τα έξι Rafale από την ώρα που υπερίπταντο της Ακρόπολης, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έως την προσγείωσή τους στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Σύμφωνα με πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, κοινή αίσθηση στην Τουρκία είναι ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι τα γαλλικά Rafale μπορούν βραχυπρόθεσμα να αλλάξουν το status στο Αιγαίο. 

Και αυτό για δύο λόγους: πρώτον γιατί τα γαλλικά μαχητικά διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστεί και δεύτερον, οι ειδικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η παραλαβή των 24 Rafale με τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των 85 F-16 σε Viber θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα πολύ ισχυρό προβάδισμα στους αιθέρες.

Το σύνολο του κόστους των πρώτων 18 Rafale –συμπεριλαμβανομένων των οπλικών συστημάτων που φέρουν– φθάνει τα 2,32 δισ. ευρώ, ενώ των έξι νέων που αποφασίστηκε να προστεθούν στις δυνάμεις της 332 Μοίρας θα φθάσει το 1,07 δισ. ευρώ.

«Οι Τούρκοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα γεράκια της 332 με πλεονεκτήματα»

Σύμφωνα με τον υποπτέραρχο Ε.Α. της Πολεμικής Αεροπορίας, Γαβριήλ Δημητρίου, όπως αναφέρει το sigmalive, «οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν τις παραβιάσεις, αλλά θα ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ”γεράκια” της 332 Μοίρας με υπέρτερα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Μέχρι το 2023 που θα παραδοθεί όλη η μοίρα και με την αναβάθμιση των F16 και αν δεν αγοράσει νέα μαχητικά η τουρκική πλευρά το ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδος».

Ο υποπτέραρχος Ε.Α είπε ότι βεβαίως και καλύπτεται η Κύπρος από την κίνηση αυτή αλλά δεν θα πρέπει όπως είπε να τα περιμένουμε όλα από τη μητέρα πατρίδα.

«Ίσως να χρηματοδοτήσουμε αγορά αεροσκαφών ή να αποκτήσουμε τη δική μας πολεμική αεροπορία. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση και θέλουν να διατηρήσουμε φυσικούς πόρους, FIR και ΑΟΖ χρειαζόμαστε αεράμυνα και μαχητικά αεροσκάφη αλλά και πολεμική αεροπορία», κατέληξε. 

Οι αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ 

Στην άφιξη των 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην χώρα μας σήμερα αναφέρθηκε σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah. «Τα αεροσκάφη Rafale διαθέτουν προηγμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που θα δώσουν πλεονέκτημα στην αεροπορία της ενώ θα αντιμετωπίσει τον πολύ μεγαλύτερο στρατό της Τουρκίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. 

Το άρθρο της Daily Sabah καταλήγει: «Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας υπέστη οπισθοδρόμηση το 2019, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400».

Με την είδηση ασχολήθηκαν και άλλες μεγάλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Sozcu και η Milliyet, η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικές επενδύσεις της Ελλάδας στον στρατό της».

Η διαδικτυακή ειδησεογραφική πλατφόρμα Gündeme Dair Her Sey κοινοποίησε μάλιστα στη σελίδα της στο Twitter βίντεο με την πτήση των Rafale πάνω από την Τανάγρα.





Πηγή

www.real.gr

Next Post