Ταϊβάν: Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των «υπερβολικά αυξημένων» στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Κίνας | ενότητες, κόσμος


Η Ταϊβάν χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή για τις «υπερβολικά αυξημένες» στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, οι οποίες παραβιάζουν την περιφερειακή ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ Τσανγκ, μετά τη χθεσινή πτήση 56 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αριθμό κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών που πέταξαν εντός της αναφερόμενης ζώνης μέχρι σήμερα.

Η Ταϊβάν ανέφερε τις πτήσεις 148 κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη νότια και στη νοτιοδυτική περιοχή της ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας της, μέσα σε ένα τετραήμερο, το οποίο άρχισε την Παρασκευή, την ημέρα που η Κίνα τιμούσε με εορτασμούς την πατριωτική της, Εθνική Ημέρα.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί δική της περιοχή, η οποία πρέπει να καταληφθεί με τη χρήση βίας.

Από τη μεριά της, η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι μία ανεξάρτητη χώρα και θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της.

Η Ταϊβάν χαρακτηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά σε δικές της περιοχές ως πόλεμο «των γκρίζων ζωνών» που σχεδιάστηκε για να φθείρει τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, μέσω της διαρκούς διατήρησης τους σε επιφυλακή, αλλά και για να δοκιμάσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν.

«Η Ταϊβάν πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Η Κίνα ξεπερνάει όλο και περισσότερο τα όρια. Ο κόσμος έχει επίσης δει τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της περιφερειακής ειρήνης από την Κίνα και την άσκηση πίεσης στην Ταϊβάν», δήλωσε ο Σου στους δημοσιογράφους στην Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν χρειάζεται «να ενδυναμώσει τον εαυτό της» και να είναι ενωμένη, πρόσθεσε ο ίδιος. «Μόνο τότε, χώρες που επιθυμούν να καταλάβουν την Ταϊβάν δεν τολμούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν πολεμική ισχύ. Μόνο όταν βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, μπορούν άλλοι να μας βοηθήσουν».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ – βεν κατέστησε προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση στη χρήση νέων αυτοκινούμενων όπλων, ώστε η οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κόστος, μετατρέποντας την Ταϊβάν σε «αστακό».

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, έχουν χαρακτηρίσει τις αυξανόμενες δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην επικράτειά της αποσταθεροποιητικές, επαναλαμβάνοντας τη «σταθερή» δέσμευση της στην Ταϊβάν.

Σε μία ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσε τις αναφορές σε ΜΜΕ της Ταϊβάν ότι ένας Κινέζος πιλότος αντέδρασε την Κυριακή, σε μία προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου για την απομάκρυνσή του, βρίζοντας φωναχτά τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Η Ιαπωνία αντέδρασε σήμερα δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ταϊβάν και η Κίνα μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω συνομιλιών.

«Η Ιαπωνία πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν να είναι ειρηνική και σταθερή», δήλωσε στο Τόκιο ο υπουργός των Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

«Επιπρόσθετα, αντί της απλής παρακολούθησης της κατάστασης, ελπίζουμε στην εξέταση των διάφορων πιθανών σεναρίων τα οποία θα δρομολογηθούν, ώστε να εξετάσουμε τις επιλογές που έχουμε, όπως επίσης και τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε».





Πηγή

www.real.gr

Next Post