«Πληρωμένη» απάντηση Δένδια στην Τουρκία: Εάν ενοχλείται, σημαίνει ότι θεωρεί τον εαυτό της ως δυνάμει επιτιθέμενο | ενότητες, πολιτική


«Εντελώς απαράδεκτες», χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας. 

«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιάρτο (Péter Szijjártó), ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις τουρκικές αιτιάσεις μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας «εντελώς απαράδεκτες».

«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».

«Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων, εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί στην ‘Αγκυρα την επόμενη εβδομάδα και πως «στις άτυπες αυτές επαφές θα εξετασθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα».

Οργή της Άγκυρας

Για «μαξιμαλιστικές θέσεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο» κατηγόρησε την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος  Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίστηκε ότι η  Ελλάδα έχει «μαξιμαλιστικές θέσεις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο», και πως «προσπαθεί μάταια μέσω στρατιωτικών συνεργασιών να επιβάλλει τις θέσεις στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί εξοπλίζεται. Προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία»,  υποστηρίζει  το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκτοξεύοντας απειλές λέγοντας πως «τέτοιες ενέργειες αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας σε Αιγαίο, Αν.Μεσόγειο και Κύπρο. Η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». 

«Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τον εναέριο χώρο, είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα όνειρο της Ελλάδος ότι μπορεί δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες που δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ, ότι θα μπορέσει να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία», σημειώνει. 

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 





Πηγή

www.real.gr

Next Post