• Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 3 Μαρτίου 2026, 16:14
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία
No Result
View All Result
PrevezaPost
No Result
View All Result
ADVERTISEMENT
Home Τοπικά Νέα

Επιστολή στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη έστειλε η πολιτευτής του κόμματος Μαρία Χήτα

Από Preveza Post
28 Μαρτίου 2025
στα Τοπικά Νέα
Share on FacebookShare on Twitter


Επιστολή στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Παύλο Χρηστίδη έστειλε η πολιτευτής του κόμματος στο νομό Πρέβεζας Μαρία Χήτα, η οποία του ζητά να καταθέσει ερώτηση στην Βουλή που αφορά σημαντικά ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Χρηστίδη,

Σε συνέχεια της συζήτησης που είχα με τον Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Άρτα, επιθυμώ να σας ενημερώσω για τρία κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις και απαιτούν άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση μέσω ερωτήσεων στη Βουλή.

1. Ανείσπρακτα Τιμολόγια και ΦΠΑ – Αναγκαία Παρέμβαση για την Ανακούφιση των Επιχειρήσεων

Σήμερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν τα ανείσπρακτα ενοίκια, ώστε να μην φορολογούνται για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τα ανείσπρακτα τιμολόγια.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποδίδουν τον ΦΠΑ ανεξαρτήτως του αν έχουν εισπράξει το ποσό του τιμολογίου. Στην αγορά επικρατεί ένα άτυπο διάστημα πίστωσης περίπου 40 ημερών για τα τιμολόγια που εκδίδονται επί πιστώσει, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν ΦΠΑ για ποσά που δεν έχουν ακόμα εισπράξει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά.

Ζητούμε να εξεταστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δηλώνουν τα ανείσπρακτα τιμολόγια, ώστε να μην υποχρεούνται σε καταβολή ΦΠΑ για ποσά που δεν έχουν εισπράξει. Παρόμοια ρύθμιση πρέπει να εξεταστεί και για τις ληγμένες – σφραγισμένες επιταγές, οι οποίες επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας για πολλές επιχειρήσεις.

2. Καθυστερήσεις πληρωμών σε προγράμματα ανέργων – Εμπαιγμός των Δικαιούχων

Αν και η κυβέρνηση διακηρύσσει μείωση της ανεργίας, οι δικαιούχοι των προγραμμάτων απασχόλησης δεν έχουν λάβει τα οφειλόμενα ποσά από το καλοκαίρι του 2024.

Πρόκειται για ανθρώπους που συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης ή επιδότησης εργασίας και οι οποίοι βασίζονται στις πληρωμές αυτές για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία σαφής ενημέρωση για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και απαιτείται άμεση κοινοβουλευτική πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και να διασφαλιστεί ότι τέτοιες καθυστερήσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

3. Απλήρωτοι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί και ΚΔΑΠ – Αδιέξοδο λόγω κυβερνητικής αδράνειας

Χιλιάδες ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, καθώς δεν έχουν λάβει τις οφειλόμενες πληρωμές από τον Οκτώβριο του 2024. Ακόμα και οι τελευταίες δόσεις του 2025 παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το Υπουργείο να επικαλείται ως αιτία το χακάρισμα της σχετικής ιστοσελίδας του.

Το πρόβλημα είναι διπλό:
1. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το φερόμενο χακάρισμα, γεγονός που γεννά ερωτήματα για τη διαχείριση του ζητήματος.
2. Οι δομές αυτές βασίζονται αποκλειστικά στις κρατικές επιδοτήσεις για τη λειτουργία τους. Η μη καταβολή των οφειλών τους θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και απειλεί τόσο τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων όσο και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους γονείς που βασίζονται σε αυτές.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των ΚΔΑΠ και των παιδικών σταθμών υποχρεούνται να καταβάλλουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης και πιθανές φορολογικές δόσεις, ενοίκια, έξοδα ενέργειας και άλλες πάγιες υποχρεώσεις. Λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών από το κράτος, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται μη φερέγγυες και να μην μπορούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Το παράδοξο είναι ότι οι ενημερότητες αυτές απαιτούνται για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους προς πληρωμή, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί τις επιχειρήσεις σε οικονομική κατάρρευση.

Επικείμενη Πανελλαδική Απεργία και Ανάγκη Άμεσης Παρέμβασης

Ειδικά για τα δύο τελευταία ζητήματα, έχει προγραμματιστεί πανελλαδική απεργία την προσεχή Παρασκευή. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση, ώστε να υπάρχει πίεση προς την κυβέρνηση και να μην αντιμετωπιστεί το ζήτημα μόνο ως ένα ακόμα επεισόδιο κοινωνικής αναταραχής.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Μαρία Χήτα



Πηγή

onprevezanews.gr

Previous Post

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας

Next Post

Οι τουρκικές αρχές απέλασαν τον ανταποκριτή Μαρκ Λόουεν που κάλυπτε τις διαδηλώσεις

Next Post

Οι τουρκικές αρχές απέλασαν τον ανταποκριτή Μαρκ Λόουεν που κάλυπτε τις διαδηλώσεις

PrevezaPost

PrevezaPost

  • Arkè Media Group
  • Radio Preveza 93
  • Arkè Advertising
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Επικοινωνία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Περιφερειακά
  • Υγεία

© 2022 Prevezapost Inspired by Arkè Adv Partner of Arkè Media

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.